Povpraševanje po slovenski dolarski obveznici je preseglo 12 milijard dolarjev, je dejal Andrej Šircelj. Foto: EPA
Povpraševanje po slovenski dolarski obveznici je preseglo 12 milijard dolarjev, je dejal Andrej Šircelj. Foto: EPA
Janša je dejal, da je opozicija kriva za dražje zadolževanje. Foto: BoBo

Kot so sporočili z ministrstva za finance, je dejstvo, da je bilo v prvih 12 urah po četrtkovi napovedi okvirnih pogojev transakcije za več kot 11 milijard dolarjev povpraševanja, izdajatelju omogočilo, da občutno izboljša ceno in poveča obseg izdaje do najvišjega zneska 2,25 milijarde dolarjev. Z MF-ja so še sporočili, da je to največje povpraševanje po državnih obveznicah, denominiranih v ameriških dolarjih, v srednji in vzhodni Evropi v letošnjem letu.

Kot poroča Radio Slovenija, je poslanec SDS-a Andrej Šircelj dejal, da se bo Slovenija zaradi velikega povpraševanja lahko zadolžila po občutno nižji obrestni meri, kot je bilo pričakovano.

Po Šircljevem mnenju je prav zaveza reformam ključnega pomena za pridobivanje zaupanja vlagateljev. "Ponudba slovenskih obveznic na dolarskem trgu je nastala ob pravem času in kraju, in sicer tako, da nam investitorji zaupajo," je dodal Šircelj, ki o tem, kdo so ti investitorji, ni želel govoriti, saj prodaja še poteka.

Veber: najdražja zadolžitev
Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber pa je opozoril, da Slovenijo čaka najdražja zadolžitev, predvsem zaradi velikih valutnih tveganj, povezanih z izdajo dolarskih obveznic. Razlika med tečajem evra in dolarja bi lahko po njegovih besedah v desetih letih prinesla dodatnih 300 milijonov stroškov. "Stanje je izjemno skrb vzbujajoče," je poudaril Veber. Šircelj je njegove trditve zanikal in dejal, da valutno tveganje sicer obstaja, vendar pa ga "obvladujejo".

Predsednik vlade Janez Janša upa, da bo prodaja obveznic Sloveniji odprla manevrski prostor za sprejetje petih načrtovanih ukrepov za izhod iz krize, in sicer proračuna, zakona o državnem holdingu, zakona o sanaciji bank ter reforme trga dela in pokojninskega sistema.

Janša: Opozicija je podražila zadolževanje za od 20 do 25 odstotkov
Janša meni, da bo cena novega zadolževanja visoka. "Treba je povedati, da bi lahko bila ta cena vsaj za od 20 do 25 odstotkov nižja, če bi Sloveniji uspelo pred prodajo teh obveznic vpisati v ustavo fiskalno pravilo. To nas ne bi nič stalo, bi pa bistveno pocenilo naše zadolževanje. Tu govorimo o desetinah milijonov evrov, ki jih nikjer ne bi dobili tako poceni, kot bi jih s to spremembo ustave," je dejal premier.

Za to je po mnenju Janše kriv odnos opozicije do fiskalnega pravila. "Te dodane vrednosti, ki bi jo lahko prispevala slovenska opozicija, žal tukaj ni bilo, zato bo to zadolževanje dražje," je poudaril Janša in dodal: "A kljub temu upamo, da bo vzdržno in da je to zadnjič, ko bomo plačali tako visoko ceno za zadolževanje."