MZZ je zavrnil očitke, da je v primeru Toma Križnarja premalo dejaven. Foto: RTV SLO
MZZ je zavrnil očitke, da je v primeru Toma Križnarja premalo dejaven. Foto: RTV SLO
Slovenski diplomat je že pridobil vizum, s katerim bo lahko vstopil v Sudan. Z MZZ-ja so sporočili, da bo v Kartum prispel predvidoma jutri zjutraj. Foto: RTV SLO

Na odgovor višjega sodišča pa bo po besedah Mahdžuba treba čakati dva ali tri tedne. Podatki iz Sudana si močno nasprotujejo, saj je slovensko zunanje ministrstvo sporočilo, da je pritožba na višje sodišče že bila vložena.

Križnar po izreku obsodbe miren
Križnarja je že večkrat obiskal sodelavec humanitarne organizacije v Sudanu, ki pa zaradi lastne varnosti ne želi biti imenovan. Nazadnje je bil na obisku v ponedeljek. Sporočil je, da je bil Križnar po obsodbi sodišča miren.

Humanitarni delavec, ki je spremljal sojenje, meni, da je bil Križnar dobro zastopan in da ima dobre možnosti, da višje sodišče upošteva njegove argumente. Napovedal je še, da bo Toma Križnarja, čigar sojenje so pozorno spremljali tudi sudanski mediji, obiskal v četrtek.

Prizadevanja urada predsednika države
Urad predsednika republike je v stalnem stiku s sudanskimi oblastmi, sporočil pa jim je tudi, da je kazen za Križnarja previsoka.

Svetovalec predsednika Drnovška Ivo Vajgl je povedal, da predsednik stoodstotno stoji za Križnarjem in se ga ne odreka. Vajglu se zdi ključno, da se Križnarju čim prej zagotovi učinkovito konzularno zaščito, o pismu, ki ga je v ponedeljek predal sudanskemu predsedniku Omarju Al Baširju, pa je povedal le, da je njegova osnovna ideja, da Križnarja obravnava kot prijatelja darfurskega ljudstva in Sudana ter humanitarnega delavca in ne kot politika. O podrobnostih pisma ni želel govoriti, da ne bi ogrozil diplomatskih prizadevanj.

Sojenje Tomu Križnarju pa pozorno spremljajo tudi humanitarne organizacije po svetu. Britanska organizacija za boj proti genocidu Aegis Trust je že pozvala ljudi po svetu, naj sudanska veleposlaništva množično zaprošajo za vizume, kot vzrok za pridobitev vizuma pa naj navedejo obisk Toma Križnarja in Darfurja.

Zunanje ministrstvo zavrnilo očitke o nedejavnosti
Čeprav na MZZ-ju, kot so zapisali na svoji spletni strani, ne poznajo vseh podrobnosti v zvezi s potovanjem, z delovanjem, aretacijo in zaporom Križnarja, si ne glede na vse prizadevajo za njegovo osvoboditev: "Dejstvo je, da Križnarja ni poslal na pot MZZ. V MZZ-ju mu nismo ničesar svetovali, ker nas ni prosil za to."