Borut Rončevič poudarja, da imajo trenutno zvezane roke. Foto: MMC RTV SLO
Borut Rončevič poudarja, da imajo trenutno zvezane roke. Foto: MMC RTV SLO
Mariborska univerza
Univerze so že prepovedale predavateljem poučevanje na več univerzah hkrati. Foto: BoBo

V Sloveniji imamo ustavno zagotovljeno avtonomijo univerz, ki pa niso avtonomne od zakona, je dejal državni sekretar na ministrstvu za znanost, izobraževanje, kulturo in šport (MZIKŠ) Borut Rončevič.
Spomnimo, na primorski univerzi se je pojavilo več očitkov o nenamenski rabi državnega denarja. Med bolj odmevnimi je bila kazenska ovadba proti nekdanjemu direktorju Znanstveno-raziskovalnega središča Darku Darovcu, ki naj bi nenamensko porabil skoraj 600.000 evrov.

"Za morebitne kršitve zakona vemo, kdo so pristojni organi za njihovo raziskovanje," je dejal. Po njegovih besedah gre za zadeve, o katerih se je že pisalo, in Univerza na Primorskem po njegovem vedenju te zadeve preiskuje in ureja.

"Mi bomo v skladu z našimi pristojnostmi poskrbeli, da se denar ne bo nenamensko porabljal. Če bi se izkazalo, da so na kateri koli znanstveni instituciji v slovenskem prostoru sredstva porabila nenamensko, potem imamo agencijo za raziskovalno dejavnost (ARRS) in bo moral ARRS ukrepati in pokrbeti, da se sredstva vrnejo," je pojasnil državni sekretar.
Ne gre za pranje rok, pravi Rončevič
Poudaril je, da gre za domneve, kjer ni bilo še nič pravnomočno dokazano. Na vprašanje, kaj ministrstvo sploh lahko naredi, je Rončevič povedal, da ko dobijo takšne informacije, na rektorja primorske univerze lahko naslovijo dopis, kar so tudi storili. "V njem izpostavimo, da spoštujemo avtonomijo univerze, da bi pa cenili kakšne informacije in se glede na odgovore odločimo naprej," je pojasnil.

Še enkrat je poudaril, da so za preiskovanje pristojni drugi organi, če pa bodo odkrili nepravilnosti, se bodo o ukrepih posvetovali s pravno službo. Dodal je še, da mora ARRS po službeni dolžnosti sproti preverjati namenskost porabe sredstev.

Na našo opazko, da tega do zdaj očitno niso najbolje počeli, je Rončevič še enkrat izpostavil, da do nekega uradnega sklepa še ni prišlo ter da ne želi nikogar obtoževati. Dodal je, da si ne poskušajo oprati rok, a je priznal, da kaj več kot pošiljanje prijaznih dopisov univerzi trenutno ne morejo storiti.
Nove univerze brez finančnih posledic za državo?
V zvezi s špekulacijami o nastajanju celjske in novomeške univerze je zatrdil, da jih država ne ustanavlja in da v Celju nastaja pod pobudo zasebnih izobraževalnih zavodov. Ker, tako Rončevič, ustanovitev za državo ne bo imela nikakršnih finančnih posledic, se v ustanovitev ne vtika.
Za akreditacijo univerze pa je odvisna samostojna agencija Nakvis, katere pristojnosti tudi z novim zakonom ostajajo neokrnjene, je poudaril. Sicer pa je ministrstvo pripravilo tudi dva razpisa: enega za vzpostavitev sistema zagotavljanja kakovosti na visokošolskih zavodih ter drugega za spodbujanje gostovanja in predavanja tujih predavateljev in raziskovalcev.
V prvem razpisu bo na voljo 5,2 in v drugem štiri milijonov evrov, z drugimi že odprtimi razpisi pa je MZIKŠ namenil že skoraj 28 milijonov evrov za boljšo kakovost šolstva. "Večkrat slišimo, da je v tujini za eno univerzo Slovencev. Dajmo univerzam možnost, da del tega potenciala pritegnejo nazaj," je prepričan državni sekretar.