V pro bono dan se je vključila okoli tretjina odvetnikov. Foto: BoBo
V pro bono dan se je vključila okoli tretjina odvetnikov. Foto: BoBo
Dan brezplačne pravne pomoči

Pri tem odvetniki opozarjajo, da pravno pomoč v okviru te akcije lahko tudi odklonijo, če se izkaže, da ima nekdo že pooblaščenca, pa si želi le brezplačno preverjati njegovo delo ali pa se izkaže, da posameznik preverja odgovore na svoja vprašanja pri več odvetnikih.

Odvetniki bodo danes predvsem posredovali splošne informacije o težavi oziroma sporu in pojasnili pravne možnosti, ki jih ima posameznik. Pomoč bodo podajali ustno, po telefonu in v pisarni, če ste se seveda prej predhodno napovedali.

Po statistiki odvetniške zbornice je lani za brezplačen pravni nasvet zaprosilo okoli 2.700 ljudi, pri čemer se je največ vprašanj nanašalo na delovno in socialno pravo, sledilo je civilno pravo, kar je po mnenju zbornice izraz težkega gospodarskega položaja v državi.

Zavod PIP, ki ponuja brezplačno pravno svetovanje in pravno pomoč, pozdravlja pobudo odvetnikov, saj je vse več ljudi, ki se dnevno spoprijemajo s težko osebno finančno stisko. Potreba po brezplačni pravni pomoči pa je po ocenah zavoda izjemno v porastu in bojijo se, da bo v prihodnje, vsaj v Podravju in Pomurju, še bolj.

Dan brezplačne pravne pomoči