V Zboru za republiko menijo, da LDS nedopustno pritiska na pravno državo. Foto: MMC RTV SLO
V Zboru za republiko menijo, da LDS nedopustno pritiska na pravno državo. Foto: MMC RTV SLO

Vlada daje vtis, da je na državljane pozabila. Namesto da bi reševala probleme, jih ustvarja. Ves čas spremljamo nek resničnosti šov o reševanju njihovih težav.

Gregor Virant
Barbara Brezigar
Nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek meni, da razkritje magnetograma ne pove, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar delovala protizakonito in protiustavno. Foto: MMC RTV SLO
Kako odločitev LDS-a komentira desnica?

Za predsednika vlade sicer pravijo, da razmišlja pozitivno, vendar da se je v tem primeru odrekel svojemu mnenju, namesto da bi ostal zvest svoji politiki in principom. Zato so se vprašali, "kje ima hrbtenico" in povedali še, da se je Pahor "uklonil na celi črti".

Po besedah predsednika sveta Zbora za republiko Gregorja Viranta ima LDS sam problem, zato se morajo sami odločiti, "kot vedo in znajo," saj bo Borut Pahor težko naprej deloval, ker se je zdaj že vzpostavila neka praksa. "LDS, najmanjša koalicijska stranka, ima za talca celotno koalicijo," je dejal, Tone Jerovšek pa ga je dopolnil, da bi Pahor lažje vladal brez LDS-a kot pa z njim in da je zgrožen nad njegovo popustljivostjo v zadevi, "ki pomeni destrukcijo pravne države". Meni, da bi Pahor moral udariti po mizi in vztrajati pri svojih prepričanjih ter zamenjati pravosodnega ministra.

LDS naj bi si želel obglaviti celotno tožilstvo
Poleg tega Jerovšek še meni, da razkritje magnetograma ne pove, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar delovala protizakonito in protiustavno. Očita se ji nezakonita komunikacija s policistom specializiranega oddelka, tako Jerovšek kot Virant pa sta to zavrnila. Dejala sta, da je njena naloga, da daje direktive podrejenim. Nato je Virant še dodal: "To, da vrhovni tožilec ne sme govoriti o posameznih primerih, je naravnost smešno".

Kljub temu pa se Jerovšku zdi, da se pripravlja scenarij za "politično obglavljenje" generalne državne tožilke, hkrati pa naj bi si LDS želel še "obglaviti celotno tožilstvo in proces, ki ne gre v smeri želja ene od političnih strank". Omenjena stranka naj bi si namreč po njihovih besedah želela nadzorovati tožilstvo. Jerovšek je zato pojasnil, da gre za izrazito politični proces s političnimi konotacijam in interesi. Tako Jerovšek kot Virant sta se zavzela, da se magnetogram objavi v celoti, saj so nekateri deli javnosti še vedno nedostopni in označeni kot zaupni. S tem si se, tako Virant, razkadila megla, ki se ustvarja ob tem.


Trma, prestiž, pometanje pod preprogo ... ?
Zakaj si želijo nadzora nad tožilstvom, lahko samo ugibamo, pravi Virant. Izpostavil je dve možnosti. Morda gre za trmo in prestiž Katarine Kresal in Aleša Zalarja, morda pa si celo želijo določene zadeve iz primera Baričevič pomesti pod preprogo, je ugibal Jerovšek pa je dodal, da "mi sploh ne vemo, kaj vse zadaj stoji v tem primeru". Po Virantovih besedah so trditve v Zalarjevem poročilu "za lase privlečene" in kažejo na željo, da se za vsako ceno znebijo Barbare Brezigar.

Tako dogajanje je zanje dvojni problem. Prvič, ker gre za poskus političnega obračunavanja z vrhom tožilstva, kar je "resna grožnja in napad na pravno državo, o kateri so sicer LDS polna usta," drugi problem pa je to, da se vlada ukvarja sama s seboj. "Vlada daje vtis, da je na državljane pozabila. Namesto da bi reševala probleme, jih ustvarja. Ves čas spremljamo nek resničnosti šov o reševanju njihovih težav, oni se ves čas ukvarjajo z aferami, ki jih sami producirajo," je bil kritičen predsednik sveta omenjene civilne iniciative.

Dogajanje na relaciji LDS - generalna državna tožilka - predsednik vlade v Zboru za republiko vidijo kot nedopusten pritisk najmanjše koalicijske stranke in napad na pravno državo.

Vlada daje vtis, da je na državljane pozabila. Namesto da bi reševala probleme, jih ustvarja. Ves čas spremljamo nek resničnosti šov o reševanju njihovih težav.

Gregor Virant
Kako odločitev LDS-a komentira desnica?