Občinski redarji so podprli ministrstvo za notranje zadeve in višje plače policistov. Foto: BoBo
Občinski redarji so podprli ministrstvo za notranje zadeve in višje plače policistov. Foto: BoBo

Notranja ministrica Katarina Kresal predlaga zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki predvideva povišanje plač policistov. Temu nasprotujejo na ministrstvu za javno upravo, saj napovedanih dodatkov ni v plačnem sistemu javnega sektorja, oglasili pa so se že cariniki, ki prav tako pričakujejo podobne dodatke. Svojo podporo policistom so zdaj izrazili občinski redarji.

"Policisti tvegajo svoja življenja"
"Absurdno in naravnost sramotno je dejstvo, da policisti vsakodnevno tvegajo svoja življenja za državo, za katero smo se borili, za pičlih 650 evrov osebnega dohodka. V celoti se strinjamo in podpiramo prizadevanja ministrice, da je, ne glede na gospodarsko in politično krizo v državi, nujno potrebno urediti status policista," so zapisali.

Poudarjajo, da policisti opravljajo delo na terenu, ki ne pozna praznikov in nedelj, prav tako so na delu ponoči in ne glede na vremenske razmere in druge okoliščine. "Policisti so od vseh uniformiranih poklicev zagotovo specifičen primer, saj so poleg prekrškovnega organa na celotnem področju prometa in javne varnosti edini, ki so poleg slovenske vojske tudi ključni dejavnik varnostnega sistema države."

Nedopustno se jim zdi enačenje dela uslužbencev
Prav tako se jim zdi nedopustno enačenje dela javnih uslužbencev na terenu z drugimi javnimi uslužbenci. Policisti so po njihovih besedah v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci pogosto deprivilegirani, saj se lahko vsak dan znajdejo v smrtni nevarnosti, od njih pa se pričakuje, da delajo noč in dan za osebni dohodek, ki je skoraj na ravni minimalne plače.