Predsednik republike Borut Pahor je marca lani sprožil razprave o ustrezni pripravljenosti Slovenske vojske. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je marca lani sprožil razprave o ustrezni pripravljenosti Slovenske vojske. Foto: BoBo
Stanje v obrambi nič boljše
Vojski spet slaba ocena

Iz poročila je razvidno, da Slovenska vojska ostaja na najnižji mogoči ravni sposobnosti delovanja, saj je ocena njene pripravljenosti v miru zadostno, pripravljenost v krizi ali vojni pa ocenjena kot nezadostno. Kot največje težave je Pahor izpostavil kadrovsko pomanjkljivost in pomanjkanje ustrezne opreme in popolnjenost enot z ustreznimi kadri.

Ob tem je dejal, da je spodbudna ustavitev padanja obrambnih izdatkov, saj bodo nova sredstva, ki so predvidena za letošnje in prihodnje leto omogočila vojski, da opravi vse naloge. Ob tem je Pahor predlagal postopno višanje izdatkov ter posodobitev Slovenske vojske in varnostnega sistema.

V primeru bistvenega in nenadnega poslabšanja varnostnih razmer v neposredni bližini, pa bi bilo treba Slovenski vojski hitro in izdatno finančno pomagati, je povedal Pahor. Po njegovi oceni "še nič ni usodno zamujeno glede tega, ne smemo pa več odlašati". Poudaril je, da so se mednarodne varnostne razmere v zadnjih letih znatno poslabšale je dejal Pahor in poudaril, da Slovenija ni neposredno finančno ogrožena, zato se lahko na spremembo razmer odzove tudi postopno.

Ministrica: Varčevanje se bo še poznalo
Pahor je pohvalil vojake, ki so svoje naloge opravili z odliko, a ta predanost sama po sebi ni dovolj. Številke kažejo, da vojaški poklic ni več konkurenčen in da ga je treba ustrezno ovrednotiti tako z vidika statusa kot tudi plačila, je sklenil predsednik republike.

Obrambna ministrica Andreja Katič je ob tem dejala, da tudi letošnje poročilo ni takšno, kot bi si ga želeli. Je pa poudarila, da bodo nova sredstva za vojsko nekoliko ublažila vse težave, čeprav se bodo, tako ministrica, posledice večletnega krčenja obrambnih izdatkov poznale še nekaj časa.

Hkrati je zatrdila, da "je bilo izvedenih več ukrepov v pravo smer, kot jih morda kaže letošnja ocena pripravljenosti Slovenske vojske". Med njimi je izpostavila zagotovitev in porabo denarja, dogovore o prednostnih nalogah in izgradnji zmogljivosti Slovenije za prihodnje obdobje ter izboljšanje položaja pripadnika vojske.

Osterman: Za delovanje v miru smo dobro usposobljeni
Osterman je zatrdil, da je Slovenska vojska dobro usposobljena, pripravljena in organizirana za delovanje v miru, in med drugim spomnil na delovanje vojske pri obvladovanju prebežniške krize; pohvalil je njeno delovanje na mednarodnih operacijah in misijah. Posebno pozornost pa je vojska lani namenila tudi načrtovanju in izvedbi usposabljanj.

Pripravljenost Slovenske vojske je bila po njegovih besedah lani na enaki ravni kot leta 2015. V sklopu pripravljenosti se je izboljšalo le področje usposobljenosti, nespremenjena pa so ostala področja kadrovske popolnitve mirnodobne sestave, oborožitve in opreme, vojaške infrastrukture in načrtov uporabe, je navedel.

Za nadaljevanje opremljanja in modernizacije, za vzdrževanje profesionalnega in bojnega karakterja ter za izgradnjo zmogljivosti za potrebe nacionalne obrambe in zavezništva pa bi vojska po njegovih besedah v prihodnje potrebovala precej več denarja. Med prioritetami je Osterman izpostavil izboljšanje plač in osebne opreme vojakov ter nakup streliva in povečanje ognjene moči.

Stanje v obrambi nič boljše
Vojski spet slaba ocena