Kardinal Franc Rode je tožbe napovedal že v začetku oktobra, ob objavi rezultatov analize DNK. Foto: MMC RTV SLO
Kardinal Franc Rode je tožbe napovedal že v začetku oktobra, ob objavi rezultatov analize DNK. Foto: MMC RTV SLO
Romana Dobnikar Šeruga
Delova odgovorna urednica je podala odstopno izjavo. Foto: BoBo

Še enkrat opozarjamo, da razmere ne dopuščajo takšnih potez, ki povzročajo nestabilnost znotraj uredništva. Na Delu, ki je bilo v preteklosti že žrtev neodgovornih potez lastnikov, smo novinarji na nova neprijetna soočenja pripravljeni.

Aktiv novinarjev Dela, Delo.si
Jurij Giacomelli, Delo
Sredi septembra so nadzorniki razrešili direktorja Dela Jurija Giacomellija. Foto: MMC RTV SLO
Odstopila odgovorna urednica Dela

Predsednica uprave Dela, ki medijsko hišo upravlja začasno po razrešitvi Jurija Giacomellija, Marjeta Zevnik, je odstopno izjavo Dobnikar Šerugove sprejela.

Odšla iz "osebnih razlogov"
Bojan Budja
, sicer urednik Slovenskih novic, bo Delo vodil najdlje šest mesecev, je Delo zapisalo na Twitterju. Po poročanju časnika Finance je Romana Dobnikar Šeruga odstopila, ker "ni bila kos pritiskom". Zevnikova je dejala, da je bil razhod sporazumen, Dobnikar Šerugova pa, da "odhaja iz osebnih razlogov".

Aktiv novinarjev začuden in ogorčen
Aktiv novinarjev Dela je ob odstopu Dobnikar Šerugove izrazil začudenje in protest. Začudeni so, da je urednica "tako pomembno odločitev za časopisno hišo sprejela brez zadovoljivega pojasnila o ozadjih, brez katerih si je ta korak težko predstavljati," je izvršni odbor aktiva zapisal na Delovi spletni strani v objavljenem odzivu.

Protest aktiva pa je namenjen nadzornemu svetu in Zevnikovi, ki jima očita, da delujeta "v slogu obsedenega stanja", in opozarja na akte in zakon o medijih, ki urejajo razreševanje in imenovanje odgovornega urednika. Moti jih, da so na mesto vršilca dolžnosti imenovali novega človeka, ne da bi se o tem posvetovali z novinarji Dela in ne da bi skušali za izpraznjeno mesto najti nekoga iz uredništva 170 novinarjev. Ker gre za urednika Slovenskih novic, ki bo to funkcijo opravljal še naprej, se sprašujejo, kako bo lahko hrati vodil dva tako pomembna časopisa.

Kriva zgodba o Rodetu?
Časopis Delo je na udaru zaradi zgodbe o domnevnem očetovstvu kardinala Franca Rodeta, za katerega je analiza DNK pokazala, da ni oče nemškega državljana Petra Stelzerja. Dobnikar Šeruga je po razkritju rezultatov analize dejala, da ga sprejemajo kot znanstveno dejstvo, a dodala, da časopis z objavo zgodbe o Rodetu in Stelzerju ni šel predaleč in da ni kršil Rodetove zasebnosti.

Takrat je poudarila, da je imel časopis "utemeljene informacije", da so predstavili "navedbe obeh strani" in da so kardinala Rodeta "večkrat in dalj časa prosili, naj odgovori na vprašanja časnika".

Rode toži novinarja in časopisno hišo

.

Kardinal Franc Rode je po napovedih vložil dve zasebni tožbi. V prvi toži novinarja Dejana Karbo, ki mu očita storitev kaznivega dejanja obrekovanja. V drugi civilni tožbi Rode toži tako časopisno hišo Delo kot novinarja Karbo. Zahteva opravičilo in skupaj 30 tisoč evrov odškodnine, ki jih bo namenil za potrebe dobrodelnih projektov doma in po svetu, so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič, ki zastopa kardinala.

Romana Dobnikar Šeruga je odgovorna urednica Dela postala 23. aprila leta 2010. Imela je tudi podporo aktiva novinarjev. Preden je prevzela Delo, je bila urednica na Nedelu.

Najprej je šel Giacomelli
Delo je sicer nedavno ostalo tudi brez predsednika uprave, saj so nadzorniki družbe sredi septembra razrešili direktorja Jurija Giacomellija. Čeprav naj bi bil razlog za razrešitev preoblikovanje uprave, pa je Giacomelli po razrešitvi dejal, da je nad odločitvijo nadzornikov presenečen. Vršilka dolžnosti bo največ leto dni Marjeta Zevnik, sicer članica uprave Laškega.

Rok za oddajo vlog za novega predsednika uprave se je sicer že iztekel. Vloge so odprli prav na tokratni seji, a jih morajo še natančneje proučiti, piše Delo.

Še enkrat opozarjamo, da razmere ne dopuščajo takšnih potez, ki povzročajo nestabilnost znotraj uredništva. Na Delu, ki je bilo v preteklosti že žrtev neodgovornih potez lastnikov, smo novinarji na nova neprijetna soočenja pripravljeni.

Aktiv novinarjev Dela, Delo.si
Odstopila odgovorna urednica Dela