Postopek odločanja o odvzemu licence Zlatki Kanič vodi predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj se Nekrepova obravnave, na katero sta pozvana, ne bosta udeležila. Foto: MMC RTV SLO
Postopek odločanja o odvzemu licence Zlatki Kanič vodi predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj se Nekrepova obravnave, na katero sta pozvana, ne bosta udeležila. Foto: MMC RTV SLO
Gordana Živčec Kalan
Živčec Kalanova bo odločila, ali je dovolj dokazov za presojo o morebitnem odvzemu licence zdravnici ali ne. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica bi Nekrepova privedla

Mati in oče umrlega dečka, Tatjana Perc Nekrep in Matjaž Nekrep Perc, sta v pismu, naslovljenem na Zdravniško zbornico Slovenije, zapisala, da se torkove obravnave ne moreta udeležiti, čeprav jima v zbornici v pozivu grozijo s prisilno privedbo in kaznijo 500 evrov. "Teden za tednom preživljava na sodišču, kar nama in hčerki jemlje prav vse moči," sta zapisala in dodala, da ne nameravata "nastopati kot statista v lažni predstavi in se ponovno izpostavljati brezčutnim manipulacijam".

Postopek vodi Živčec Kalanova
Pojasnjujeta, da postopek odvzema licence zdravnici Kaničevi na zdravniški zbornici zdaj samostojno vodi in v njem presoja oseba, ki ji ne moreta zaupati. Postopek odločanja o odvzemu licence Kaničevi namreč zdaj vodi predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan. "Tako pomembnega področja, kot je presoja najhujših zdravniških napak z usodnimi posledicami, ne bi smela imeti v v obliki javnih pooblastil v rokah ena oseba," sta zapisala.

Sicer pa so, kot trdita, v postopku odvzema licence na drugostopenjskem razsodišču zbornice, ki je potekal pred več kot dvema letoma, "neštetokrat prosili za pričanje", vendar pa so bili vedno zavrnjeni. Ob tem navajata, da jima je takratni predsednik razsodišča Miro Denišlič vpričo Živčec Kalanove povedal, da je razsodišče želelo govoriti z njima, pa je Živčec Kalanova to prepovedala.

Zbornica: Sankcija je zakonsko predpisana
Na Zdravniški zbornici Slovenije odgovarjajo, da so na vabilo pripisali sankcije v primeru neudeležbe na obravnavi samo zato, ker tako določa zakon. Je pa generalni sekretar zbornice Marijan Štriker dejal, da so vabilo z enakim pripisom o morebitnih sankcijah, razposlali vsem povabljenim pričam, pri čemer se ni nihče tako odzval, saj "več ali manj vedo, da je to zakonska obveznost in zakonska določba". Opravičila Nekrepovih za neudeležbo sicer še niso prejeli.

Ali bo v zdravniški zbornici oglobili oz. prisilno privedli Nekrepova, če se obravnave ne bosta udeležila, pa ne ve. Odločitev je namreč odvisna od uradne osebe, ki postopek vodi, to je predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan. "Je pa res, da se tako denarna kazen kot prisilna privedba v praksi zelo malo uporabljata," je povedal.

Če se bodo v torek vsi vabljeni udeležili obravnave, bi bil lahko postopek po njegovem mnenju razmeroma hitro zaključen. Sicer pa meni, da bi zbornica lahko zaključila postopek tudi brez pričanja Nekrepovih.

Bor umrl marca 2008
12-letni Bor Nekrep, je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v UKC Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl. Nekrepova sta prepričana, da zdravnika (poleg Kaničeve še Robert Pogorevc), ki sta otroka obravnavala v UKC-ju Maribor, nista ustrezno opravila svoje naloge, saj naj bi opustila vrsto nujnih ukrepov, ki bi mu lahko rešili življenje. Zdravnika se morata zaradi svojega ravnanja zagovarjati tudi na sodišču.

Zdravniška zbornica bi Nekrepova privedla