Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem upa, da bo pri odločitivi DeSUS-a glede sodelovanja v koaliciji prevladal razum in bo koalicija normalno delala naprej. Foto: MMC RTV SLO
Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem upa, da bo pri odločitivi DeSUS-a glede sodelovanja v koaliciji prevladal razum in bo koalicija normalno delala naprej. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Prvak SNS-a Zmago Jelinčič je dejal, da je Erjavec prevzel vlogo užaljene neveste, pri čemer mu je sledil tudi premier Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Kako Erjavčev odstop ocenjujejo stranke?
Kakšni bodo nadaljni koraki DeSUS-a?

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je o odločitvi ministra za okolje in prostor Karla Erjavca za odstop dejala, da bi bilo prav, "če bi to naredil že veliko prej in ne bi vseh, koalicije in javnosti, obremenjeval". Premier Borut Pahor je predlagal njegovo razrešitev, in to bi Erjavec moral razumeti. Predsednik vlade je po njenih besedah tudi pojasnil razlog za predlog razrešitve, kar je njegova avtonomna odločitev in pravica. Hkrati Cveta Zalokar Oražem upa, da bo prevladal razum in bo koalicija normalno delala naprej. DeSUS v koaliciji po njenih besedah ne bo zapostavljen, "vsi jih jemljemo za korektne in solidne partnerje v koaliciji".

LDS: Izstop DeSUS-a iz koalicije bi bila prevara volilcev
Prav tako tudi vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic obžaluje, da Erjavec ni odstopil že prej, "da bi to mučno situacijo prekinili in bi se slovenska politika osredotočila na druge pomembnejše teme, kot so izhod iz gospodarske krize in tudi problematike v okolju." Sajovic ne pričakuje izstopa DeSUS-a iz koalicije. Programska izhodišča koalicijskih strank so bila po njegovih besedah usklajena in posameznik na to zgodbo ne bi smel imeti odločilnega vpliva. "Vsaka resna stranka ne sloni na posameznikih, ampak na programu in ljudeh, ki ga podpirajo. Izstop iz koalicije bi bil na neki način zagotovo volilna prevara volivcev DeSUS," je dodal.

Prav tako izstopa DeSUS-a iz koalicije ne pričakuje vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič. "DeSUS je odgovorna stranka in odgovoren koalicijski partner, ki se zaveda odgovornosti, ki jo je sprejel z vstopom v koalicijo," je dejal Kontič in dodal, da bi se lahko Erjavčev odstop lahko zgodil že prej.

Jelinčič: Erjavec igral vlogo užaljene neveste
Vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič je po odstopu Erjavca dejal, da je le-ta na seji DZ-ja igral vlogo užaljene neveste, pri čemer mu je "zelo dobro pariral premier Borut Pahor". "Na koncu je Erjavec skoraj s solzami v očeh napovedal svoj odstop. Zadeva je bila speljana v čudnem tragikomičnem slogu, ki ne pritiče ne ministru in ne predsedniku vlade," je prepričan Jelinčič, ki je pričakoval Erjavečevo napoved odstopa.

SLS: Premier le izkoristil priložnost in predlagal razrešitev Erjavca
Prav tako se z odstopom Erjavca strinjajo v SLS-u. Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik je dejal, da so v poslanski skupini že dejali, da bi bilo "najbolj modro in korektno, da bi Erjavec odstopil." "Predsedniku vlade je treba dati pravico, da predlaga ministre in da v primeru, da z njimi ne more sodelovati, predlaga njihovo razrešitev," meni Presečnik in dodaja, da je vsaka tovrstna odločitev politična. "Računsko sodišče je bilo samo razlog, ki ga je predsednik vlade izkoristil, da je predlagal razrešitev ministra," je dejal Presečnik.

SDS: Erjavcu naj sledijo tudi Golobič, Zalar in Križanič
V poslanski skupini SDS-a pa po besedah Zvoneta Černača menijo, da je Erjavec z odstopom Pahorjevi vladi postavil zelo visoke standarde in tako pričakujejo tudi odstop vsaj treh ministrov: Gregorja Golobiča, Aleša Zalarja in Franca Križaniča, ki bi po njihovem morali odstopiti še pred Erjavcem. Po besedah Černača je stvar premierja, da oblikuje svojo ekipo, "je pa nedostojno od premierja, da se loti razreševanja člana ekipe, za katerega meni, da z njim ne more več sodelovati, na tak pobalinski način, kot se je to zgodilo v primeru Erjavca". Glede zahteve za ustavno presojo zakona o Računskem sodišču je Černač dejal, da bi ga zahtevali tudi neodvisno od tega primera. "Taki primeri se bodo še dogajali in prav je, da so merila jasno določena in da se preprečijo takšne politične zlorabe, kot so se zgodile v tem primeru", pravi Černač.

Kako Erjavčev odstop ocenjujejo stranke?
Kakšni bodo nadaljni koraki DeSUS-a?