Državni zbor bo 23. septembra začel redno septembrsko sejo. Foto: BoBo
Državni zbor bo 23. septembra začel redno septembrsko sejo. Foto: BoBo

Zahtevo za izredno sejo DZ-ja glede likvidacije omenjenih dveh bank je v ponedeljek vložila poslanska skupina SDS-a. V SDS-u si želijo, da bi DZ dobil poročilo o razlogih za nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke ter poimenski seznam vseh oseb z depoziti v znesku nad 100.000 evrov.

Kolegij predsednika DZ-ja se je tudi dogovoril, da se bo redna septembrska seja DZ-ja začela 23. septembra. Podprl je tudi predlog vlade, da se noveli zakona o gospodarskih družbah in zakona o podpornem okolju za podjetništvo obravnavata po nujnem postopku. Zeleno luč so dobili še skrajšani postopki v primeru novel zakona o notariatu, zakona o vodah in zakona o javnih skladih.

Na redni septembrski seji bodo po skrajšanem postopku obravnavali tudi noveli zakona o vojnih invalidih in zakona o splošnem upravnem postopku ter spremembe in dopolnitev poslovnika DZ-ja. Na sporedu pa bodo tudi prve obravnave zakona o povračilu škode izbrisanim in zakona o evidenci volilne pravice ter novele zakona o političnih strankah, zakona o volilni in referendumski kampanji in zakona o dohodnini.

Poslanci bodo tudi drugič obravnavali zakon o gradbenih proizvodih in sveženj zakonov, ki zaostruje pogoje za funkcionarje t. i. zakonodajo "Mister Musculo".

Poslanci tudi o novi parlamentarni preiskavi
Na septembrski seji bodo predvidoma obravnavali tudi zahtevo poslancev SDS-a in NSi-ja ter nepovezanega poslanca Ivana Vogrina za odreditev parlamentarne preiskave o prodaji Sistemske tehnike podjetju Viator & Vektor v času vlade Antona Ropa. Po mnenju omenjenih poslancev namreč obstaja sum, da je bil posel politično dogovorjen in koruptiven.

Napoveduje se pestra politična jesen
Glavne teme jesenskih zasedanj DZ-ja bodo rebalans proračuna za prihodnje leto, začetek prenosa slabih terjatev na slabo banko in privatizacija nekaterih državnih podjetij. Prav proračunska razprava pa naj bi razkrila, kako trdna je v resnici vladajoča koalicija.

Premierka Alenka Bratušek je sicer napovedala, da bo predlog rebalansa javnosti predstavila do 25. septembra, v DZ pa ga je treba poslati do 1. oktobra.