Odbor obsoja zadnji topografski zemljevid Hrvaške. Foto: BoBo
Odbor obsoja zadnji topografski zemljevid Hrvaške. Foto: BoBo

Odbor za zunanjo politiko je začasno zaprl 31. poglavje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU-jem. Obsojajo nedavno objavo zemljevida s sredinsko črto v Piranskem zalivu.
Odbor je tako začasno zaprl 31. poglavje za področje zunanje, varnostne in obrambne politike, čemur sta nasprotovala le poslanca Zmago Jelinčič in Milenko Ziherl. Slovenija je sicer kot edina članica EU-ja imela pomisleke, predvsem pri delu, ki se nanaša na dobrososedske odnose, je pojasnila predsednica odbora Janja Klasinc.
Poudarila je, da so vsi člani odbora izpostavili vprašanje sredinske črte v Piranskem zalivu, ki so jo na topografskem zemljevidu Hrvaške pred kratkim zarisali geodeti naše južne sosede. V odboru menijo, da je to dejanje v nasprotju z arbitražnim sporazumom, ki v svojem besedilu predvideva, da se bosta obe državi vzdržali dejanj, ki bi lahko negativno vplivala na pristopna pogajanja Hrvaške ali zaostrila spor. Ugotavljajo, da je to dejanje povsem nerazumno.
"Skozi razpravo se je pokazalo tudi, da imata opozicijska poslanca (Ziherl in Jelinčič, op. p.) resne pomisleke o arbitražnem sporazumu, pri čemer tudi koalicijski poslanci nismo bili povsem zadovoljni s temi dogajanji. Zato bomo še naprej spremljali dejanja Hrvaške," je povedala predsednica odbora. Govora o blokadi pogajanj po njenih besedah ni bilo.
Ob tem se je Klasinčeva dotaknila tudi nedavnega dogodka, ko je minister Mitja Gaspari v Bruslju dosegel, da se bodo lahko tudi nekatera dvostranska vprašanja med državama upoštevala kot del pogajalskih zahtev v širitvenem procesu. "Poglavje smo začasno zaprli, ampak nikoli ne pozabimo na stališče EU-ja, da nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno," je poudarila Klasinčeva.