Židan in Erjavec sta izrazila ostro kritiko na delovanje DUTB-ja. K menjavi vodstva na tak ali drugačen način pozivata že dlje časa. Foto: BoBo
Židan in Erjavec sta izrazila ostro kritiko na delovanje DUTB-ja. K menjavi vodstva na tak ali drugačen način pozivata že dlje časa. Foto: BoBo

Preveč je bilo sumov, preveč govorjenja in razmišljanja. Tudi v SD-ju želimo ukrepanje.

Dejan Židan, SD
DUTB
Na DUTB je v zadnjem letu padlo veliko kritik, tudi zaradi plač vodstva. Foto: BoBo
DUTB – Mramor pripravlja ukrepe
Koalicija na pogovorih o slabi banki

Koalicija se je sestala zaradi dogajanj v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Predsednika SD-ja in DeSUS-a Dejan Židan in Karl Erjavec sta izrazila zaskrbljenost zaradi "nenavadnega dogajanja" v slovenski slabi banki, po vrhu koalicije in ukrepih, ki jih mora pripraviti minister za finance Dušan Mramor, pa pričakujeta tudi osebno odgovornost.

Koalicija se je pogovarjala tudi o očitkih glede nepravilnosti v Banki Slovenije, o čemer se je koalicija, kot je po koncu sestanka dejal Erjavec, "temeljito pogovorila". Dogovorili so se, da v sredo na sejo vlade povabijo guvernernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, da bi ministrice in ministri iz prve roke lahko izvedeli, ali so bili postopki transparentni in v skladu s predpisi in postopki EU-ja.

Jazbec je sam predlagal, da pride na vlado, je pojasnil Židan. To bo tudi prva točka seje, ki ne bo časovno omejena.

Erjavec pričakuje "določene menjave"
Druga, prav tako vroča tema so bila dogajanja v DUTB-ju, pri kateri imata tako DeSUS kot SD precej pomislekov. DeSUS je nezadovoljen z višino nagrad, delom v vodstvu in tudi strategijo. Poleg že omenjenih ukrepov Erjavec terja odgovornost vodstva, "pričakuje pa tudi določene menjave".

Nezadovoljni so tudi v SD-ju, tako zaradi splošnih ugotovitev (nekatere postopke že preiskujejo organi pregona) kot tudi zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije in Računskega sodišča, je dejal Židan, ki vztraja pri ugotavljanju osebne odgovornosti vodstva.

Židan: Njihove plače so enostavno nemoralne
SD kot problematične izpostavlja tudi plače v DUTB-ju. V državi, v kateri je minimalna plača nižja od praga revščine, so plače, kot jih prejema vodstvo DUTB-ja, "enostavno nemoralne", je dejal Židan. Pri družbah v državni lasti bi morala biti po njegovem mnenju merilo predsednikova plača. Vsaka, ki bi presegala ta prag, bi morala biti stvar "zelo pomembnih argumentov".

Židan je spomnil še na omejevanje plač direktorjem v državnih podjetjih v času ene od prejšnjih vlad. "Takrat so govorili, da bodo šli direktorji v tujino. Pa niso šli, čeprav bi bilo dobro, da bi kateri šel," je opozoril prvak SD.

Erjavec je že pred vrhom koalicije spomnil na kriminalistično preiskavo v zvezi s cenilcem, ki naj bi v konkretnem primeru zahteval podkupnino, kar mu ne vzbuja zaupanja v to institucijo. A predvsem ga skrbi, da DUTB "hiti s prodajo nekaterih terjatev". Tudi Židan je skeptičen glede časovnice. Več pojasnil bo tudi o tej temi tako pripravil minister Mramor, je dodal.

Ukrepanje je stvar pogovorov v koaliciji. Erjavec je ocenil, da bi morali v postopek razrešitve odgovornih na DUTB-ju. A je pri tem poudaril nujnost upoštevanja predpisov. Na DUTB-ju vodenje družbe izvaja upravni odbor, ki ga sestavljajo neizvršni in izvršni direktorji. Med temi so štirje tujci.

Prenos z diskontom
Židan je v izjavi za novinarje pred vrhom koalicije spomnil na zelo hude sume pri dogajanju na slabi banki, ki jih je treba odvreči. Pri tem pričakuje delovanje vseh pristojnih institucij, želi si tudi bolj aktivne vključitve računskega sodišča. Židana je zelo zmotilo, da so bile na t. i. slabo banko prenesene terjatve z največjim diskontom v EU-ju. Izrazito slab občutek mu vzbuja tudi pospešena prodaja teh terjatev, je povedal. To morajo po njegovih besedah pristojni, tudi v vladi, razčistiti.

"Preveč je bilo sumov, preveč govorjenja in razmišljanja. Tudi v SD-ju želimo ukrepanje," je bil jasen Židan, ki pričakuje zelo veliko resnost. To bodo, kot je napovedal, na današnjem sestanku tudi zahtevali.

DUTB, ki je bil ustanovljen spomladi 2013, je v zadnjih časih pod drobnogledom več institucij, očitki pa letijo nanjo tudi zaradi prodaje terjatev in deležev v podjetjih brez potrjenega poslovno-finančnega načrta s strani vlade.




Preveč je bilo sumov, preveč govorjenja in razmišljanja. Tudi v SD-ju želimo ukrepanje.

Dejan Židan, SD
DUTB – Mramor pripravlja ukrepe
Koalicija na pogovorih o slabi banki