Novakova je poudarila, da si družina,
Novakova je poudarila, da si družina, "kot temelj družbe" zasluži največjo možno podporo države. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
NSi predstavil program

V programu stranke, ki so ga predstavili novinarjem, so zapisali, da je cilj NSi-ja: "Ustvarjanje takšne družbe, ki bo spoštovala človeško življenje od spočetja do naravne smrti." Zato so na prvo mesto volilnega programa postavili vrednote, na drugo in tretje pa gospodarstvo in družino, je pojasnila Novakova.

Povedala je, da bo stranko v vseh volilnih okrajih predstavljalo 85 kandidatov, ki jih bodo v nedeljo predstavili na kongresu v Ribnici. Podpredsednik stranke Matej Tonin je poudaril, da ne glede na rezultate anket verjamejo, da bodo prišli v parlament, najverjetneje s petimi odstotki glasov, čeprav merijo na deset odstotkov, je še dodal.

"Družba brez vrednot nima prihodnosti"
Slovenija je po besedah podpredsednice stranke Alenke Šverc gradila družbo na napačnih vrednotah, kot sta pohlep in klientelizem.

"Vrednote so gonilo družbe, postavljajo njeno kvaliteto, standarde in načela, kar pomeni, da vrednote postavljajo prioritete, na katerih bo Slovenija v prihodnjih dvajsetih, tridesetih, petdesetih letih gradila svojo družbo in vplivajo na naše odločitve," je poudarila Šverčeva.

Izpostavila je poštenost, pravičnost, delavnost in pravno državo, ki po njenih besedah niso zgolj vrednote, ki jih poudarja Nova Slovenija, ampak so zapisane tudi v slovenski ustavi. Ob tem je povedala, da morajo k tem vrednotam težiti vse inštitucije v državi.

Gospodarstvo
Glavne točke gospodarskega programa, ki ga je stranka podrobneje predstavila pred dnevi, je Tonin strnil v pet glavnih točk: uravnoteženje proračuna, znižanje davkov, odprava plačilne nediscipline, reorganiziranje državne uprave in večje državne naložbe.

"Družina je temelj družbe"
Zavzemali se bodo za usklajeno spremembo predpisov, ki urejajo poklicno in družinsko življenje, predlagali bodo družinam naklonjeno davčno in stanovanjsko politiko, je poudarila Novakova.

Pojasnila je, da bi morala država dati mladim družinam na voljo cenovno sprejemljiva "prva" stanovanja za od 5 do 10 let. V tem času bi si po prepričanju NSi-ja mlade družine lahko prihranile denar za poznejšo selitev v lastna stanovanja ali večja najemniška. Uvedli bi še subvencije za vse predšolske otroke, tudi tiste, ki ne obiskujejo vrtca, kar bi njihovim staršem dalo večjo možnost izbire predšolskega varstva.

NSi predstavil program