Slovenija

Poudarki

  • Pahor ne namerava predlagati mandatarja v tem sklicu
  • Lahko pa ga predlaga 10 poslancev
Borut Pahor
Predsednik republike se bo odločil, ali predlagati novega mandatarja še v tem sklicu parlamenta ali ne. Foto: BoBo
VIDEO
Teden dni po odstopu Mira...
VIDEO
Pahor ne bo predlagal kan...

Dodaj v

Pahor ne bo predlagal mandatarja, med datumi se omenja 27. maj

Manjše stranke za volitve maja, SMC in SDS za junijsko izvedbo
21. marec 2018 ob 07:24,
zadnji poseg: 21. marec 2018 ob 15:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je predsednika DZ-ja Milana Brgleza obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, in ga zaprosil, da se DZ s tem seznani na seji. Z razpisom predčasnih volitev pa bo Pahor počakal na iztek roka, ki ga imajo za predlaganje mandatarja na voljo poslanci.

Pahor je svojo odločitev sporočil po posvetu z vodji poslanskih skupin. "V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu državnega zbora, prizadevanje za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno in potrebno," je zapisal v dopisu predsedniku DZ.

Pahor namreč meni, da je najprimerneje razpisati predčasne volitve. "Ni enako, ali ima vlada polna pooblastila ali ne. Prav je, da stremimo k izvedbi predčasnih volitev in imenovanju nove vlade s polnimi pooblastili," je še zapisal. Dodal je, da mora glede razpisa volitev počakati na iztek predpisanega roka, ko se za predlaganje kandidata za predsednika vlade lahko odloči tudi deset poslancev ali poslanske skupine.

S takšno odločitvijo je Pahor skrajšal 30-dnevni rok, ki ga je imel po odstopu Mira Cerarja z mesta predsednika vlade na voljo za predlaganje novega mandatarja. Ko se bo DZ seznanil z njegovim obvestilom - predvidoma prihodnji teden - pa bo začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko kandidata predlagajo poslanci. Sledi pa lahko še tretji poskus v 48 urah, če se poslanci zanj odločijo. Če mandatar ni izvoljen ali kandidata sploh ni, predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

Ali bo katera izmed poslanskih skupin ali skupina poslancev predlagala kandidata za mandatarja, še ni znano. So se pa nekateri zavzeli tudi za to možnost, zato da zdajšnjemu sklicu državnega zbora ne bi dodatno skrajšali mandata in bi mu tako omogočili še sprejetje nekaterih pomembnih vsebin.

Tudi datum predčasnih volitev še ni znan, parlamentarne stranke pa so o najprimernejšem datumu različnih mnenj. Kot možen kompromis se kot datum volitev nakazuje 27. maj.

Pahor končal posvetovanja s poslanskimi skupinami
Predsednik države Borut Pahor je končal posvetovanja s poslanskimi skupinami o datumu predčasnih volitev. Manjše stranke so se izrekle za izvedbo volitev maja. Danes so se pri predsedniku republike Borutu Pahorju izrekli v poslanskih skupinah NSi-ja, Levice in nepovezanih poslancev (NP) ter poslanca narodnih skupnosti. Kandidata za mandatarja ne bodo predlagali ali podprli, zavzemajo pa se za čimprejšnje volitve, lahko 27. maja. Poslanci Levice se zavzemajo prav za ta datum, a najbolj smiseln bi bil kompromis, kar po besedah Luke Mesca meni tudi predsednik države.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je Pahorju predstavil tudi vsebine, ki jih želi DZ do konca mandata še sprejeti. Podobno kot v SDS-u in SMC-ju tudi v NSi-ju želijo, da DZ sprejme predlog dopolnitve ustavnega zakona, s katerim bi NLB zaščitili pred "hrvaškim plenjenjem". Predlog sta v parlamentarni postopek vložila SDS in NSi, o njem pa obstaja politično soglasje in bi lahko za njegovo potrditev zbrali potrebno dvotretjinsko večino. Predlog želijo še izpopolniti.

Horvat je pri Pahorju poudaril še postopke v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Če bi se vlada odločila za tožbo Hrvaške na evropskem sodišču, bi bilo po Horvatovem mnenju dobro, da bi prišla po soglasje v DZ ali ga vsaj seznanila. V NSi tudi želijo, da epilog v DZ-ju dobijo poročila preiskovalnih komisij.

Vse navedeno pa je po Horvatovih ocenah mogoče v DZ-ju izpeljati relativno hitro in bi volitve lahko bile 27. maja. Sicer pa NSi ne bo prispeval glasov za nobenega mandatarskega kandidata.

Dobovšek za čimprejšnje volitve
Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NP) in predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek je zagotovil podobno. "Vlada ni bila sposobna rešiti težav glede arbitraže, NLB-ja, zdravstva in sindikatov, zato se v stranki Dobra država zavzemamo za to, da bi bile volitve čim prej, da se začnejo reševati težave," je povedal po posvetu pri Pahorju.

Na vprašanje, ali ga torej predlogi za novega mandatarja ne zanimajo, je odgovoril z besedami, da je "v resni demokraciji treba vladati".

"V razmerah, ko vlada nima polnih pooblastil, ni pričakovati, da bi z volitvami zavlačevali do skrajnega roka," pa je izjavil poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz. Tako je v imenu obeh poslancev narodnih manjšin predlagal, da so volitve čim prej, pri čemer pa podpirata tudi najnujnejše aktivnosti v DZ-ju, predvsem sprejem ustavnega zakona za zaščito NLB-ja.

Skrajni rok za izvedbo predčasnih volitev je po ocenah Göncza 27. maj, podpisov pod kandidaturo za novega mandatarja s poslancem Robertom Battellijem ne bosta prispevala, je zagotovil.

Tudi Pahor svojega kandidata za mandatarja ne bo predlagal. Pričakovati je, da bo o tem obvestil DZ.

Že v torek, ko se je DZ sicer seznanil z odstopom premierja Mira Cerarja, s tem pa je celotni vladi prenehal mandat, se je Pahor glede mogočega datuma volitev in morebitnega predloga za novega mandatarja posvetoval z vodji poslanskih skupin SMC-ja, SDS-a, DeSUS-a in SD-ja.

Kaj pravijo večje stranke
Medtem ko se v DeSUS-u in SD-ju zavzemajo za čimprejšnje volitve, pa v SDS-u in SMC-ju pri določitvi datuma poudarjajo pomen sprejemanja državotvornih vsebin v DZ-ju. V SDS-u so za razpis volitev za 10. junij, kot mogočo pot za dosego tega cilja pa so poudarili tudi predlog za novega mandatarja.

Poslanec Janko Veber je v torek sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo le uspelo zbrati 10 poslanskih podpisov.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 21.03.2018 ob 08:35
Pahor je med poglavitnimi krivci za TEŠ 6, kdaj bo odstopil?
borand
# 21.03.2018 ob 08:51
Tweety7
Pa kaj bluzis Alenka lahko spakira pisarno v dz, je zaklučla
Gams
# 21.03.2018 ob 08:19
Napadajo Cerarja volitve hočejo pa čim kasneje keri butli
Henrik
# 21.03.2018 ob 07:43
Uf, danes si bo pa zaslužil plačo ... bodo nadure ... za razliko od včeraj, ko je le frizure komentiral na instagramu ...
Joker
# 21.03.2018 ob 08:20
Ta naša politična mafija pa res zna iz vsake malenkosti narediti cirkus. Popolnoma nepomembno je ali so volitve en teden prej ali pozneje.
April1699
# 21.03.2018 ob 09:07
Zakaj SD in DESUS tako vneto zahtevata čimprejšne volitve? Zato ker hočejo na vsak način preprečiti sprejetje zaključnih sklepov Logarjeve komisije, ki je med drugim odkrila pranje iranskega denarja v NLB. SD pa je bil v tej zgodbi zaloten z rokami v marmeladi! Samo spomnimo se kakšna je bil živčnost levice že ob sprejemanju vmesnega porčila!
robnin9
# 21.03.2018 ob 09:11
Tajni načrt:
Veber postane predsednik Vlade za 2 tedna in v tem času dvigne plače SVIZU. Oni ga nagradijo na volitvah.
press
SamoRes
# 21.03.2018 ob 08:00
SDS že nagaja, vedno napovedujejo predčasne volitve, sedaj bodo zavlačevali na škodo države. Ni še denarja, ko jim je propadlo tisto z Đuđićko?
Je potrebno blatiti protikandidate?
Na volitvah jih bo potrebno kaznovati.
trenstroj
# 21.03.2018 ob 08:11
SDS za vsako ceno hoče volitve čim kasneje- je pač treba nekje drugje oprati tisti denar od Dijane.
Za Pahorja pa ne dvomim, da ne bi poslušal svojega šefa.
Ogroženi
# 21.03.2018 ob 07:31
No Pahor, ti je IJJ že naročil, kaj moraš reči, kateri datum določiti? Kaj je rekel, povej nam... :D
politik kritik
# 21.03.2018 ob 12:41
Volitve naj bodo 10. junija tko ko so ble planirane če bi ble redne. Ne štekam se je fora kregat za teh 14 dni.
Bivši uporabnik
# 21.03.2018 ob 12:24
Ste že vprašali Šarca kateri datum njemu ustreza?
SD-pijavka
# 21.03.2018 ob 12:24
Ne pozabimo še na dosežke SD -ja

Stranki Solidarnost, ki se ji na zadnjih volitvah ni uspelo prebiti v parlament, je njena politična zaveznica SD zagotovila več kot 41.000 evrov protipravne koristi. Računsko sodišče zdaj pričakuje, da bo Solidarnost denar nakazala v humanitarne namene.

Koroška dečka
Vojska
TEŠ 6
Bojana Muršič in njen občinski denar
Teran in pršut
Škobernetov ata posli z Armijo
Tanja Fajon bi rada uvažala migrante
abies
# 21.03.2018 ob 12:01
Da lahko 10 poslancev s predlogom za mandatarja zaserje politično krizo še globje in dlje, predsedniki strank izvajajo presing nad predsednikom države kdaj si želijo volitve... po mojem mnenju je potrebno pravila napisati na novo, ker tole je totalna farsa.
Churchill W.
# 21.03.2018 ob 13:43
@AM
Od vsega je res najbolj noro to, da se sedaj z razlogom "da se ne bodo opravljali samo tekoči posli ampak, da bo država delovala normalno do izvolitve novih predstavnikov ljudstva in vlade" išče novega, nadomestnega mandatarja, ki bo vodil državo 3 mesece.

1. v tem času ne bo naredil praktično ničesar, kar ne bo naredila vlada ki opravlja samo tekoče posle
2. vsi, od prvega do zadnjega se bodo pripravljali na volitve kar pomeni, da jih briga samo njihova rit in ne država
3. bo pa lahko podpisal zaposlitev za nekaj svojih prijateljev, kolegov in bližnjih sodelavcev
SD-pijavka
# 21.03.2018 ob 12:16
SD ju dobro kažejo ankete zato hočejo takojšnje volitve ampak te ankete se pri teh podlasicah pred volitvami rade spremenijo in tega se bojijo.
Bivši uporabnik
# 21.03.2018 ob 10:33
Slišim, da bo SDS predlagala mandatarja. Naši vrli patrioti za blagor slovenstva in Slovenije ...
Homer.
# 21.03.2018 ob 09:39
Ne dvomim, da bo SDS naredil vse, da bi čimveč nagajal......
tone7
# 21.03.2018 ob 10:12
Največji bebci smo državljani. Mirno spremljamo igranje skorumpiranih politikov, kateri se trenutno ne morejo dogovoriti, kje in kako bodo še molzli naš denar. Celotna slovenska politična scena nima spominja na cirkus
Springbok
# 21.03.2018 ob 08:41
Pahor naj se neha posvetovati s strankami o datumu volitev. Posvetuje na se le z volilno komisijo, da bodo volitve istega dne kot popravec za referendum.

Verjamem pa, da SĐS želi volitve čim kasneje. Da se kredit iz Republike Srpske pozabi. Zato bodo SĐS-jevci tudi taktično prispevali Vebru 10 podpisov za podporo k mandatarstvu. Potem pa glasovali proti. Zavlačaevanje, crknjen akumulator, poln nabiralnik in podoben zgodbe.
SamoRes
# 21.03.2018 ob 13:30
Kako lahko sploh kdo pomisli na vladavino Janše?
Jankovića smo nagnali, desnica pa brez sramu.
AM
# 21.03.2018 ob 13:25
"Poslanec Janko Veber je v torek sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo le uspelo zbrati 10 poslanskih podpisov."

Idiotizem.

Itak ne bo izglasovan, ampak če bi bil... bi imel mandat 2 meseca do volitev in potem še 2 meseca, do sestave nove vlade. Kaj sploh lahko naredi v tem času ?

Noooo, imel bi tudi CELO LETO možnost nadomestila premierjeve plače ! Mogoče je to poanta tega....

Za bedake nas imate, nekateri politiki. (ali pa kar večina politikov).
mataj
# 21.03.2018 ob 13:11
Če bodo volitve 10. junija, pomeni, da bodo redne in da je Cerar izpeljal svoj mandat do konca!
aktivist
# 21.03.2018 ob 12:20
Z SDS-om pademo v novi srednji vek
SpookyDonk
# 21.03.2018 ob 09:24
Sds zavlačuje, da svojim satelitom omogoči, da sploh sestavijo kadre, za vse okraje.
Simba
# 21.03.2018 ob 12:04
"v SDS-ju in SMC-ju pri določitvi datuma poudarjajo pomen sprejemanja državotvornih vsebin v DZ"

nova koalicija do volitev?
BlackCatXing
# 21.03.2018 ob 18:23
Povzetek današnje debate:
- nikoli več SD, so pijavke in paraziti
- nikoli več SDS, so pijavke in perejo
- levičarji uničili Slovenijo
- čas je za desno vlado tako kot pri vseh sosedih
- eni bi pa neoliberalni sistem spremenili nazaj v nabiralno-lovsko skupnost

Na koncu pa bomo imeli novo vlado, ki bo sestavljena iz SMC, SD, DeSUS in Liste MŠ, karavana bo šla dalje, nihče ne bo nič kriv, nihče se ne bo ničesar spomnil, edino vprašanje ki v tem trenutku ostaja odprto je ali bo Karel minister za finance ali minister za javno upravo, ker samo še to ni bil.

In kaj preostane meni, ki si že 20 let želim, da bi imel možnost voliti normalno, neideološko ali pa v preteklosti ujeto desno ali vsaj desno-sredinsko stranko?
SDS - odpade!!! So preveč usekani in obremenjeni z notranjimi sovražniki!
NSi - odpade!!! So preveč ideološki in bi radi vsilili sveto knjigo v vse sfere. Vera je osena stvar ne stvar države in tako naj tudi ostane!
Satelitki ki se pojavljajo - odpade!!!

In ker t.i. leve opcije nisem še nikoli volil, je ne bom niti sedaj!
SD, DeSUS bi poslal na smetišče zgodovine, da izgineta tako kot je LDS.
SMC - kaj pa vem no, niso najslabša opcija, ampak kader so imeli pa bolj kot ne slab. Edina dorasla funkciji ki jo je zasedala je Gorkešova, vsi ostali pa... bljak. Edina pozitiva pri njih je da so nekako od vseh na t.i. levi strani še najbolj sredinski.
Levica - Velik NE! Ti bi nas najraje pahnila nazaj v socializem, pa čeprav se skrivajo za besedno zvezo demokratični socializem. Demokracija in socializem ne gresta skupaj!!!
Lista MŠ - odpade!! Sploh ne vem kdo in kaj so.
Ostale male strankice in satelitki - odpade! Sploh ne vem kdo in kaj so!

Nič, spet bodo Pirati ali pa celo Reset!
Churchill W.
# 21.03.2018 ob 14:28
@Sebastjan666
Tako je to, ko imaš tako nerazgledane ljudi.

Nerazgledanost ni težava. To je le ovira, ki se jo z malo truda da odpraviti (ali pa z veliko truda, kakor za koga).
Problem nastane pri umski otopelosti, ki nastopi ko je potrebno zbrati skupaj več vidikov, jih analizirati in šele na podlagi rezultatov potegniti zaključke. A ker se tu zbira precejšna masa informacij, je absorbcija in analiza otežena, da ne rečem omejena. Omejena na zgolj enozložne povedi, ki če jih dolgo ponavljaš postanejo avtomatično resnica.
trdnjava
# 21.03.2018 ob 14:03
Tko kot nekteri tukaj nabijate bom napisal da SD hoče volitve čimprej zato da se ne raskrije koliko so zaslužili s pranjem denarja v NLB.
Isao
# 21.03.2018 ob 13:12
Bolj kot to kdaj bodo volitve, me skrbi vsebina in način vodenja debat na soočenjih.
Homer.
# 21.03.2018 ob 12:56
Mesec ima prav......
Kompromis bi bil 3.junij (nekateri ste se takoj "obesili" na njegovo napako, ko je rekel maj, čeprav je popolnoma jasno, da je mislil 3.junij)
Zakaj ta datum:
- je še dovolj zgodaj pred dopusti
- dovolj časa za vsa napovedana zavlačevanja
- dovolj časa za vse predvolilne priprave
- en teden gor ali dol ne spremeni ničesar, saj vlada itak ne bo "operativna" do konca dopustov (avgusta)
Zlobni škrat
# 21.03.2018 ob 12:34
Včeraj je Mesec rekel, da potrebujemo levo vlado torej je najbrž mislil SD.

Kar se mi pa zdi zanimivo, da SD ni v 4 letih skoraj nikoli potrdil niti enega zakona, ki ga je predlagala levica. Tudi zdaj na živih soočenjih se Levica in SD non stop kregata Mesec vedno napada Židana ta pa ves v šoku.

Torej kako bo ta leva vlada funkcionirala če se nikjer ne podpirajo ???
aktivist
# 21.03.2018 ob 12:21
SDS. Kdor te ne pozna se bo mocno prijel za denarnico. SDS je nova katastrofa za Slovenijo. Takrat bodo se komunisti postali verni.
fiston
# 21.03.2018 ob 12:16
@Ceriš Nisem iz pravne stroke.
No referendum protizakonit skupno z volitvami sigurno ni, ampak pošten pa tudi ne. Protizakonit ni, ker greš lahko samo volit, ni ti treba glasovati še za referendum.
Recimo da je mogoče ugotoviti, ali je rezultat zanimanja za referendum. Kogar referendum ne zanima pač ne bo glasoval na referendumu, ampak samo volil.
No tako je v teoriji, praktično pa verjetno malo drugače, tako da bi oni, ki ne bi imel namena priti na referendum verjetno tudi glasoval, ker se ne bi zanašal na to, da kvorum ne ob dosežen. No tudi jaz sem prepričan, da če bi bil skupaj z volitvami, da bi bil dosežen, čeprav tudi volilna udeležba peša.
sl0v3nc
# 21.03.2018 ob 12:11
SdS caka dostavo denarja iz novih pralnic
Radoveden
# 21.03.2018 ob 11:58
SDS in SMC se v nečem strinjata. Boga mi.
FDVjevec
# 21.03.2018 ob 18:55
@firtoh
Pojdi na volitve. Če ti res nobena stranka ne ustreza prečrtaj listič, ampak vsaj pojdi.
lamesa
# 21.03.2018 ob 14:28
SamoRes
# 21.03.2018 ob 13:30
Jankovića smo nagnali, desnica pa brez sramu.


Ne pretiravaj! Nič ga niste nagnali. Janković je še vedno v politiki (župan) in odpisali so mu 16mio € dolgov, pa še mu jih bodo.
In je bil kdo na cesti? Ni bil! Se je kdo tukaj usajal? Ni se!
Ko je pa naivni Janša najel kredit, za katerega je računsko sodišče ugotovilo, da ni bilo sporno (ampak o tem mediji niste poročali), ste ga pa raztrgali. Pa še vrnil je kredit. SD ga nikoli ni, oni si kar iz NLB na vaš račun jemljejo... in spet se nihče ne usaja!
Dvoličnost je slovenski nacionalni šport!
aktivist
# 21.03.2018 ob 12:15
SDS si ne zeli volitev v maju, ker jim se ni uspelo oprati dovolj denarja za kampanijo.
šurda
# 21.03.2018 ob 11:12
SĐS ??? ne hvala, toliko kolikor škode je naredil častni
doktor iz Prištine Ivan Janez Janša v Slovenski politiki ji
jih je še nihče !
komsomolec
# 21.03.2018 ob 10:15
Pahor se posvetuje s

z ameriško ambasado, tam so gazde.
Churchill W.
# 21.03.2018 ob 20:12
@Sebastjan666
Veš kaj je najbolj fascinantno?
Da eni denar vidijo kot zelo umazano plačilno sredstvo, ki je uničilo človeštvo, a hkrati jim je popolnoma vseeno od koga prihaja, samo da prihaja. Če gre k njim ne more biti umazan.

Tako kot naši politiki - vsi bi v dobro države, a polnijo si lastne žepe.

"Poslance na minimalce!" je tulila Levica. Ampak ker zakon v parlamentu ni prišel niti do obravnave, se pa sami niso odrekli višku od minimalca.

Fuj in fej je ta denar, bodimo raje lovci in nabiralci in svet bo lepši.
;-))
kristjan31
# 21.03.2018 ob 16:32
sl0v3nc@ "SdS caka dostavo denarja iz novih pralnic"

Vsekakor, samo da tokrat bo druge znamke pralni stroj. Potem pa vsakemu v stranki med priviligiranci po malo, zakoni za njih tako ali tako ne obstajajo, ker imajo tako močne lovke v sodstvu in policiji.
AM
# 21.03.2018 ob 13:50
Churchill W.

Da, se popolnoma strinjam.
AM
# 21.03.2018 ob 13:38
Iz sosednjega članka.... Vlada je očitno delala za najbogatejše... Vsaj v javnem sektorju...

http://www.rtvslo.si/slovenija/v-javnem-sektorju-na-boljsem-zlasti-zdravniki/449478

da je po uveljavitvi stavkovnega sporazuma kar 970 zdravnikov skočilo v najvišji mogoči, 57. plačni razred. Ta se je po številčnosti okrepil za 96 odstotkov. Ali drugače, prej jih je bilo v najvišjem razredu 16 odstotkov, danes kar 31. Skoraj tretjini zdravnikov se je plača zvišala za 20 odstotkov; na ljubljanskem UKC-ju je takih zdravnikov več kot 500, eden je napredoval celo za 10 razredov, kar v plači pomeni za 40 odstotkov.
aktivist
# 21.03.2018 ob 12:14
Predcasne volitve bi pokvarile SDSovo predcasno kampanijo, ki jo furajo ze od decembra
pirančan
# 21.03.2018 ob 12:01
Krjavelj Veber
MZ
# 21.03.2018 ob 09:45
Dokler se ne bo našel kdo, ki bo Slovenijo vodil bolj pragmatično, so volitve brezvezno trošenje našega časa in denarja.
zeuss-zeng
# 22.03.2018 ob 13:58
Nikoli sicer res ne veš kdaj si suženj - saj, v resnici je lahko vsakdo suženj nečesa ali od nekoga - sedaj kaj je huje, če si suženj nečesa (lažne ideologije, vere, sistema.....)
-------------
to finto uporablja zahodni kapitalizem zelo učinkovito : najprej dovolijo vse substance , vključno s potrošništvom , da postaniju sužnji navad in denarja - naslednji korak ni več teko težek - enostavno se jim ponudi ,,kletko ,, v kateri bodo imeli vse našteto pa še ,, človekove pravice ,, ... Kje os časi ko je bil glavni moto , da je človek naše največje bogastvo ....
zeuss-zeng
# 22.03.2018 ob 13:54
blackcatxing
Veš, konzervativci, neoliberalno usmerjeni in kapitalistično naravnani ljudje, namesto besed raje vidijo rezultate.
---------
ja - v svojem žepu seveda in da plačajo čim manj davkov - zato so naravni ubijalci držav ki načeloma vedno skrbijo za prebivalstvo ne pa za ,,debele prašičke ,, ki bi raje požrli svoj lastni dr.. kot pa kaj dali običajnemu ,,proletariatu,, - po tistem načelu : ljubim reveže - zaradi tega želim , da jih je čim več okoli mene ....
Kazalo