Nizozemski vojaki bi se lahko kmalu vrnili nazaj v Afganistan. Foto: EPA
Nizozemski vojaki bi se lahko kmalu vrnili nazaj v Afganistan. Foto: EPA
Afganistan
Od 150.000 tujih vojakov v Afganistanu jih je 100.000 ameriških. Foto: EPA
Afganistan
Afganistan je znova priča porastu nasilja. Foto: EPA

Nizozemska je bila lani poleti prva članica zveze Nato, ki je uradno končala misijo v Afganistanu. Umik se je zgodil po razpadu vladne koalicije, ki se ji ni uspelo dogovoriti o podaljšanju misije v Afganistanu.

Nova nizozemska vlada namerava zdaj v Afganistan znova napotiti 350 policistov in vojakov, ki bi urili pripadnike afganistanskih varnostnih sil. Inštruktorji naj bi v afganistansko prestolnico Kabul in pokrajino Kunduz odpotovali po veliki noči.

Najprej vlada, nato parlament
Nizozemski policisti in vojaki bi na terenu sodelovali z nemškimi vojaki. V Afganistan naj bi poslali še štiri vojaška letala f-16 skupaj s 120 piloti. Vlada bo o ponovni napotitvi razpravljala v petek, njeno morebitno podporo pa mora potrditi še parlament.

V parlamentu vladajoča koalicija pod vodstvom premierja Marka Rutteja nima absolutne večine, zato bo morala poiskati podporo pri opozicijskih poslancih. Po mnenju opazovalcev bi bil lahko predlog napotitve nove misije v to srednjeazijsko državo lahko sprejet s tesno večino.

Nizozemski vojaki so v Afganistan prišli 1. avgusta 2006, od takrat pa jih je umrlo 24, medtem ko jih je bilo 140 ranjenih. Večinoma v pokrajini Kunduz na jugu države je v okviru mednarodnih sil delovalo okoli 2.000 nizozemskih vojakov.

Nato in ZDA so po umiku pritiskali na Nizozemsko, da ne konča v celoti vojaške misije v Afganistanu in pomaga vsaj pri urjenju afganistanskih sil.

ZDA še z dodatnimi vojaki
Pred spomladansko okrepitvijo bojev proti talibanom nameravajo ZDA v Afganistan poslati dodatnih 1.400 marincev, poroča Wall Street Journal. Bataljon marincev naj bi prišel že v sredini januarja, večinoma pa naj bi bil nameščen okoli Kandaharja na jugu Afganistana, kjer so talibani najmočnejši.

ZDA imajo v Afganistanu trenutno nameščenih okoli 100.000 vojakov, in če želi ameriški predsednik Barack Obama julija začeti načrtovani postopni umik, potem mora nujno doseči uspeh v boju proti talibanskim upornikom, ki so se v zadnjem letu znova okrepili in so najmočnejši po padcu njihovega režima leta 2001.