Slovenija
Jožef Horvat
Predsednik odbora državnega zbora za zunanjo politiko Jožef Horvat čaka na podrobnejšo analizo vlade glede posledic priznanja Palestine, nato pa bo sklical nadaljevanje 31. januarja prekinjene seje OZP-ja. Foto: BoBo
VIDEO
OZP gostil veleposlanika...

Dodaj v

Horvat ni zadovoljen s pojasnili vlade glede Palestine

Pogovora z izraelskim in palestinskim veleposlanikom sta bila koristna
12. marec 2018 ob 20:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Člani odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP) so se v ponedeljek ločeno sešli z izraelskim veleposlanikom Ejalom Selo in palestinskim Salahom Abdelom Šafijem. Kot je povedal predsednik OZP-ja Jožef Horvat, so "dobili nekaj pomembnih informacij".

"Sklepov ni bilo. Šlo je zgolj za pogovor z obema veleposlanikoma in ta pogovor se je izkazal za izjemno koristnega," je opisal Horvat razpravo, ki je potekala za zaprtimi vrati.

Horvat je pojasnil, da je za nadaljevanje seje odbora, ki je bila prekinjena 31. januarja, potrebno stališče vlade do vprašanja priznanja državnosti Palestine. Vlada se je 1. marca na svoji seji zgolj "seznanila z informacijo" glede tega vprašanja, stališča pa ni zavzela.

Analiza vlade identična kot 21. decembra lani
To gradivo, ki je interne narave in ni javno, naj bi vsebovalo analizo morebitnih posledic priznanja Palestine za Slovenijo, tako z diplomatskega, gospodarskega in še kakšnega vidika. A kot je povedal Horvat, je ta analiza "praktično identična" tisti, ki jo je odbor dobil po odločitvi vlade 21. decembra lani, da se nadaljuje proces priznanja. Zato je Horvat prejšnji teden pisal predsedniku vlade Miru Cerarju in ga zaprosil za še podrobnejšo analizo. Zatrdil je, da je tako odločitev lahko sprejel, "ker gradivo ni odgovarjalo na številna odprta vprašanja".

In šele ko bo odbor dobil tovrstno podrobnejšo analizo, bo nova razprava smiselna, je povedal Horvat. Premier Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta sicer po omenjeni seji vlade 1. marca nakazala, da naj bi odločitev glede priznanja Palestine pravzaprav padla na seji OZP-ja, vlada pa bi potem sprejela temu ustrezen sklep. Vendar Horvat pravi, da bo sejo odbora sklical šele, "ko bodo izpolnjeni pogoji", torej ko bodo poslanci dobili podrobnejša pojasnila o morebitnih posledicah.

Horvat zavrnil očitke, da zavlačuje
Horvat je tudi zavrnil očitke stranke Levica, da zavlačuje s postopkom. "Levica se hudo moti. OZP in jaz kot predsednik odbora nikakor ne zavlačujeva zadeve. Poleg omenjenega gradiva je ključnega pomena stališče vlade do predlaganega sklepa o priznanju. Tega pa ni," je poudaril Horvat.

"Sem pripravljen narediti vse in bom tudi delal vse v skladu z zakonom o zunanjih zadevah in v skladu s poslovnikom DZ-ja," je poudaril Horvat. Spomnil je tudi na stališče zakonodajno-pravne službe DZ-ja, da predlog o priznanju Palestine, ki ga je že leta 2015 v DZ podala Levica, "ni v skladu z zakonom o zunanjih zadevah".

Škarje in platno v rokah vlade
"Predlagatelj priznanja neke države je v skladu z zakonom in v skladu z dosedanjo prakso skozi vso zgodovino samostojne Slovenije lahko izključno vlada,"
je poudaril Horvat. Ali bo Sloveniji uspelo izpeljati proces priznanja Palestine do konca še pred koncem mandata DZ-ja, se Horvat ni želel podrobneje opredeljevati. "Težko rečem. Vse je odvisno od vlade, ki ima tu v rokah škarje in platno," je dejal.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
slovannn
# 12.03.2018 ob 21:51
Pa kaj žene Erjavčka v Palestino. Posveti se naj Arbitraži in peti koloni v Sloveniji.
vremenko
# 12.03.2018 ob 21:23
Priznati Palestino na škodo slovenskega gospodarstva, turizma in nas Slovencev JE SPREVRŽENO DEJANJE.
el CARTEL
# 12.03.2018 ob 21:23
Priznanje palestine, ne hvala
Benji
# 12.03.2018 ob 21:34
Kako lahko sploh priznamo Palestino, če država praktično ne obstaja, nima glavnega mesta, nima urejenih odnosov z Izraelom, predvsem pa nima določenih meja?
Trenutno nam iz tujine sporočajo da nam gre dobro. Če pa priznamo Izrael nas čaka judovska bankirska palica. Znižali nam bodo bonitetno oceno in še kaj.
pizzamargerita
# 12.03.2018 ob 22:20
priznanje Palestine pomeni priznanje Hamasa, organizacije, ki jo večina svobodnega sveta šteje za TERORISTIČNO organizacijo. V svojem statutu ima eno samo programsko točko: uničenje države Izrael.
Ne moremo vendar priznati "države", ki se ukvarja izključno z uničevanjem svoje sosednje države?
Pogoj za priznanje so namreč urejeni odnosi s sosednjimi državami.
slovannn
# 12.03.2018 ob 22:31
Morda bi priznali tudi Severni Ciper, tu bi bili res prvi. Na Turke bi naredili vtis,a se Erjavec tega nisi domislil.
mirror
# 12.03.2018 ob 23:18
Mi smo svetovna velesila, ki jo bodo vsi upoštevali. Vsaj naivni Erjavec tako misli.
Miša
# 13.03.2018 ob 07:35
Strokovnjaki za zunanje zadeve (dr. Petrič in drugi), trdijo, da priznanje Palestine ne bo koristilo nobenemu, Slovenija pa bo imela škodo, tudi gospodarsko.
Ni mi jasno zakaj se Erjavec in levičarji tako trudijo, da bi Sloveniji naredili škodo. Mogoče pa bi radi več beguncev iz Palestine?
Ta žleht
# 13.03.2018 ob 03:42
Priznajte Tibet, če vas je kaj v hlačah. Država ima točno določene meje in glavno mesto. Okupirana je bila s strani Kitajske. Priznanje Palestine je predvolilno čvekanje, ne pa pokončnost!
Rasta75
# 13.03.2018 ob 08:30
Ah Joško, koliko podrobnih analiz pa se je opravilo pred priznanjem mafijske "republike" Kosovo?
Churchill W.
# 13.03.2018 ob 11:30
3 leta smo bolj malo slišali o priznanju Palestine. Sem pa tja kakšna cvetka s strani Erjavca, to pa je bilo to.
Se pa bližajo volitve! In kaj je lepšega kot nabirati točke na čustva volilcev na tak način.
Sploh če je govora o slovencih in samostojnosti, priznanju naroda, pravica do samoodločanja....

Priznanje Palestine? Ja, ko bo to sklenjeno na ravni EU!
Samostojna, solo akcija za kar pritiska Erjavec, pa bo strel v koleno. Mogoče res Izraelci ne bodo nehali povsem poslovati z nami, trgovina in turizen se zaradi tega ne bosta povsem ustavila, a zajec tiči tu v drugem grmu.

Vsako državo vodijo finance. Finance pa vemo kdo po večini upravlja - židovski lobij. Že za 0,2% dražjoi kredit države se bo poznal. Zaradi malenkosti lahko pade bonitetna ocena, ....

Smo res lahko tako pomembni, da se gremo izpostavljati in na ta način reskirati?

Politike ne vodijo načela in principi, pravilna-napačna odločitev, moralno- nemoralno dejanje ... politiko v vsaki državi, majhni ali veliki, pomembni ali pozabljeni, bogati ali revni, ....vodijo finančni lobiji!
pobrisan
# 13.03.2018 ob 09:47
Kdo bo končal to Erjavčevo soliranje v škodo Slovenije?
zala10
# 12.03.2018 ob 23:30
Zadeva je povezana z IranNLB gatom. tTsti, ki so potegnili visoke provizije (z ''leve''politične scene) od oprane miljarde (gre za več sto milijonov, ne za Zokijeve procentke!) so zdaj v pasti. Iran, podpornik in financer terorističnega Hamasa, lahko na kakšno ime tudi ''pomotoma'' namigne. :)
forhand
# 13.03.2018 ob 09:37
Priznanje Palestine brez skupnega priznanja EU je solistični strel v koleno.
Miša
# 13.03.2018 ob 08:06
izo!
Malo poslušaj poročila, glej TV (različne postaje)), kaj preberi, tudi kakšno knjigo, potem boš pa kaj vedel in pisal pametne komentarje. Preberi komentarje:
Če pa priznamo Izrael nas čaka judovska bankirska palica. Znižali nam bodo bonitetno oceno in še kaj.
Priznati Palestino na škodo slovenskega gospodarstva, turizma in nas Slovencev JE SPREVRŽENO DEJANJE.
Medsebojna gospodarska menjava je približno 100,000,000 EUR.
jezernik
# 13.03.2018 ob 15:47
Toliko kot zganja Izrael svoj državni terorizem,ga zganja tudi majhni Hamas!Izraelski terorizem je opravičljiv,ker je Izrael država!?Palestinski pa ni opravičljiv,ker pač Palestina ni država?!
jezernik
# 13.03.2018 ob 15:41
Me pa res zanima,kakšno škodo so utrpele VSE tiste države,ki so "neobstoječo"državo že priznale.Denimo Švedska in tako naprej!?Je kje kakšna ,s podatki podprta ,razlaga????
Homer.
# 13.03.2018 ob 14:52
OK, priznanje Palestine ima slabosti, ker ta ni urejena država, Hamas so američani označili za terorističen, Palestina ne priznava Izraele, Palestina nima definirane meje, in tako naprej....
Po drugi strani priznavamo Izrael, ki je okupiral za ene tri države ozemlja, ki mu ne pripada, tam uzurpira zemljišča in gradi naselbine do katerih nima pravice, vsake toliko se z letali malo sprehodi po Siriji in spusti kakšno bombo in tako naprej, pa smo ga mirno in brezpogojno priznali.
Ob tem pa seveda zagovarjamo visoka moralna stališča........
Istočasno pa spustimo gate prvemu ki pride za malo drobiža.
Taki državi se povsod na svetu smejijo.
Zakaj ima EU raje Hrvaško (menda ste do sedaj že vsi to dojeli)?
Zato ker trdno stoji za svojimi stališči in "ne cedi"!

Eden je zadnjič tu na forumu "jokal", da bo zgubil izraelske turiste, če priznamo Palestino.
Bog se vas usmili!
Tisti Izraelec, ki mu je prijetno v Sloveniji, bo še vedno prihajal, tako kot bodo Slovenci šli še vedno na Hrvaško (vsaj dokler med ljudmi ne bo spora). In Slovenci nismo v nobenem sporu z Izraelci. Biti politično na različnih bregovih pa je stvar politike.
Sicer pa vsaj 90% Izraelcev nima nobenega pojma o Sloveniji in najbrž niti na karti ne ve pokazati kje smo. Glede razvitosti pa nas imajo na nivoju ex vzhodnega bloka.......
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 12:42
Ne podpiram teroristov, tak da ne priznavajte v mojem imenu. Imaste svoja imena, podpisite se pod svoja dejanja.

a za izrael&co to govoriš?
gesan
# 13.03.2018 ob 09:07
Vi še za svojo mejo niste sposobni poskrbet !
in potem nam pametujejo na veliko o neki palestini...
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 12:45
Vsako državo vodijo finance. Finance pa vemo kdo po večini upravlja - židovski lobij. Že za 0,2% dražjoi kredit države se bo poznal. Zaradi malenkosti lahko pade bonitetna ocena, ....

Smo res lahko tako pomembni, da se gremo izpostavljati in na ta način reskirati?


samo dolar je treba skenslat iz evra in stvar je rešena. kot je to recimo hotel nardit gadafi s svojo valuto, pa je iz zaveznike ratal terorist št. 1 in bil v kratkem likvidiran.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 12:40
Malo poslušaj poročila, glej TV (različne postaje)), kaj preberi, tudi kakšno knjigo, potem boš pa kaj vedel in pisal pametne komentarje. Preberi komentarje:
Če pa priznamo Izrael nas čaka judovska bankirska palica. Znižali nam bodo bonitetno oceno in še kaj.
Priznati Palestino na škodo slovenskega gospodarstva, turizma in nas Slovencev JE SPREVRŽENO DEJANJE.
Medsebojna gospodarska menjava je približno 100,000,000 EUR.


lol, ti meni nabijaš o tem?? zakaj misliš, da sem vprašal in zaka sem rekel retorično? a smo ali nnismo samostojno država, ki je že tako ali drugače sprejela palerstino v razna članstva ipd (kot sem prej dejal, tudi večina evrope, plus tudi že sam sprejem kot države)? zadeva je bila itak na urnike že za naredit, pa se nekdo vmes po domače povedalo pokakal, ker je en diplomat dvignil obrv..
ne pogovarjamo se o nbonemu terorizmu in ne vem kaj (ker tega jasno izraes ipd ne dela dol), ampak o odloočanje o susvarnosti in neodvinsoti določene države, ki rabi mednarodno pomoč. kot recimo, je joe enrkat, kaj pa vem, slovenija. a kaj bi o tem..

najbolj iditsko pa mi je, da se mroamo sred kao razvite evrope pgovrajt tem, če lahko ali ne damos voj lastno mnenje o nedovsinsoti določene države in da kaj lahko sledi, če to naredimo. v smislu, da nam bodo druagče nabili embradu ipd (tis os itak že najrenei, amapka samo zato, ker je nekdo spušil na gospdoarskem svetovnem podiju, nil drugega).
sramota od sramote.
Joe Black
# 13.03.2018 ob 10:33
Jožef Horvat nikoli ni zadovoljen. Zmeraj samo pljuva po drugih.
kiboko
# 13.03.2018 ob 08:57
S priznanjem nič ne pridobimo, imamo pa lahko gospodarsko in politično škodo. Zato je treba počakati na EU, ko se EU odloči, smo lahko med prvimi.

Kdo nas sploh poriva v to neumnost? Rusija?
Manc
# 12.03.2018 ob 22:53
Ali ni ta enkrat rekel, da ženska ni ženska, če ne rodi?
mb128
# 12.03.2018 ob 20:54
Eh komaj je tisti Pavliha, ki je tudi šef Mladike prenehal zganjat burjo v kahali že se je našel drug Pavliha, ki bi razpravljal o tej burji v kahli!
Jep volitve se bližajo in Nsi pač mora pokazati, da je dosti bolj sposobna od svojega največjega konkurenta Desusa.
Mimogrede. Če je verjeti anketam ne ena ne druga stranka ne bosta po volitvah videli parlamenta in če bo temu tako bo jaz samo vzkliknil YUPI!
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 07:41
Zadeva je povezana z IranNLB gatom.

lol, itak..
Joker
# 13.03.2018 ob 11:34
Sprevrženo je, če Palestine NE priznamo, res pa bi znale biti določene negativne posledice. Ampak turizem ni med njimi.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 07:43
Mi smo svetovna velesila, ki jo bodo vsi upoštevali. Vsaj naivni Erjavec tako misli.

mi naj ni imeli samostojno in neodvisno državo. vsaj naivneži tako mislimo..
nonparel
# 13.03.2018 ob 10:31
Naši politiki so živ dokaz naše nesamostojnosti. Med nje spada tudi ta vatikanski vazal.
m72
# 12.03.2018 ob 20:59
Člani odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP) so se v ponedeljek ločeno sestali z izraelskim veleposlanikom Ejalom Selo in palestinskim Salahom Abdelom Šafijem. Kot je povedal predsednik OZP-ja Jožef Horvat, so "dobili nekaj pomembnih informacij".

"Dobili so nekaj pomembnih informacij", pravi :-) Predsednik Jožef, "your head's in Mississippi".
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 07:40
Ni mi jasno zakaj se Erjavec in levičarji tako trudijo, da bi Sloveniji naredili škodo. Mogoče pa bi radi več beguncev iz Palestine?

tudi tebi, kakšno škodo to? o čem se konkretno pogovarjamo?
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 07:39
Priznati Palestino na škodo slovenskega gospodarstva, turizma in nas Slovencev JE SPREVRŽENO DEJANJE.

od kje vam, da bo priznanje naredio kakšno škodo? retorično..

sramota, da se kot kvazi samostojno država ne smemo odolčoat o čisto naših odločitvah. sovenija je že priznala palestino tako ali drugače (kakor tudi večina evrope), tole je samo še nadgradnja. ampak kr naenkrat e neka škoda, pa ne vem kaj na tapeti.
se povedal ž takoj, da bodo pokazali, kakšni brezjajčniki so vsi. rajši bi videl, da se reče direkt: gazda ne bo zadovoljen, če se prizna nekoga, ki mu kao dela štalo (v bistvu pa jim je tzelo priročen izgovor za delat tanke).
garmond
# 13.03.2018 ob 00:09
Tipični slovenski politični brezhrbteničar. A mu zdaj zopet Janez komandira, ko ni več Ljudmila glavna? Ta je bila vsaj pokončna, edina je povedala Janezu kar mu gre.
Kazalo