Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 128 glasov Ocenite to novico!
Šolniki vladi sporočajo, da ne bodo odnehali. Foto: BoBo
       Če bi bila ta celotna izboljšava izpeljana, bi bila "težka" 90 milijonov evrov in v žepu učitelja bi bilo na koncu 150 evrov več.       
 Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj
Pri Svizu krivijo vlado, glavna vladna pogajalka Lilijana Kozlovič pa na očitke odgovarja, da je vladna koalicija dala sindikalnim stranem "konkreten predlog, dobro ponudbo", ki pa jo je zaradi finančnega okvirja vezala na približevanje tudi sindikatov. Foto: BoBo

Stavka šolnikov v sredo bo! Zakaj si je vlada premislila?

Sviz krivi vlado. Kozlovičeva pa odgovarja, da Svizovega približevanja ni bilo
12. marec 2018 ob 07:41,
zadnji poseg: 12. marec 2018 ob 23:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki Sviza so bili blizu dogovora o stavkovnih zahtevah, a pri parafi se je zapletlo. Stavkali bodo vsi - od vrtcev do univerz, je potrdil Branimir Štrukelj.

V gostovanju v Odmevih Televizije Slovenija je Štrukelj zatrdil, da ni mogoče, da se jutri spet vrnejo za pogajalsko mizo: "Naša pravila pravijo, da stavke 48 ur pred začetkom ni več mogoče preklicati."

Pojasnil je, da bo stavka potekala enako kot prvič, da pa ne bo tako ogromnega shoda, kot je bil takrat v Ljubljani, ko se je na Kongresnem trgu zbralo več kot 20.000 ljudi, pač pa bodo razpršeni na 11 lokacijah po Sloveniji.

S prstom kažejo na glavno vladno pogajalko ...
"S popolnim soglasjem glavnega stavkovnega odbora smo odločili, da naš boj za zmanjšanje zaostankov in vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela nadaljujemo, ker je vlada od praktično dogovorjenega in usklajenega dogovora odstopila - mi nimamo nobene parafe in ne vemo, pri čem smo," pa
je novinarjem pojasnil v prvi izjavi po končani seji Sviza.

"Zakaj se je to zgodilo, morate vprašati druge," je dodal. Po njegovih besedah so na današnjem sestanku dobili zagotovilo, da lahko za en plačni razred povečajo karierno napredovanje učiteljev in drugih strokovnih delavcev, pa "si je potem vlada premislila", kot je dejal.

Potrdil je, da stavka v sredo torej bo, po sredi pa se bo še zaostrila, "dokler ne bo vlada privolila v tisto, kar je danes v resnici že bilo dogovorjeno".

"Zapletlo se je, potem ko smo se dogovorili za vse elemente stavkovnega sporazuma, Lilijana Kozlovič je morala nato predčasno oditi. Ko smo pripravili čistopis, je prišlo z drugih pogajanj, ki so takrat potekala na vladi, sporočilo, da Kozlovičeva ni več pripravljena parafirati tega našega dogovora," je novinarjem pojasnjeval Štrukelj in prst uperil proti glavni vladni pogajalki.

... Kozlovičeva pa kaže na Sviz
Ta pa je v svojem odzivu zatrdila: "S Svizove strani približevanja vladni ponudbi ni bilo."

Kozlovičeva se je po srečanju predstavnikov sindikatov s koalicijo in popoldanskih pogajanjih s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) sešla še s predstavniki skupine sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Kot je dejala po srečanju, med katerim je padla tudi odločitev Sviza o sredni stavki, je vladna koalicija dala sindikalnim stranem "konkreten predlog, dobro ponudbo", ki pa jo je zaradi finančnega okvirja vezala na približevanje tudi sindikatov. "Brez tega ne moremo zapreti celotnih pogajanj," je poudarila.

Toda po njenih navedbah predvsem na strani Sviza tega približevanja k vladnim potrebam za to, da lahko zapre pogajanja, ni bilo, in sicer predvsem glede napredovanj in redne delovne uspešnosti, pa tudi glede same dinamike. "Zato ocenjujem, da se je moj mandat izčrpal, ko tega približevalnega predloga ni bilo," je dejala Kozlovičeva, sicer generalna sekretarka vlade.

Čez dan že kazalo, da stavke ne bo
Predsednik vlade Miro Cerar, ministra Dejan Židan in Karl Erjavec ter generalna sekretarka vlade in glavna vladna pogajalka s sindikati javnega sektorja so se danes sešli z njihovimi predstavniki.

V izjavi za medije po sestanku je Cerar povedal, da se je dialog v zadnjih dneh izjemno stopnjeval, iskali pa so rešitev, ki bi bila dobra za vse in hkrati ne bi ogrozila javnofinančne slike.

Zato so pripravili nov, dopolnili predlog, ki ga nameravajo formalno oblikovati in sprejeti na četrtkovi seji vlade, Cerar pa verjame, da je prav ta predlog tisti, ki bi zbližal stališča. "Vladna stran čvrsto stoji za tem predlogom, želimo si, da ne bi bilo stavk," je dejal.

Kozlovičeva je pojasnila, da številk sicer še ne želijo razkriti, da pa je vladna ponudba "konkretna". So pa po besedah vladnih predstavnikov dosegli soglasje, da se tudi sindikati približujejo predlogu, ki ga je dala vlada.

Neuradno: Za izpolnitev stavkovnih zahtev 266 milijonov
Predlog dogovora so predstavniki vladne in sindikalne strani pripravili po današnjih pogajanjih, ki so sledila srečanju, na katerem so vsem sindikatom, s katerimi potekajo pogajanja o stavkovnih zahtevah, predstavili približevalni predlog. Podrobnosti niso želeli pojasniti, po neuradnih informacijah pa naj bi vlada za izpolnitev stavkovnih zahtev namenila 266 milijonov evrov.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) naj bi po neuradnih informacijah s pogajanji dosegel za dva plačna razreda višje plače za vse vzgojitelje in učitelje, razredniki pa bi bili za čas opravljanja te funkcije uvrščeni še en plačni razred višje.

Pri zahtevi o 1.200 evrih regresa za vse zaposlene z minimalno ali nižjo plačo v sindikatu niso bili popolnoma uspešni, a naj bi bil zanje predlog 1.050 evrov prav tako sprejemljiv, saj bi pomenil 200 evrov višji regres, kot ga prejemajo zdaj. Predlagane spremembe naj bi se uveljavile postopoma, in sicer v treh letih.

Problematično favoriziranje določenih poklicev
Predloge pa so na vladi želeli uskladiti z vsemi sindikati, s katerimi se pogajajo o stavkovnih zahtevah.

Sledila so skupna pogajanja s preostalimi tremi zgoraj omenjenimi sindikalnimi centralami, ki so v pogajalskem procesu. In po neuradnih informacijah se je zataknilo prav zaradi nasprotovanja drugih sindikatov.

Počivavšek je za STA pojasnil le, da bi lahko "uspeh teh pogajanj pomembno ogrozili morebitni dogovori, ki bi favorizirali določene poklicne skupine". Po njegovih besedah mora biti dogovor tak, da bo uravnotežen.

Kot je dejal, so njihovi predlogi uravnoteženi in na enak način zadevajo vse poklicne skupine v javnem sektorju, so pa zanje izjemno problematične izjeme od teh načel, ki bi določene poklicne skupine favorizirale. "V tem primeru se lahko ponovi tisto, čemur smo bili priča kot posledica dogovora med vlado in sindikatom Fides," je opozoril.

Po njegovih navedbah so v današnjih pogajanjih pomembno zbližali stališča, odprto pa ostaja vprašanje dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov. Pri tem vprašanju so se "na delovni ravni dogovorili, kako se lotiti dela, da bi prišli do neke skupne rešitve", je pojasnil.

Dogovorili so se za nadaljevanje pogajanj prihodnji ponedeljek. "Računam, da če bi bila volja, bi lahko pogajanja verjetno tudi v prihodnjem tednu zaprli, če bi se seveda pogajanja odvijala na način, kot je bilo lahko razumeti danes," je še dodal.

Tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je glede pogajanj optimističen. Kot je pojasnil za STA, v njihovem sindikatu nadaljujejo usklajevanja glede standardov in normativov, pri čemer da so se že dogovorili za postopke, ki bi jih lahko vnesli v kolektivno pogodbo. "To pravzaprav za vse poklicne skupine v zdravstvu in socialnem varstvu pomeni, da bomo imeli končno urejene normative in standarde, pri katerih bo sindikat lahko sodeloval, dajal svoja mnenja," je dejal in spomnil, da je bila to ena od njihovih ključnih stavkovnih zahtev.

Ob tem je dodal še, da se jim je "uspelo med vsemi poklicnimi skupinami in dejavnostmi vendarle s težko muko uskladiti". "Zdaj menimo, da je kvorum vladi dan pravzaprav na pladnju, če bo vlada znala poskrbeti - in to je njena dolžnost, da uravnoteženo usklajuje stavkovne zahteve, ki so sicer precej različne, in ne dela prevelikih izstopov ali prevelikih razlik - da bomo lahko dejansko s kvorumom podpisali vse kolektivne pogodbe," je še pojasnil.

VIDEO
Branimir Štrukelj pojasnil odločitev za stavko
A. S., T. H. , G. V.
Prijavi napako
Komentarji
STANE
# 12.03.2018 ob 08:00
Jaz sem zato,da enkrat za spremembo štrajkajo starši in ne pošljejo otrok v šolo.Tole izsiljevanje presega vse meje in se ob vsaki vladi ponavlja.
Glede na stanje v gospodarstvu,ki je motor družbe imajo zelo dobre plače.
veza
# 12.03.2018 ob 07:45
Čimprej na volitve, ker sicer nas bodo ti predvolilni bombončki drago stali.
Marko32
# 12.03.2018 ob 07:48
Torej lisica in volk se pogovarjata, da bo zajček za kosilo....
jockan
# 12.03.2018 ob 08:04
Imamo preko 33 milijard javnega dolga, poleg tega so nam 5 miljard pokradli banksterji. Poplačajte najprej te dolgove, potem se pogovarjajte o dvigu plač.
mattyy
# 12.03.2018 ob 07:57
Kaj bo vlada ponudila šolnikom?

Dvig davkov gospodarstvenikom za njihovo dobro. Že video 100x.
jockan
# 12.03.2018 ob 08:05
Dvig plač na račun koga? Novih zadolžitev in po volitvah novih in višjih davkih?
enajstica
# 12.03.2018 ob 08:10
Gospa učiteljica pride v šolo ob 7:30, ob 14:00 je že ni nikjer. In jočejo, da imajo dodatne ure, pa delo doma...Bodi v šoli 8 ur, kot nas dela večina ostalih, pa ne jokaj, če imaš delo doma, ki si ga sami nesete, ker ga v petih urah v šoli pač ne morete opraviti.
Tudi meni kot staršu povečajte plačo, ker doma poučujem svojega otroka, ker vi v šoli ne zmorete. ELITA.
Moji starši zame sploh niso vedeli, da hodim v šolo, nismo imeli toliko nalog, ki bi jih morali starši delati z otroci, pa sem končal faks z 9.
gr82
# 12.03.2018 ob 08:06
Kako lepo je biti prisesan na državne jasli. A zasebno šolstvo je prepovedano v Sloveniji? Pa naj gredo šolniki svoje super sposobnosti na trg preizkusit.
7up
# 12.03.2018 ob 07:48
8% kolektivni dvig? Ha ha pa toliko ne zaslužijo niti področni sekretarji, tako da mi niti približno ni jasno s kakšnimi uradniki bi se radi primerjali...

Naj že nekdo štruklju razloži, da minister ni uradnik, temveč voljena funkcija:)
SamoRes
# 12.03.2018 ob 07:53
Opozarjajo, da so v primerjavi z uradniki povprečne plače v vzgoji in izobraževanju za skoraj 500 evrov bruto nižje.

In to zato, ker so v vzgoji in izobraževanju še hišniki, kuharice,čistilke itd.
riko123
# 12.03.2018 ob 08:47
Najbolj smešna mi je izjava šolnikov da se bojijo da bodo izgubili podporo staršev . Ma kdo jih podpira ?
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 08:04
Vse samo da bodo junija obkrozili smc in sd
johc
# 12.03.2018 ob 08:07
če primerjamo zdravstvo in šolstvo, so zdravstveniki dobili nekaj nazaj po ZUJFU...seveda so šolniki zdaj nevoščljivi, je pa zanimivo, da v zdravstvo kadra primanjkuje in so težji pogoji za delo, dežurstva, nočne, smrti, fizične obremenitve, v šolstvo se je zmanjšalo število učencev in dijakov, pa še vedno enako ali še večje število učiteljev tedenskih obveznosti precej manj, dopusta kar ga češ, v zdravstvu ga koristijo še celo naslednje leto in jim propada, to so samo primerjave dveh sektorjev tu se primerja diplomirane medicinske sestre, diplomirane radiologe, diplomirane mikrobilologe ipd. zdravniki se z učitelji nikoli ne smejo primerjati na medicino + specializacijo se vpišejo najboljši študij traja minimalno 4 leta več, pedagoške akademijo naredi skoraj vsak, ki se vpiše...
prasecpolitik
# 12.03.2018 ob 08:10
Šolnike ki bodo stavkali dati na cesto je borza polna takih, ki bi radi delali za tak denar za tako malo ur na teden in še manj na leto. Pa ne meni z pripravljalnimi urami naj jih oddelajo v šoli pa bomo videli če bodo še glasni. Ne vem kako bi ostale gledali šefi ko bi rekli bom delal samo štiri ure štiri pa bom delal doma!
Capitalism
# 12.03.2018 ob 08:08
Vladi svetujem naj ponudi tole:

1. Ukinitev neupravicene zascite za zaposlene v javnem sektorju.
2. Odpuscanje izbranih uciteljev v vseh regijah glede na preteklo slabo delo in njihova zamenjava z mladimi brezposelnimi ucitelji. Pri tem naj bo stevilo neuspesnih prosenj najbolj pomemben dejavnik - ker vemo kako se je tam zaposlovalo.
3. Novo zaposlenim uciteljem dat placo v visini 90% sedanje. Ce se vsa prosta mesta zapolnijo, znizat place za 10% se vsem ostalim.

Naredite to in naslednje tri vlade bodo imele mir pred struklji. Ce vam je kaj mar.
POIVRE
# 12.03.2018 ob 08:46
Kaj naj jim ponudi? Nič. Naj stavkajo še naprej in naj se ta nemoralna in neetična stavka, ki ji je cilj le bogatenje učiteljev, sesuje sama od sebe. Vedeti moramo, da je pred njihovo stavko malo ljudi vedelo, da so na šolah v povprečju 4. ure na dan, danes o tem, da malo delajo in so že zdaj spodobno plačani ve veliko več ljudi in če prebiramo komentarje po raznih forumih ugotovimo, da so ljudje zgroženi nad njihovo stavko, kar je tudi učitelje začelo motiti.
Nikec3
# 12.03.2018 ob 08:12
Ne da bi bil kak podpornik zasebnega šolstva, ostaja dejstvo, da v zasebnih šolah ne stavkajo!
AMFIBIJA
# 12.03.2018 ob 07:44
Branka Štruk

SVIZEC TEHTA

Svizec ni dokončno še prepričan,
ali res pognal bi v boj glodalce,
zdaj v predigro je poslal igralce,
boja zdi se svizec naveličan.

Kot dihur vse dneve pogleduje,
s kozo se o boljši paši meni
in kako izvleči se poceni,
bolj pro forma svizec se huduje.

Šolo bi postavili na glavo,
spodkopali temelje bi njene,
a zavoljo kakšne končne cene,
bo dovolj to za prestiž in slavo?

Bo prepričalo vse to gledalca,
svizec tehta, kaj se bolj mu splača,
in za mnenje sproti se obrača
na najmanjšega, se ve, glodalca.
theone
# 12.03.2018 ob 08:06
Cerar ze ve kako zmagati volitve: dadi milijardo javni upravi, pa ce tudi se vsi drzavni podsistemi sesujeje (kot se ze: vojska, zdravstvo, sodstvo) samo da je na oblasti. Pac ne more iz svoje koze smc=lds
čik
# 12.03.2018 ob 08:38
sram vas je lahko šolniki,večina upokojencev pod pragom revšine vi pa tkole.
Damoklej
# 12.03.2018 ob 08:57
Pa saj je že vse dogovorjeno, me samo še zanima za koliko dodo dvignili plače.
Če pa bodo šli v sredo malce na ulico za snemanje filma ki ga bodo na veliko vrtelii na RTV, pa morajo še na Arso vprašat kakšno bo vreme. Če bo lepo sončno se bodo lahko Štrukelj in kompanija pokazali v najlepši luči. Samo pazite da ne bo kdo dobil kakšno gnilo jajce v svoj umazani obraz.
Coli
# 12.03.2018 ob 08:43
Javnaši se med sabo dajejo, kdo bo imel višjo plačo, jo 'usklajujejo' en z drugim - ja pa dejte si vsi začetno nad 2000 neto, brez zgornje omejitve, razmnožite se do konca....pa stisnemo do 2019, potem pa predamo ključe Slovenije spet kakšnemu tujcu. Trenutni kastni sistem javnosektaške nadvlade namreč ni vzdržen in vodi v državni bankrot! Kakšna Grčija neki, Argentina 2001! To bo Slovenija v 2019!
tanj
# 12.03.2018 ob 08:07
Ma prav kot hočejo. Tako ali tako smo si starši že zrihtali varstvo oz. se v službi zmenili za dopust za ta dan. Ne moremo ostali za pol ure naprej povedat, ali bomo nek dan v službi ali ne. Bi že leteli na cesto.

P.S.: Katere sobote se bo prinašalo noter te izpade? Ali mora tudi to ChefNjok povedat?
Ata
# 12.03.2018 ob 09:05
Kaj bo vlada ponudila šolnikom?

Skrajni čas bi bil, da jim ponudi knjižico, saj je vrsta čakajočih na službo v javnem sektorju dolga kot ponedeljek!
ivavalant
# 12.03.2018 ob 08:35
Naj si vlada ne privošči nobenega popuščanja!
Naj kar štrajkajo! Saj bodo kmalu volitve in se bodo potem lahko pogovarjali z neko drugo vlado. Kakor zdaj kaže, jim nova vlada ne bo popuščala!
firtoh
# 13.03.2018 ob 04:11
"Naša pravila pravijo, da stavke 48 ur pred začetkom ni več mogoče preklicati."
Torej so šli na pogajanja s figo v žepu?
aless70
# 12.03.2018 ob 08:44
Vlada MORA šolnikom TAKOJ ponuditi uskladitev njihovih plač.
.
.
.
.
S plačami (za enako izobražene profile) v realnem sektorju.
.
Hvala.
veza
# 12.03.2018 ob 08:01
Res, AMFIBIJA, ti zali,
danes spesnil si resnico,
žebelj si zadel v glavico,
Štruklja vodi tast ta mali!
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 08:54
Moj profesor je vedno govoril naj ne volimo Janše ker bo slabo za javni sektor in vse storitve, ki jih ponuja. No dlsele danes vidim zakaj je to govoril - bal se je, da se bo JJ nekega dne vrnil in naredil red pri njih. Imajo vec dopusta kot so v solah.
zigag
# 13.03.2018 ob 07:54
Na živce mi gre Štrukelj s tem izsiljevanjem.
Binder Dandet
# 13.03.2018 ob 06:02
Moj mali je rekel včeraj, da on ne bo stavkal in gre v sredo v vrtec.:D
Srečko Kranjski
# 12.03.2018 ob 09:38
V šolstvu najprej naredimo čistko med profesorji. Za poklic učitelja (bodisi v srednji bodisi v osnovni šoli) naj se poteguje le 10 % najboljših dijakov. To razvrstitev pa napravimo ali s kakšnimi sprejemnimi izpiti ali pa preprosto glejmo rezultate na maturi in ocene v srednji šoli (pri relevantnih predmetih). Ko bodo profesorji zares kakovostni, pa jim le dvignimo plačo, da bo to mikaven, v družbi pa ugleden poklic. Nenazadnje bi tudi k razvoju družbe, gospodarstva in še česa kakovostno izobraževanje veliko pripomoglo.
To nespoštovanje današnjih profesorjev s strani staršev in učencev ni primerno. Vseeno pa so za to krivi profesorji tudi sami - velikokrat zaradi svoje nesposobnosti. Vsak učitelj, ki je delal hude napake, včasih govoril neumnosti, je pri meni izgubil vse spoštovanje. Potem smo pa tam, ko se učenci norčujejo iz profesorjev in šola postane cirkus.
nemoremsespomnit
# 13.03.2018 ob 07:42
Ko/če se bodo šolniki pol tako goreče in strastno zavzemali za spremembo šolskega sistema (ki je zastarel, neprimeren in ga je že zdavnaj povozil čas), kot se "borijo" za višje plače, bodo imeli vso mojo podporo. Tako pa me ne prepričajo, niti najmanj.
DrKošarke
# 12.03.2018 ob 22:04
Štrukl, mej nekaj samospoštovanja in odstopi. Še prej pa se opraviči staršem, ki kurijo dopust zato, da opravljajo delo za katerega ste vi dobro plačani!
Springbok
# 12.03.2018 ob 08:44
Kaj bo vlada ponudila šolnikom?
Vlada lahko ponudi le postopno znižanje števila šolnikov. Zarardi nižje stopnje rojstev prihajajo šibkejše generacije učencev. V perspektivi znižanja števila šolnikov se lahko vlada pogovarja o povišanju plač za preostale po formuli: 1% manj šolnikov prinese 0.5% višjo plačo.
Ta žleht
# 13.03.2018 ob 07:59
Kako deluje javni sektor? Saj ni res, pa je!

Dne 11. 3. 2018 naj bi bil upokojen. Vlogo sem oddal pravočasno in jo stalno spremljal. Po mojih izračunih bi se moral upokojiti že 10 dni prej, vendar iz tega nisem delal problema. Teden dni pred upokojitvijo so še enkrat zahtevali kopijo delovne knjižice. Pri njih je enkrat že bila, saj sem dal izdelati predhodni informativni izračun. Pri oddaji vloge so mi rekli, da kopije knjižice ni treba priložiti, če je pri njih enkrat že bila!

Sedaj pa bistvo. Ker odločbe nisem prejel, sem se seveda zopet obrnil na prijazno referentko, ki ureja mojo zadevo. Povedala mi je, da se je zakompliciralo. Izkazalo se je, da je bil pravilen moj izračun.Te podatke pa vnaša referentka, na povsem drugem oddelku. Tam ona nima nobenega vpliva. Verjetno se bo morala obrniti na samega vodjo oddelka in ga prositi, da bo podatki v doglednem času urejeni.

Odločbe seveda še nimam. Ne vem, kdaj približno bom prejel prvo pokojnino in koliko bo znašala. Če bodo pacali še nekaj časa, lahko ostanem tudi brez obveznega zavarovanja. Sem onkološki bolnik in prejemam draga biološka zdravila ...

Do sedaj sem z zavodom moral opraviti več kot 10 telefonskih razgovorov.
alcatraz
# 13.03.2018 ob 06:18
čedalje slabše mnenje imam o javnem sektorju. katerimkoli delu le-tega.
izsiljevanje zato da se državo pahne nazaj na kolena in preko fiskalnih meja.
uradi direkcije in ostalo smetje naj se malo pospravi. tričetrt tega imamo preveč.
kristjan31
# 13.03.2018 ob 01:42
Dol s tem Štrukljem! Ravno on bo govoril o plačnih nesorazmerjih, če ima 4000eur plače mesečno in živi v graščini? Nekateri pa delajo za 600eur? Kam gre ta svet?

DOL s tem človekom DOL.
Henrik
# 12.03.2018 ob 10:13
Samo upam, da uporabnik @biztok ni učitelj, kajti človek takih ozkih nazorov in poln predsodkv ne sodi na nobeno delovno mesto, kaj šele na mesto učitelja. O zasebnem šolstvu gotovo nima pojma, vse ostalo je zgolj opravičevanje lastne pozicije. Učitelji zahtevajte boljše delovne pogoje, manj birokracije, prenovo učnih načrtov, preverjanje uspešnosti na podlagi objektivnih dejavnikov, vrnitev avtoritete in zmanjšanje št. Programov in dijakov na posameznih smereh v SŠ - v skladu z upadom ali naraščanjem populacije. Pa boste dobili spoštovanje, ki ga rušijo številni učitelji, ki hodijo zgolj v službo (takih je veliko) in takih, ki opravljajo poklic (takih je malo).
Ata
# 12.03.2018 ob 09:35
Poldi>
Stavka je legalna in če bi bil privat sektor sposoben bi štrajkal.

Privatni sektor dela in ne štrajka, saj ni časa za to. Živeti mora sebe in še ves javni sektor, tako da boš moral priznati, da je kar sposoben!
severnik
# 13.03.2018 ob 07:51
Vse lepo in prav...samo zdaj bomo pa mi tožili šole in vrtce, ker zahtevamo nazaj 2 dni dopusta, da smo bili z otroci doma.
Binder Dandet
# 12.03.2018 ob 10:08
Obnašajo se kot otroci, torej bi prava ponudba bila

Ata
# 12.03.2018 ob 10:00
K-ris>
V Nemčiji so precej pogoste stavke zasebnega sektorja (še bolj v Franciji). Jaz to pri nas res pogrešam. In če Nemci lahko stavkajo, zakaj pri nas ne bi mogli?

Lahko, ko bo država vsaj pol tako urejena kot Nemčija!
qayxc
# 12.03.2018 ob 09:08
Vsi morajo stavkati na delovnih mestih, pa naj tudi šolniki sedijo v razredu, kaj so oni posebnega v tej državi.
kralj matjaž
# 12.03.2018 ob 07:58
Zasebne šole zasebni vrtci, pa je problem rešen.
Uradnike pa isto, 90% odpustit, pa bo 90% Slovenije rešenih.
PONOS
# 13.03.2018 ob 08:43
Nič popuščat niti ficka drugo leto bo gospodarska kriza odhodke je potrebno spravit na status Quo...v času debelih krav se pripravlja na sušna leta tako se ohranja konstanta.
pobrisan
# 13.03.2018 ob 08:20
johann

Kje ti živiš. Moji otroci so zelo veseli, da ne rabijo en dan v šolo....
--------

Očitno si ti zelo vesel, da si porabil (brez veze) dva dni dopusta zaradi stavke, pa bi ta dva dni raje bolj koristno porabil v drugem terminu.
zaposleni
# 12.03.2018 ob 17:18
Sami garači, revčki z zagotovljeno službo do pokoja..
audiac
# 12.03.2018 ob 10:18
Zgleda,da mi bo Štrukelj ukradel še en dan (prisilnega) dopusta.Hvala.Pa brez bluzenja,kako hočejo skregati javni in zasebni sektor.Jaz bom puhnil dva dni dopusta,to je vse.
Javni upravi 300€ dol,medicinkam,snažilkam,gasilcem,vojak
om,šolnikom,mladim zdrav.asistentom in ostalim mladim začetnikom 150€ gor.Tako v blagajni še nekaj ostane.Plačni sistem je popolnoma nevzdržen,saj vse meče v isti koš.Ampak se ve,kam pes taco moli.Največ bodo spet profitirali (v primeru povišanja) debeloriti v JS.Drugače povedano tisti,ki jih ima Štrukelj v resnici najraje.No,znano je,da tudi večina šolnikov ne trpi kaj preveč.Priprave,dopusti pa te fore...
Bake
# 12.03.2018 ob 10:09
Opozarjajo, da so v primerjavi z uradniki povprečne plače v vzgoji in izobraževanju za skoraj 500 evrov bruto nižje.

Predlagam, da uradnikom torej znižajo plače za 500 EUR pa bo mir!
Kazalo