Mamografija ne prepreči raka, opozarjajo na Dori, vendar pa ga lahko pomaga odkriti dovolj zgodaj, da bistveno poveča možnost preživetja. Foto: MMC RTV SLO
Mamografija ne prepreči raka, opozarjajo na Dori, vendar pa ga lahko pomaga odkriti dovolj zgodaj, da bistveno poveča možnost preživetja. Foto: MMC RTV SLO

Države, ki imajo že ustaljeno prakso presejanja na državni ravni in delujejo po merilih evropskih smernic za zagotavljanje kakovosti, so zmanjšale umrljivost žensk za tem rakom od 25 do 30 %.

Dora
Pregled dojk
Zdravniki poudarjajo tudi pomen samopregledovanja dojk. Foto: MMC RTV SLO
Presejalni program bo zajel ženske iz starostne skupine med 50 in 69 let. Foto: MMC RTV SLO

Vodja referenčnega presejalnega centra na Onkološkem inštitutu Ljubljana Maksimiljan Kladivec in specializantka javnega zdravja Mateja Krajnc sta za MMC povedala, da bodo samo letos na presejalni test povabili 6.000 žensk.

Katere ženske bodo povabljene na presejalni test in koliko jih nameravate povabiti letos?
Na presejanje bodo povabljene ženske med 50. in 69. letom. Vabili jih bomo na dve leti, letos pa jih nameravamo povabiti vsaj 6.000.

Najverjetneje so najbolj ogrožene strajše ženske, ki iz različnih razlogov ne hodijo redno na ginekološke preglede. Kako jih boste prepričali, da pridejo na testiranje?
Ženska bo vabilo prejela na stalni naslov. Če se ne bo odzvala, bo dvakrat prejela vnovično vabilo (na dva meseca); če se tudi drugič ne bo odzvala, je na presejanje ne bomo več vabili, lahko pa se bo, če bo še v ustrezni starostni skupini, kadar koli pozneje v program vključila samoiniciativno. Ženske bomo informirali prek strokovne javnosti (splošni zdravniki, ginekologi) in medijev.

Kako bo testiranje potekalo in kaj se bo zgodilo v primeru pozitivnih izidov?
Na kratko bo stvar potekala tako:
- Od vabila do rezultatov bo minilo 10-15 delovnih dni, ženska bo obveščena pisno, na voljo bo imela telefonsko linijo za kakršna koli vprašanja v zvezi s potekom presejanja.
- Odčitavanje reziltatov: vsako mamografijo bosta neodvisno pregledala dva, posebej za presejalne mamografije usposobljena radiologa (odčitovalca). Če bosta oba ugotovila, da je izvid negativen (brez posebnosti), bomo žensko na nov test vnovično povabili čez dve leti. Predvidevamo, da bo takšnih 80-85 odstotkov vseh pregledanih žensk.
- Če bo vsaj en radiolog odčital pozitiven rezultat, bodo mamografijo pregledali trije radiologi (oba odčitovalca in nadzorni radiolog) in se odločili o morebitnih nadaljnjih diagnostičnih postopkih . Računamo, da bo posvetovanje potrebno pri le 5-7 odstotkih pregledanih žensk.
- Sledita lahko predoperativna in postoperativna konferenca, ki se je bodo udeležili specialisti (odgovorni radiolog, radiologi odčitovalci, radiološki inženirji, medicinska sestra, sekretarka presejanja, kirurg in patolog). V primeru pozitivnih diagnostičnih izvidov bodo določili potek zdravljena.

Testiranje bo za povabljene brezplačno. Koliko po navadi stane takšen pregled in kakšni bodo letošnji stroški projekta?
Presejalna mamografija je nova zdravstvena storitev, zadnji izračuni stroškov se še pripravljajo, zato končni znesek še ni natančno določen.

O natančnem poteku testiranja se lahko seznanite tukaj.

Zakaj je projekt tako pomemben za slovenske ženske? Kakšne so statistike obolevanja v primerjavi z Evropo?
Cilj programa Dora je znižati umrljivost slovenskih žensk zaradi raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah. Države, ki imajo že ustaljeno prakso presejanja na državni ravni in delujejo po merilih evropskih smernic za zagotavljanje kakovosti, so zmanjšale umrljivost žensk za tem rakom od 25 do 30 odstotkov. Po obolelosti (incidenci) smo v Sloveniji v evropskem povprečju.

Aleksandra K. Kovač

Države, ki imajo že ustaljeno prakso presejanja na državni ravni in delujejo po merilih evropskih smernic za zagotavljanje kakovosti, so zmanjšale umrljivost žensk za tem rakom od 25 do 30 %.

Dora