Novico so javnosti povedali Cveta Zalokar Oražem, Matej Lahovnik in Pavel Gantar. Foto: RTV SLO
Novico so javnosti povedali Cveta Zalokar Oražem, Matej Lahovnik in Pavel Gantar. Foto: RTV SLO
Skupina nepovezanih poslancev
Štirje nekdanji poslanci LDS-a so ustanovili svojo poslansko skupino, priidružili pa sta se jim še Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem. Foto: RTV SLO
Anton Rop
Borut Pahor
Predsednik SD-ja je med drugim povedal, da se bo o predsedniški kandidaturi odločil glede na izide trimesečne turneje stranke po Sloveniji, ki bo preverila utrip med ljudmi. Foto: RTV SLO
Samostojni poslanci ustanovili Zares

Vodja šesterice nekdanjih poslancev LDS-a Matej Lahovnik je na konferenci za novinarje povedal, da društvo za zdaj nima predsednika, temveč devetčlanski kolegij, katerega člani so poslanci. Napovedali so nastop na državnozborskih volitvah 2008.

Biščak tajnik društva
Dodajajo, da vabila k sodelovanju ne bodo nikomur osebno vročali, saj Zares po njihovih besedah odpira politični prostor in daje možnost za sodelovanje vsem, ki je trenutno nimajo. Nekdanji generalni sekretar LDS-a Gregor Golobič naj bi bil z ustanovitvijo seznanjen, po poročanju TV Slovenija pa naj bi se vanj tudi včlanil, nekdanji izvršni direktor LDS-a Bogdan Biščak (oba sta stranko zapustila lani) pa je predviden za tajnika društva, je povedal Pavel Gantar. Registracija društva je v teku, naslednji teden pa naj bi bila vzpostavljena in objavljena tudi njegova spletna stran, financiralo pa naj bi se izključno iz članarin.

Ime je bilo izbrano, saj opozarja na trenutno resnost razmer v Sloveniji, pravijo. Hkrati pa so želeli opozoriti na svojo "nevtralnost" med levim in desnim političnim polom. V društvu poudarjajo, da ne želijo biti obvod LDS-a.

Napovedi o ustanovitvi nove stranke se pojavljajo od začetka izstopov v LDS-u, ko sta najprej odšla Slavko Gaber in Milan Cvikl, pozneje pa še šest poslancev: Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem.

Janša za sodelovanje med predsedovanjem
Premier Janez Janša meni, da potrebuje Slovenija ob predsedovanju Evropski uniji parlamentarno sodelovanje, zato je stabilna opozicija še posebej v interesu vlade. Vlada namreč potrebuje "kredibilne sogovornike", ki bodo vedeli, ali so stranka, društvo ali nevezana skupina posameznikov. Prečiščenje političnega prostora je v interesu politične stabilnosti, je še menil premier.

Poslanci pričakujejo prerazporeditev na levici
SDS upa, da bodo lahko s skupino nepovezanih poslancev oz. društvom Zares vzpostavili sodelovanje in da ne bo več "trdega, antikoalicijskega pristopa". Novo stranko so pričakovali tudi v Novi Sloveniji, vendar jih je presenetila hitrost ustanovitve. Ob tem so povedali, da je bil motiv za ustanovitev društva najverjetneje dejstvo, da znotraj LDS-a niso mogli uresničevati političnih ciljev. Nad ustanovitvijo društva niso presenečeni niti v SNS-u.

DeSUS je pozdravil oblikovanje nove stranke, SLS pa je spomnil na besede svojega podmladka, ki je pred dvema mesecema opozarjal na prihodnje poteze Gregorja Golobiča.

LDS: Poteza je pričakovana
Dejanje nepovezanih poslancev državnega zbora je bilo pričakovano, je v sporočilu za javnost zapisal LDS. "To je njihova prva pregledna poteza v zadnjih mesecih in zares postavlja v drugačen kontekst vse izjave, v katerih so za njihove dosedanje odločitve navajali druge in drugačne razloge. Dejstvo, da so z iniciativo tako pohiteli, kaže na nujo, stisko in potrebo nekaterih posameznikov po lažjem dostopu do vzvodov upravljanja države," so napisali med drugim ter opozorili, da se opozicijski nadzor nad delovanjem vladne koalicije s tem ne krepi.

Rop želi združitev levice
Vodja poslanske skupine LDS-a Anton Rop po ustanovitvi nove stranke pričakuje oblikovanje programske koalicije, ki bi združila vse akterje "političnega polja leve sredine", da bi lahko ponudili alternativni program, alternativno ekipo in tudi alternativno vlado. Z napovedjo o ustanovitvi nove stranke je zadovoljen, saj naj bi tako bilo več konkurenčnosti na levici, kar bo pritegnilo nove volivce.

Pahor pozdravil novo stranko
Predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor se je na oblikovanje nove politične skupine odzval pozitivno. "Pričakoval sem, da se bo pojavila stranka, ki bo skušala zavzeti liberalen prostor," je povedal Pahor in ob tem dodal, da je to "lahko samo dobro".

Obenem je vnovič pozval vse zainteresirane k vključitvi v SD, saj naj bi bila stranka "odprta za vse, ki bi se prepoznali v njej, tudi in zlasti za tiste, ki so drugačnega mnenja od uradne politike stranke".

Pahor je ponovil napovedi o oblikovanju alternativnega vladnega programa in povezovanju s sorodnimi programskimi usmeritvami, vendar konkretnejših povezav ni želel razkriti.

Veliko ponudb za sodelovanje
Za ustanovitev interesne skupine naj bi se nepovezani poslanci odločili zaradi vse več ponudb za sodelovanje, ki so jih prejeli, a takšno sodelovanje ni bilo mogoče v okviru poslanske skupine.

Iz LDS-a je pričakovati še kakšen izstop, saj je s stanjem v stranki nezadovoljnih še nekaj poslancev. Pred časom se je namreč v javnosti ugibalo o prestopu Marka Pavlihe in Antona Ropa k Socialnim demokratom. Predsednik največje opozicijske stranke Jelko Kacin je člane stranke pozval, naj se odločijo, ali bodo v stranki ostali ali iz nje izstopili.

Samostojni poslanci ustanovili Zares