"Novi zakonik ničesar ne jemlje tradicionalnim družinam, veliko pa daje drugačnim oblikam družinskih razmerij." Foto: EPA
plakat
O nujnosti zakonske izenačitve in enakopravnosti vseh družinskih in partnerskih oblik opozarjajo plakati po Sloveniji. Foto: Kampanja za vse družine

Kampanja "Za vse družine. Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.", ki združuje deset nevladnih organizacij in tri podmladke političnih strank, je na novinarski konferenci predstavila nov projekt v podporo družinskemu zakoniku, ki ga financira veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske. Od 26. oktobra do 15. novembra bo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Novem mestu, Novi Gorici in Murski Soboti razobešenih okoli 70 plakatov.

"Zakonik ničesar ne jemlje, temveč le daje."
Koordinator kampanje in aktivist za pravice istospolnih Mitja Blažič meni, da je sprejetje družinskega zakonika trenutno zelo aktualna zadeva, zato je pomembno, da se jasno pove, da "novi zakonik ničesar ne jemlje tradicionalnim družinam, veliko pa daje drugačnim oblikam družinskih razmerij." Na plakatu sta zato dve različni družini, istospolna in enostarševska, in istospolni par. Istospolna partnerstva so izpostavljena, ker so pri nas še vedno sistemsko diskriminirana. Enostarševska družina je sicer zakonsko priznana, vendar še vedno stigmatizirana.

Na Nizozemskem istospolne poroke dovoljene od 2001
Namestnica veleposlanika Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Nelleke Linssen je pojasnila, da je Nizozemska "odprta država, kjer je enakopravnost zelo pomembna, saj verjamejo, da bi istospolno usmerjeni morali imeti enake pravice kot drugi. Slovenska družba je konservativna, vendar se stvari spreminjajo." Na Nizozemskem je zakon, ki je dovolil sklenitev poroke istospolnim partnerjem in dovoljuje posvojitev, vstopil v veljavo leta 2001.

Svojo odločitev za sodelovanje pri akciji je pojasnila mati samohranilka, ki je dejala: "Družba je odprta. Tisti, ki so proti, so glasni. Sama sicer v družbi ne občutim diskriminacije, zato je moje sodelovanje zgolj solidarnostno." Istospolni partnerici pa sta se za sodelovanje odločili, ker imata močno podporo v družini in si želita živeti tako življenje kot vsi drugi.