Vlada položaj v Afganistanu obravnava na vsaki seji pod točko
Vlada položaj v Afganistanu obravnava na vsaki seji pod točko "razno", je zatrdil Pahor. Foto: EPA

Predsednik vlade Borut Pahor je pojasnil, se je vlada že sredi lanskega leta odločila, da na vsaki seji "pod točko razno" obravnava razmere v Afganistanu, predvsem s stališča varnosti slovenskih vojakov, "pa tudi s stališča doseganja uspehov ali neuspehov koalicijskih sil pri prenosu državnih pristojnosti na afganistanske oblasti". "To je tudi glavni kriterij, po katerem bo Slovenija v tem t. i. tranzicijskem času ocenila uspešnost misije," je povedal premier.

Nizozemska bi svoje vojake vrnila v Afganistan.

Predhodno posvetovanje s parlamentom
"Mi bomo to prvo inventuro storili novembra. Preden bomo obravnavali končno strategijo, se bomo posvetovali tudi z odborom parlamenta za zunanjo politiko in za obrambo," je zagotovil Pahor. Če bodo presodili, da se prizadevanja koalicijskih sil, ki imajo mandat Organizacije združenih narodov, ne izpolnjujejo v zadovoljivi meri, bo Slovenija začela dejavnosti, "ki se bodo končale z umikom slovenskih sil iz Afganistana".
Vlada tako ni spremenila sklepa s konca leta 2009, ko se je odločila sprejeti lastno skupino za urjenje bataljona afganistanske vojske (OMLT). Takrat je predvidela, da bo Slovenija po dveh polletnih rotacijah od prevzema skupine - ta se je zgodil oktobra 2010 - opravila razmislek, ali misija poteka po načrtih. Sklep predvideva štiri polletne rotacije, se pravi nekje do oktobra ali novembra 2012.

Zares za točno časovnico
Nekateri poslanci iz koalicijskega Zaresa so zahtevali, da vlada eksplicitno določi datum, ko naj bi se slovenski vojaki dokončno umaknili iz Afganistana. Toda vlada očitno vztraja, da se bo mandat slovenskih vojakov iztekel najpozneje po štirih rotacijah OMLT-ja, če ne bo podaljšanja, kar pa bo pomenilo tudi konec slovenske misije v Afganistanu.