Novakova je znova zanikala, da bi bil NSi kadar koli v senci SDS-a, nasprotno, po njenih besedah želi stranka postati nova alternativa na desnici. Foto: BoBo
Novakova je znova zanikala, da bi bil NSi kadar koli v senci SDS-a, nasprotno, po njenih besedah želi stranka postati nova alternativa na desnici. Foto: BoBo
NSi ustanavlja vlado v senci

Ljudmila Novak je dejala, da je namen novonastalega strokovnega sveta ali t. i. vlade v senci spremljanje delovanja vladne koalicije, konstruktivna kritika in priprava predlogov - tudi zakonov in drugih zakonskih aktov. Zaradi izjav nekaterih koalicijskih partnerjev bi lahko bile po njenem mnenju kmalu tudi volitve, zato se želijo nanje dobro pripraviti.

Z vlado stranka tudi krepi svojo samostojnost na desnem političnem polu in svojo prepričljivost pri pridobivanju novih volivcev, dodaja predsednica.

Člani novoustanovljenega strokovnega sveta, ki bodo tudi vodili odbore za posamezna področja, so gospodarstvenik Matej Kovač (finance in gospodarstvo), vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin (notranje zadeve in javna uprava), podpredsednik NSi-ja in nekdanji minister za obrambo Aleš Hojs (obramba), poslanec Jožef Horvat (zunanje zadeve in zadeve EU-ja), poslanka Iva Dimic (kmetijstvo in okolje) in direktor slovenjegraške bolnišnice Janez Lavre (zdravje).

Na seznamu so tudi pravnik in sociolog Cveto Uršič (delo, družina in socialne zadeve), nekdanji poslanec Franc Capuder (infrastruktura in prostor), nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Šverc (izobraževanje in šport), Irena Vadnjal (kultura), ki je bila v času ministrovanja Novakove vodja njenega kabineta, nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar (pravosodje) in nekdanji generalni konzul v Celovcu Matjaž Longar (Slovenci v zamejstvu in po svetu).

Ob Ljudmili Novak kot predsednici je tako v svetu še 12 vodij odborov. Mesto generalnega sekretarja vlade v senci je NSi zaupal nekdanjemu državnemu sekretarju na obrambnem ministrstvu Petru Stavanji.

NSi ustanavlja vlado v senci