Nevihtni piš je povzročil nesrečo balona na Ljubljanskem barju. Foto: MMC RTV SLO
Nevihtni piš je povzročil nesrečo balona na Ljubljanskem barju. Foto: MMC RTV SLO

Agencija RS za okolje (Arso) je pojasnila vzrok vetra, ki se je pojavil in bil vzrok za četrtkovo nesrečo balona na Ljubljanskem barju. Na Arsu pojasnjujejo, da so se v četrtek med 7. in 8. uro predvsem na Gorenjskem pojavile nevihte, zaradi katerih je tudi na območjih, na katerih neviht ni bilo, zapihal okrepljen veter oz. nevihtni piš.

"Ko namreč nevihtni oblaki v svojem razvoju dosežejo zadostno višino, padavinski elementi, ki so nastali ob dviganju zraka, dovolj zrastejo, da izpadajo proti tlom, pri tem pa ohlajajo zrak, skozi katerega padajo. Ta gostejša zračna masa pada proti tlom in izpodriva zrak pod seboj. Ko spuščajoči se zračni tok ali vzdolnik doseže tla, se ob tleh razteka v vse smeri. Tako se lahko prizemni okrepljeni veter pojavi tudi od 10 do 20 kilometrov stran od samih nevihtnih oblakov," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so dodali, da je po podatkih samodejne meteorološke postaje Ljubljana Bežigrad prizemni veter med 7.30 in 8. uro dosegel največjo hitrost 30 kilometrov na uro iz zahodne do severozahodne smeri.

Prvi izsledki preiskave nesreče bodo predstavljeni v petek
Vodja službe za preiskovanje nesreč Roman Rovanšek je sporočil, da bo v petek na novinarski konferenci predstavil uvodno poročilo o nesreči. Po prvih neuradnih ugotovitvah, naj bi se nesreča zgodila zaradi t. i. striženja vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju balona, ki je med pristajanjem tudi zagorel. Zaradi nesreče je služba za preiskovanje nesreč pri ministrstvu za infrastrukturo agenciji za civilno letalstvo naložila prepoved vseh komercialnih poletov z baloni.

Služba za preiskovanje nesreč je odprla poseben elektronski naslov mzip.spn@gov.si, na katerega bodo lahko ponesrečenci in njihovi sorodniki pošiljali različna vprašanja, denimo o poteku preiskave. Evropska uredba namreč predvideva, da je pomoč žrtvam nesreč v civilnem letalstvu in njihovim sorodnikom del načrta nujnih ukrepov v primeru nesreče.

V torek so se tudi sešli predstavniki agencije, ponudniki komercialnih balonarskih poletov in predstavniki Letalske zveze Slovenije in se uskladili o predlogu varnostne direktive, ki natančneje določa pogoje za letenje. Direktivo so poslali glavnemu preiskovalcu nesreče, ki mora zdaj odločiti, ali ukrep zadošča za odpravo prepovedi komercialnih poletov z baloni.

Agencija za civilno letalstvo je službo za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor že seznanila s predlogom varnostne direktive, ki opredeljuje pogoje za letenje. Ta dokument bo po navedbah agencije izdan v prihodnjih dneh.

G. C.