Slovenija

Poudarki

  • Organizacija pod vodstvom KPS-ja vodila oborožen boj med drugo svetovno vojno
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 171 glasov Ocenite to novico!
false
26. aprila 1941 so se v vili književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini sešle skupine, ki so že pred okupacijo sodelovale v Društvu prijateljev Sovjetske zveze. KPS so predstavljali Boris Kidrič, Aleš Bebler in Boris Ziherl, krščanske socialiste Tone Fajfar, sokole Josip Rus, kulturne delavce pa Josip Vidmar, Franc Šturm in Ferdo Kozak. Sestanek je sklical KPS, udeležence pa so o njem obvestili v zadnjem hipu. Foto: BoBo
Osvobodilna fronta
Osvobodilna fronta je delovala med letoma 1941 in 1953. Njen namen je bil organizacija oboroženega odpora proti okupatorju do končne osvoboditve Slovenije, po koncu vojne pa prevzem oblasti. Foto: BoBo
Boris Kidrič
Izvršni odbor Osvobodilne fronte je bil ustanovljen 28. julija 1941, v njem pa je vsako izmed glavnih ustanovnih skupin imela vsaj enega predstavnika, a kljub temu sta imela v njem glavno besedo komunista Boris Kidrič in Edvard Kardelj, ob tem je KPS vzpostavil še vzporedni sistem poveljevanja in tudi vojaških enot (VOS). Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Ob 75. obletnici ustanovi...
VIDEO
Dan upora proti okupatorju
VIDEO
Proslava ob dnevu upora p...

Dodaj v

Pahor: Gradimo na tem, kar nam je skupno in spoštljivo ravnajmo z razlikami

Spomin na OF: "Zelo jasno je bilo, kdo je sovražnik in kdo je zaveznik"
27. april 2016 ob 06:50,
zadnji poseg: 27. april 2016 ob 17:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vodstvo ZZB-ja NOB-ja je počastilo spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte pred 75 leti. Predsednik zveze Tit Turnšek je v nagovoru izpostavil, da se je OF rodil iz ljubezni do naroda in domovine.

Odpor ljudstva se je rodil "v globini narodove duše", je Turnšek povzel besede častnega predsednika ZZB-ja NOB-ja Janeza Stanovnika.

"OF se je rodil iz ljubezni do naroda in domovine in to ljubezen neprestano krepil (...) Zavest smrtne obsodbe je rodila boj za obstoj," je dejal. OF po njegovih besedah ni bil strankarska koalicija, njegov primarni cilj pa je bil narodna osvoboditev. Njeni člani so delovali kot domoljubi in ne na podlagi svetovnonazorskih načel, je pojasnil.

Socialna, ne komunistična revolucija
Kot je prepričan Turnšek, NOB ni bil nikakršna komunistična revolucija, bil pa je socialna revolucija. "Vsaka sprememba državne ureditve po ne z zakoni napisanih poteh je sama po sebi revolucija in prav nič se nam je ni treba sramovati," je poudaril. Boj za svobodo in za pravičnejšo in bolj socialno državo sta bila po njegovih besedah dva vzporedna in povezana procesa.

"Bili smo del velike zavezniške koalicije, ki so jo tvorile liberalno-kapitalistična Anglija in Amerika ter komunistična Sovjetska zveza. Ideološke razlike jih v tem skupnem boju niso prav nič motile," je dejal Turnšek in dodal, da to ni bila ideološka ali verska vojna.

"Nesmiselno je opravičevati kolaboracijo z ideološko vojno proti komunizmu"
Zelo jasno je bilo, kdo je sovražnik in kdo je zaveznik, je izpostavil in dodal, da se tega za nazaj ne da spreminjati. Zato je po njegovi oceni "nesmiselno opravičevati kolaboracijo z nekakšno ideološko vojno proti komunizmu".

V narodnoosvobodilnem boju so se po besedah prvega moža zveze borcev izoblikovale vrednote požrtvovalnosti, domoljubja, tovarištva, solidarnosti, poštenosti, suverenosti. "Spoštujemo preteklost, se je radi spominjamo in smo ponosni nanjo. Ne bomo pa dopustili, da jo kdor koli potvarja," je še dejal Turnšek.

Dan odprtih vrat v predsedniški palači
Ob dnevu upora proti okupatorju so v uradu predsednika pripravili dan odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor je v nagovoru obiskovalcem izpostavil pomen zaslug partizanskega gibanja, ob razlikah v odnosu do praznika pa se je zavzel za prevlado sožitja nad razlikami.

V predsedniški palači se je ob 12.30 zbralo več kot sto obiskovalcev, kot posebni gostje tudi predstavniki vodstva Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (NOB) Slovenije in člani združenj borcev za vrednote NOB-ja iz Ljubljane, ki so predtem skupaj s predsednikom položili vence k spomeniku OF-a v Ljubljani.

Pahor jim je ob državnem prazniku čestital z željo, da spomin na pogum generacije, ki je ubranila svobodo slovenskega naroda sredi prejšnjega stoletja, nikoli ne bi ugasnil. Poudaril je, da ne more v osnovi nič omajati pomena zaslug, ki jih ima partizansko gibanje tudi kot sestavni del zavezniških sil za to, da sta se svet in Slovenija ubranila pred osjo zla. S tem nam je bila kot narodu dana možnost, da sami odločamo o svoji usodi, je dodal predsednik.

Dotaknil se je tudi razlik, ki obstajajo v odnosu do tega praznika. Tisti, ki vidijo predvsem in najprej pomen partizanskega gibanja, vidijo v 27. aprilu pomemben, državotvoren državni praznik, s pomembnim, pozitivnim sporočilom. Tisti, ki v času druge svetovne vojne in zlasti po njej vidijo predvsem in najprej državljansko vojno, pa se tega praznika manj ali pa sploh ne veselijo, je dejal. Kar zadeva generacijo, ki je to strašno izkušnjo druge svetovne vojne in časa po njej doživela, po njegovem mnenju pravzaprav glede tega nikoli ne bo zelo drugače in je to s čisto človeškega vidika razumljivo. Vendar pa se moramo po njegovih besedah kot skupnost - tudi kot narod ob praznovanju 25. obletnice neodvisne, samostojne države - vprašati, kako naj ta dva pogleda nekako živita skupaj v prihodnje, da bomo lahko govorili o potrebnem sožitju, o tem, da nimamo samo ene države, ampak tudi eno domovino, ne dveh.

"Če bomo znali državljanke in državljani graditi na tistem, kar nam je skupno, in spoštljivo ravnati z razlikami, tudi glede odnosa do polpretekle zgodovine, potem nas ni strah, da v usodnih trenutkih, če bomo poklicani, da se bomo morali nanje odzvati, ne bomo ravnali enotno," je še menil predsednik v nagovoru zbranim.

Proslave drugod po Sloveniji
Ob prazniku so slovesnost pripravili tudi v Kočevskem rogu. Slavnostni govornik Jože Pirjevec je poudaril izjemen pomen Osvobodilne fronte za slovenski narod in dodal, da Slovenija nima prihodnosti, če ne bo gradila na vrednotah, ki so združile ljudi, zbrane v Vidmarjevi vili pred 75 leti. Pripravili so tudi že 43. pohod na Boč in udeležilo se ga je približno 200 ljudi. Prireditev, ki jo je ob zaključku z ledenim dežjem in mrazom skalilo vreme, pa so sklenili s spominsko slovesnostjo, na kateri so položili vence k spomeniku na Boču za svobodo padlih borcev, zbrane pa je nagovoril poslanec državnega zbora Janko Veber.

75. obletnica ustanovitve OF-a
Dan upora proti okupatorju, ki ga zaznamujemo danes, ohranja spomin na Osvobodilno fronto slovenskega naroda (OF).

Osrednja odporniška organizacija Slovencev v drugi svetovni vojni je bila ustanovljena pred 75 leti. Sicer se je ustanovni sestanek v Vidmarjevi vili v Ljubljani zgodil dejansko 26., in ne 27. aprila, in pod imenom Protiimperialistična fronta (PiF). Zaradi politike Kominterne, ki ji je sledila Komunistična partija Slovenije (KPS) kot pobudnica gibanja, se je PiF v Osvobodilno fronto preimenoval šele ob napadu nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941.

Komunisti povabili krščanske socialiste, sokole, kulturnike ...
26. aprila 1941 so se v vili književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini sešle skupine, ki so že pred okupacijo sodelovale v Društvu prijateljev Sovjetske zveze. KPS so predstavljali Boris Kidrič, Aleš Bebler in Boris Ziherl, krščanske socialiste Tone Fajfar, sokole Josip Rus, kulturne delavce pa Josip Vidmar, Franc Šturm in Ferdo Kozak. Sestanek je sklical KPS, udeležence pa so o njem obvestili v zadnjem hipu. Do leta 1991 smo dan upora proti okupatorju poznali pod imenom dan OF.

Vojaški in politični boj za zmago leta 1945
Podtalne oblike odpora OF-a so bile številne, za odpor pa je bila najpomembnejša oborožena organizacija. Poleti 1941 so nastale prve partizanske enote. Po vsej Sloveniji se je začel oboroženi odpor, ki je sčasoma prerasel v narodnoosvobodilni boj.

Boj z okupatorjem se je prepletal, zlasti v Ljubljanski pokrajini, tudi z državljansko vojno, ki se je končala s poboji tisočih poražencev po koncu sovražnosti. Po vojni je oblast popolnoma prevzela Komunistična partija Slovenije, ki si je že med vojno povsem podredila vse preostale skupine v OF-u (Dolomitska izjava 1943), Slovenija pa je postala del socialistične Jugoslavije Josipa Broza - Tita.

Dokumentarec: Od Večne poti do Tivolija (o ustanovitvi OF-a)

To. G.
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Vidmarjeva hiša, 27. 4. 2016
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Vidmarjeva hiša, 27. 4. 2016
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Vidmarjeva hiša, 27. 4. 2016
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Vidmarjeva hiša, 27. 4. 2016
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Vidmarjeva hiša, 27. 4. 2016
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Vidmarjeva hiša, 27. 4. 2016
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Vidmarjeva hiša, 27. 4. 2016
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Vidmarjeva hiša, 27. 4. 2016
Prijavi napako
Komentarji
uizzi
# 27.04.2016 ob 07:12
A bomo kdaj prerasli to delitev ali bomo prepustili populistom, da nas delijo in nam tako vladajo?
pazi_mina
# 27.04.2016 ob 07:16
Tigr
samba
# 27.04.2016 ob 07:30
Kako zmagovalno praznujemo.Vidmarjeva vila pa je v lasti nemške države torej je ozemlje Nemčije.Zmaga pa taka.Pa lepo praznujte in sanjajte boljše čase ki vam jih bo prinesla levica.
pazi_mina
# 27.04.2016 ob 07:22
TIGR in ustanovitev tega gibanja se šteje za edino legitimno in prvo proti fašistično gibanje ki se je zgodilo več kot desetletje pred sestankom petih komunistov oportunistov katerega se danes praznuje....nobeno gibanje katerega koncni rezultati so brezna polna nedolžnih otrok in mater, goli otoki...ne bi smelo biti predmet proslave mogoče zgolj opomin da se kaj takega ne ponovi nikoli več
ST11
# 27.04.2016 ob 07:09
Vse te, sicer povsem resnicne, besede lahko mirno reflektiramo v danasnji cas, ko so vloge enih in drugih diametralno zamenjane. Eni ploskajo nepovabljenim tujcem in jih sredi Ljubljane pozdravljajo v njihovem jeziku, drugi zelijo, da Slovenija ostane Slovencem.
ponosnikmet
# 27.04.2016 ob 07:07
Zdaj pa pričakujmo komentarje v stilu : Bolje rat nego pakt - partizani in domobranci...
Franc Pijanc
# 27.04.2016 ob 08:25
Dejstvo je da je šlo obema (vsem) stranema za oblast.

Podpiram to, da so se nekateri Slovenci uprli okupatoru, vendar hkrati tudi razumem nekatere ki se niso in so se pridružili nasprotni strani. Vem da je bilo veliko zmede in nejasnosti kdo je za koga in kdo je s kom. Pa še če se je vedelo, si šel k tistim ki so te prvi prišli iskat.

Ta praznik je fajn če bi ga praznovali kot normalni ljudje, tako bo pa še naslednjih 100 let služil navijaškemu obračunavanju na vseh nivojih. Od gostilniških in internetnih debat, do navijaških govorov na proslavah.

Populistični politiki pač nočejo sprave ker jim ne koristi.
royayers
# 27.04.2016 ob 08:45
Fajn debata, taka produktivna. Medtem pa:

- elektrika 60 EUR
- voda 20 EUR
- kredit 450 EUR
- vrtec 200 EUR
- sola 65 EUR
- trojcek 60 EUR
- komunala 30 EUR
- hrana 200 EUR
- rtv 12,75 EUR

itd., itd....

Za vse ostalo so tu komunisti in domobranci, vasa in nasa resnica. Poloznico nam se placajo, pa smo na konju!
schmied
# 27.04.2016 ob 07:17
"a krščanarska in liberalistična kontaminacija je gotovo prispevala tudi k mnogim stranpotem med- in po-vojnega obdobja."

Že besednjak je čisto zgrešen, kontaminacija pa je bila predvsem komunistična: falirani študentje, kovinostrugarji, politični zaporniki in navadni kriminalci so si prilastili (uzurpirali) boj proti okupatorju. Od tod toliko stranpoti med- in povojnega obdobja.
Binder Dandet
# 27.04.2016 ob 07:30
1945: NOB, tisočletni sen (narod zmagovalcev)
2015: Odprimo meje in priseljujmo množice (narod hlapcev)

#SamoResZmeden
luka101
# 27.04.2016 ob 07:21
Ne gre skupaj, ni logično in ne pietetno na državni proslavi opevati "herojstvo" nosilcev osvobodilne fronte, na drugi strani pa še po 70 letih odkrivati nova in nova grobišča njihovih žrtev.
Follow Me
# 27.04.2016 ob 08:17
genniuuss
# 27.04.2016 ob 08:05
samo res,
Vzdrži se desničarskih laži na naš največji praznik.


ja a nimate Dražgoše za največji praznik?
negasega
# 27.04.2016 ob 07:50
Tito, Kardel in Kidrič so odgovorni za zločinsko morijo po vojni. Imamo zločin, zločincev pa mnogi niso sposobni prepoznati.
negasega
# 27.04.2016 ob 08:41
Sami poglejte si kako živomo "osvobojenci" in kako "poraženci". Mi osvobojenci še napisati ne smemo kako "svobodni" smo, ker nas vedno kadar jim ni nekaj všeč izbrišejo. Hvala za takšno svobodo govora in ČAS JE DA SE OSVOBODIMO TE STRUPENE IDEOLOGIJE.
Franc Pijanc
# 27.04.2016 ob 08:32
V naših jamah je končala večina takšnih.

Aha , otroci in ženske so bili #1 narodni izdajalci al kako?
Nikolaj
# 27.04.2016 ob 08:29
Bilo ni nobenega upora.
Na dan 26. aprila so komunisti v Vidmarjevi vili jedli piščance in pili vino.
gtaman
# 27.04.2016 ob 09:43
Folk se krega, elita se pa reži...
k500
# 27.04.2016 ob 09:00
dvigniglavo
# 27.04.2016 ob 09:27
Praznovanje OSVOBODILNE FRONTE v letu 2016 je praznovanje revščine, brezposelnosti in za minimalno plačo (650 EUR) kelnarjenja turistom.. povečini Nemcem, Italijanom in Avstrijcem... torej okupatorju.

Pajaci!
hrgotax
# 27.04.2016 ob 09:05
Wagra,
največ stranpoti je ubrala
komunistična partija
v boju za prevzem oblasti.
In to ne samo med 2. svetovno vojno,
ampak tudi po njej.

In velika večina partizanov
je bila kristjanov,
da ti osvežim spomin.
Caetano
# 27.04.2016 ob 08:43
Kakšne zavržne in izdajalske metode vse so uporabljali komunisti kaže tudi pismo Kidriča iz začetka 1942, da so najprej sklenili sporazum z društvom bivših jug. oficirjev, bodo ga pa javno objavili takoj, če bodo skušali organizirati kakršenkoli odpor po svoje, da jih bodo pred Italijani tako označili. Kolaboracija za uspeh boljševiške revolucije se je nadaljevala celo po napadu Nemčije na SZ. Na to kažejo tudi marčna pogajanja z nacisti leta 1943, za katerimi je stal osebno Tito.
robi82
# 27.04.2016 ob 08:22
Priznam , da sodelujem z vsemi severnimi sosedi in me še niso razočarali. Priznam pa tudi da sem ponosen Slovenec in na svojo zgodovino. Pred 75 leti vemo , kdo je bil kdo. OF!

Drugače pa naj se vrne leto 1990/91, da bomo Slovenci spet enotni!
nevem
# 27.04.2016 ob 09:29
Pri vsem skupaj mi je žal res samo takratnih, z ideologijo nenapumpanih, resničnih borcev. Ki za vse medvojne in povojne zločine v imenu revolucije in kasnejši totalitarizem, niso prav nič krivi, niti jih (ga) niso podpirali.
Sem jih imel priložnost spoznati kar nekaj.
luckyss
# 27.04.2016 ob 08:55
Vojna ni viteštvo kjer se na belem konju rešujejo brezmadežne device..
Vsaka vojna je kruta in umazana in takrat pridejo do izraza najnizkotnejše človeške strasti..
Zgodovino pišejo zmagovalci in ti so v maščevanju običajno tudi največji rabelj civilnega prebivalstva..To so dejstva..
Dejstvo je tudi, da je v drugi svetovni vojni zmagala napredna koalicija v borbi proti Hitlerjevimi fašističnimi silam.
Nekaterim to očitno ni všeč..
bori
# 27.04.2016 ob 13:44
janez123
Poznaš kako bitko v kateri so zmagali partizani proti Nemcem??? Niti med Nemškim umikom na sever takih bitk ni bilo... Kje so torej zmagali partizani?? Nad kom?
---
Je kakšna bitka, kjer so se domobranci bojevali proti nemcem?
KAj se je sploh dogajalo?

Naslovite to vprašanje na predsednika republike in na ESČP za mnenje. Šele potem pišite vaše zmage.
the law1
# 27.04.2016 ob 10:08
No, bi pa tudi danes rabili en upor in sicer proti strankokraciji v obliki večinskega volilnega sistema ter proti vedno večjemu pritisku države na človeka v obliki davkov in absurdnih predpisov.
Lovec
# 27.04.2016 ob 09:14
Končno po dolgih desetletjih se je na tem portalu zgodil bolj resnični povzem dogodkov tistih dni. Upam da ne bo preteklo naslednjih 75 let, da bodo razložili, kaj to pomeni in kaj je sledilo.

PIF pomeni, da je bila to fronta proti imperializmu, to so bile zahodnoevropske države. Tiste, ki so kasneje v letih 45 in 46 s padali odmetavale pakete hrane na naše ozemlje. Komunisti so v tej fronti prevladovali, zvito so menili, da tisti, ki imajo več aktivistov na terenu naj vodi. V tistem času okupacije v letih 42-43 se je zgodilo v Ljubljani veliko umorov. Ubiti so bili ljudje, ki so odkrito nasprotovali komunizmu. Prav tako je Kocbek izjavil, da je bilo tisto takrat samo debatni krožek in nič drugega. OF ni hotela slišati nič o TIGRU. Komunisti so jih tako kot fašisti preganjali. Sami komunisti z domoljubnostjo in z narodom niso imeli nič. Tako je partizanstvo pri nas preraslo v revolucijo in boj za oblast prevzem pa za nadvlado nad kapitalom. Tisti možje, ki so odšli v partizane z odkritim namenom se boriti za osvoboditev so itak padli. Ne bom pozabil očeta in starejše ljudi, ki so mi govorili, da partizani niso nikdar več prišli iz hoste, da so ostali notri.

V svojem kraju sem se pogovarjal z ljudmi, in so imeli povedati, da je bilo največ partizanov konec aprila in začetku maja 45, rekli so jim majski partizani.

Praznovanje OF je bilo v časi FLRJ ukinjeno in se je začelo zopet praznovati leta 68. Za obema odlokoma je stal Kidrič.

Če mene vprašate, bi dan OF ukinil, ker je to mit in veliko zavajanje. Tako kot vsi Evropejci bi počastil konec WWII.
stefuc
# 27.04.2016 ob 09:11
OF je OFF
aless70
# 27.04.2016 ob 09:06
So potem v luči množične invazije muslimanskih nigrantov njihovi podporniki kolaboranti?
Sam prašam?
Caetano
# 27.04.2016 ob 08:35
Komunisti so bili notranji agresor. Drugo svetovno vojno so začeli, kot zavezniki Hitlerja, nadaljevali pa s krvavo monopolizacijo odpora, preganjanjem nekomunističnega odpora zunaj OF in čiščenjem v vrstah OF vsega, kar je kazalo kak znak, da se noče podrediti boljševizmu. Vse to so počeli že med vojno, zaključili pa po njej.
Follow Me
# 27.04.2016 ob 14:53
Spomin na OF: "Zelo jasno je bilo, kdo je sovražnik in kdo je zaveznik"Ne boste zbrisali zgodovine.
SF/SN
nemoremsespomnit
# 27.04.2016 ob 11:42
oliva

Edi je občasno bil prepovedan (oz. imel je težave z izdajo svojih del), vsekakor pa ni bilo popolnoma nič napak, kaznivo ali preganjano, če si na polici imel njegova dela.

Meni se zdi krasno pri njemu to, da je cenil in spoštoval NOB, zavračal in kritiziral pa povojno plenjenje, poboje in ostale komunistične nečednosti. In tako bi danes morali gledat na ta del zgodovine vsi. Priznat zasluge kjer je to dejstvo in obsojat stvari, ki nam zgodovinsko ne grejo v čast....
RJSlo
# 27.04.2016 ob 11:10
No ja. Vsa čast in slava vsem borcem, ki so se aprila leta 1941 borili proti okupatorju. Vsakemu bi morali postaviti spomenik.
aless70
# 27.04.2016 ob 09:39
@nevem
Prav imaš, ti so res tragični junaki.
In dejansko je bilo takih med ppartizanskimi borci, po mojem mnenju, verjetno 90% - srčni, pošteni borci za obrambo slovenskega naroda proti okupatorju. Brez kakršnekoli ideologije.
.
Ampak partija je pa poskrbela, da so bili komandanti partizanskih enot vedno samo in izključno komunisti. In ti so potem s svojimi politkomisarji prali možgane svojim borcem. Oportunisti so se - videč "bonitete" - pridružili komunistom, večina je bila pač tiho tistim, ki pa so komunistični ideologiji glasno naspritovali pa so se "dogajale nesreče". In tako kmalu glasnih nasprotnikov ni bilo več.
In imamo kar imamo še danes, ko vidimo kako mediji ne dajejo besede ljudem z mnenjem nasprotnim političi - levici.
No vsaj v jame nas (še) ne mečejo.
uizzi
# 27.04.2016 ob 09:36
Hej brigade hitite,
razpodite, zatrite
požigalce slovenskih domov!

Hej mašinca zagodi,
naj odmeva povsodi
naš pozdrav iz svobodnih gozdov!

Hej mašinca zagodi,
naj odmeva povsodi
naš pozdrav iz svobodnih gozdov!

Kje so meje, pregrade
za slovenske brigade?
Ne, za nas ni pregrad in ne mej!

Po slemenih oblačnih
in po grapah temačnih
Vse od zmage! do zmage naprej!

Po slemenih oblačnih
in po grapah temačnih
Vse od zmage! do zmage naprej!

Čez poljane požgane
tja do bele Ljubljane
Naša vojska prodre kot vihar!

Dokler tu so brigade,
kdo zemljo nam ukrade,
na Slovenskem smo mi gospodar!

Dokler tu so brigade,
kdo zemljo nam ukrade,
na Slovenskem smo mi gospodar!
kislec
# 27.04.2016 ob 09:33
Pahor bo ob 11.00 tudi položil venec k spomeniku OF pred Vidmarjevo vilo v ljubljanski Rožni dolini, kjer bo slovesnost Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja.

PSST!
Po tihem, prosim, da ne boste zbudili Njegove Ekcelence nemškega veleposlanika...
aless70
# 27.04.2016 ob 09:31
@krumpek
Se pravi od 27.aprila do 22.junija je PIF delala kaj točno, če je kominterna bila glede na dogovor Molotov - Ribbentrop v paktu z nacistično Nemčijo . Mogoče kolaborirala?


Saj veš.
"Čistila" simpatizerje imperializma - podjetnike, inteligenco, itd... ...vse nadpovprečne, ki so izstopali v družbi. Samo z njihovo odstranitvijo lahko agresivni (pod)povprečneži v družbi prevzamejo oblast.
.
Saj danes je na žalost še vedno enako.
Sovraštvo do nadpovprečno sposobnih ima ta nesrečen narod zdaj vcepljen v gene že od vrtca naprej.
krumpek
# 27.04.2016 ob 09:24
Zaradi politike Kominterne, ki ji je sledila Komunistična partija Slovenije (KPS) kot pobudnica gibanja, se je PiF v Osvobodilno fronto preimenoval šele ob napadu nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941.

Se pravi od 27.aprila do 22.junija je PIF delala kaj točno, če je kominterna bila glede na dogovor Molotov - Ribbentrop v paktu z nacistično Nemčijo . Mogoče kolaborirala?
AlFe
# 27.04.2016 ob 09:02
"Partizanska vojska nikoli ni bila vojska, temveč je bila podvržena mednarodni teroristični Kominterni. Prav tako je bila teroristična slovenska skupina, ki se je kasneje začela prikazovati kot vojska, vendar nikoli v zgodovini ni izpolnila vseh meril, ki veljajo po mednarodnem pravu. Eno od posebnih meril je, da ta skupina priznava in deluje v skladu z mednarodnim pravom. Partizanski odredi Slovenije nikoli niso spoštovali mednarodnega prava. To smo videli po vojni, ko so pobili 15 tisoč vojnih ujetnikov. Kdor ne spoštuje mednarodnega prava, ni vojska, temveč teroristična banda."

Tako je mnenje Antona Drobniča, pravnika, nekdanjega generalnega državnega tožilca.
galoper
# 27.04.2016 ob 09:00
Na ta dan je še veljal pakt Stalin Hitler in komunisti so v bistvu pristopili k istemu sporazumu, oziroma sploh niso vedeli kaj počno kot to, da se borijo za oblast. Povejte resnico ljudem, se pokesajte in sestopite s piedestala na katerega silite.
Povod za italijansko ofenzivo na Mokrec, Krim in okolico je bil pretep Majcna z esesovci v gostilni v Iškem vintgarju, nekaj neuspešnih poskusov napada na vlak pri Borovnici in na Štampetov most.
stari maček
# 28.04.2016 ob 12:02
Dejstvo je da so bili partizani in zavezniki skupaj v boju proti okupatorju,vse drugo je brezpredmetno,izgovori,zavezniki vabijo partizane k obeležjem ne kolaborante,ves svet se je uprl rajhu,pri nas pač komunisti pa če bi se sam vrag bi bilo prav,pa kake imate DRŽAVLJANSKA VOJNA,kot da nas ni napadel Hitler- NAPRAVIT TO DEŽELO ZOPET NEMŠKO.
gesan
# 28.04.2016 ob 00:53
Pahor: Gradimo na tem, kar nam je skupno in spoštljivo ravnajmo z razlikami
.....................................
Pahor, čas bi bil, da na sodišču pojasniš svoje podpise za katerimi so izginile silne milijarde.
In se odstraniš iz politike, ker si popolno nesposoben, neodgovoren ali pa solopovščak!
gesan
# 28.04.2016 ob 00:50
brandmeister
# 27.04.2016 ob 10:59
KOMUNIZEM =NACIZEM
NACIZEM =KOMUNIZEM

očitno je za ene idilično življenje komunizem katerega danes slavijo !
TITO-STALIN-HITLER-MAO in še drugi socialisti so za ene očitno še danes veliki idoli!
smrt nacizmu !
smrt komunizmu !
svoboda demokraciji !
........................................
........
Človek, ki želi vsem drugače mislečim smrt, ni nič drugačen od tistih, ki so pobijali vse drugače misleče!!!
veza
# 27.04.2016 ob 23:45
vaški stražar
# 27.04.2016 ob 23:14

če si kristjan, se ne obnašaš prav nič po Jezusovih napotkih, nobenega odpuščanja ni v tebi, pravi kristjan najprej zaprosi odpuščanje za svoje grehe in takoj potem odpusti grehe svojim nasprotnikom...
Galaxy
# 27.04.2016 ob 13:00
royayers

Fajn debata, taka produktivna. Medtem pa:

- elektrika 60 EUR
- voda 20 EUR
- kredit 450 EUR
- vrtec 200 EUR
- sola 65 EUR
- trojcek 60 EUR
- komunala 30 EUR
- hrana 200 EUR
- rtv 12,75 EUR

itd., itd....

Za vse ostalo so tu komunisti in domobranci, vasa in nasa resnica. Poloznico nam se placajo, pa smo na konju!


Komentar tedna :-) Tudi, če nas bo politična elita obrala do kosti bi se še zmeraj kregali o tej priljubljeni temi v kateri imajo eni in isti copy/pate pripravljene "govore". Kako ste naivni vsi skupaj in padate na poceni floskule, ki vam jih servirajo VSI mediji, ki so ravno tako vodeni s strani tistih, ki vam nabijajo davke ... Kaj šele, ko vam bodo iz rok iztrgali telefon, tablico, prenosnik šele takrat se boste uprli izkoriščanju, ki se sedaj dogaja?
stari maček
# 28.04.2016 ob 14:10
In na koncu so.zmagale trezne glave na Brionih za.mizo,sicer bi nas JNA zmlela v 2 dneh ali če bi podrejeni ubogali JJ iz kleti C.doma da.morajo napast se vojašnice v državi bi tekla kri v potokih poveljniki TO hvala vam
vsaj eni pametni
oliva
# 27.04.2016 ob 20:23
"ampak...kaj če se v prihodnosti ponovi preteklost ?"

Vse gre k temu, ja.
No kot že prej rečeno, upam, da bo razum v večini in se to ne bo zgodilo.

Kurjenje (akcija) je sicer silno, pa vendar.
oliva
# 27.04.2016 ob 19:18
Pač kdor se vidi v tem, se udeleži.
Jaz tudi nisem bila na proslavi, nobeni.

Ampak nekako... še v vojnah je bila včasih neka etika, da na praznovanjih se ne govedari.
Če ti ni, se ne udeležiš.

Ena osnova mora bit, če naj gremo do fundamentov, kaj je kao prav.
heron
# 27.04.2016 ob 18:57
Os zla je vsak dan močnejša,na žalost,..
Kazalo