Slavnostni govornik na proslavi ob dnevu samostojnosti bo predsednik vlade Janez Janša. Foto: BoBo
Slavnostni govornik na proslavi ob dnevu samostojnosti bo predsednik vlade Janez Janša. Foto: BoBo

Ukom je s tem zavrnil poročanje medijev, da naj bi bili na letošnji državni proslavi kot himna zapeti 2. in 7. kitica Prešernove Zdravljice, in hkrati zatrdil, da takšne odločitve ni bilo.

"Sporočamo, da Koordinacijski odbor za državne proslave ni nikoli sprejel odločitve, da naj se na državni proslavi skupaj zapojeta 2. in 7. kitica Zdravljice. Ravno tako ni bila s strani koordinacijskega odbora, s strani generalnega sekretarja vlade in predsednika koordinacijskega odbora za državne proslave ali s strani Urada Vlade RS za komuniciranje nikoli posredovana informacija, da se bosta na proslavi kot himna zapeli dve kitici Zdravljice," zagotavljajo v uradu.

Po poročanju medijev naj bi po prvotnem načrtu na proslavi odpeli dve kitici Zdravljice, kar bi bilo podobno zapletu ob dnevu državnosti, ko je zbor zapel kar štiri kitice Prešernove mojstrovine. Tokrat naj bi sedmi priključili še drugo kitico, zaradi česar je predsednik DZ-ja Gregor Virant pisal Božu Predaliču, generalnemu sekretarju vlade, in ga spomnil, da bi bilo takšno izvajanje himne v neskladju z zakonom o grbu, zastavi in himni.

Proslava, z umetniškim programom, ki nosi naslov "Mati domovina - od provincialne zavesti do samostojnosti" bo v soboto ob 20. uri v Cankarjevem domu. Prenos slovesnosti si lahko ogledate tudi na prvem programu TV Slovenija.