Slovenija
Borut Pahor je opozoril na socialni dialog, v okviru katerega bi morali v času odlične gospodarske rasti priti do novega velikega socialnega dogovora. Foto: Twitter/Borut Pahor
       Politična stabilnost bo zelo dragocen instrument našega spoprijemanja z razmerami, v katere bomo šli v naslednjih štirih letih. V okoliščinah, ko bomo imeli manjšinsko vlado, bo toliko pomembneje, da bo v politiki prevladal dialog.       
 Pahor o pomenu dialoga v politiki
Branko Meh z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je pozval aktualno politiko, naj ne zaduši slovenskega gospodarstva. Foto: BoBo
VIDEO
V Celju odprli Mednarodni...

Dodaj v

Pahor odprl 51. Mos s pozivom k politični stabilnosti in socialnemu dogovoru

Letošnja partnerska država je Srbija
11. september 2018 ob 18:19
Celje - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Borut Pahor je 51. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (Mos) odprl z besedami, da Slovenija v času gospodarske rasti nujno potrebuje politično stabilnost in socialni dogovor.

V uvodu je slovenski predsednik Borut Pahor spomnil na čas pred desetimi leti, ko je svet zajela svetovna gospodarska in finančna kriza, na katero se kljub nekaterim poprejšnjim signalom nismo pripravili. Ni želel napovedovati nove krize, prav tako je dejal, da Slovenija kot majhna država na splošne razmere ne more vplivati, vseeno pa po njegovem mnenju odgovorna politika mora narediti vse, kar je mogoče, da se nekoliko bolje pripravimo na morebitne zahtevnejše gospodarske čase.

Kot je ob tem spomnil, ni nepomembno, da so bila zadnja štiri leta v znamenju politične stabilnosti, saj je to omogočilo določeno predvidljivost tudi v poslovnem okolju in tako mora po njegovem mnenju ostati tudi naprej. "Politična stabilnost bo zelo dragocen instrument našega spoprijemanja z razmerami, v katere bomo šli v naslednjih štirih letih. V okoliščinah, ko bomo imeli manjšinsko vlado, bo toliko pomembneje, da bo v politiki prevladal dialog," je dejal predsednik.

Obrtnikom in podjetnikom je danes v Celju dejal, da kot predsednik države nima pravice govoriti o vladnih politikah, saj da je to naloga naslednje vlade. Je pa iz lastnih izkušenj dejal, da bo za oblikovanje politične stabilnosti v naslednjih letih ključen dialog med političnimi strankami, pa tudi med socialnimi partnerji.

Brez socialnega dialoga ne gre
Najnujnejši je po njegovem mnenju socialni dialog. Ne kot odziv na aktualno politično dogajanje, ampak tudi sicer se mu zdi zelo pomembno, da bi prišlo do nekega novega velikega socialnega dogovora, in to v času, ko imamo "relativno spodbudno gospodarsko okolje, ko naši izvozniki dosegajo fenomenalne rezultate, gospodarska rast je trajnejša, in zdi se, da se popravljajo tudi socialni dejavniki".

Kolikor bo v njegovi moči, bo storil vse, da bo vladalo potrebno zaupanje med ključnimi protagonisti, da se bo dalo dogovoriti nekatere predvidljive spremembe poslovnih in vseh drugih politik. "Ni se treba vnaprej odreči možnosti, da bi tudi v naslednjih letih še naprej dosegali dobre rezultate," je še dodal slovenski predsednik.

Kritika prihajajoče vlade
Prvi mož Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je bil bolj kritičen do prihajajoče vladne garniture in je znova poudaril, da so apetiti po težko zasluženih dobičkih v podjetjih veliki. Kot je dejal, so lahko upravičeno zaskrbljeni zaradi koalicijske pogodbe nove vlade, ki vključuje dodatne obremenitve slovenskega gospodarstva. Ob tem so razočarani, da je koalicijski petorček ustregel Levici, čeprav so vse politične stranke v novi vladi obljubljale odpravo birokratskih ovir in razbremenitev gospodarstva.

Meh je zato ponovno pozval politiko, naj ne zaduši slovenskega gospodarstva, saj se vsi še predobro spomnimo, koliko časa smo potrebovali, da smo okrevali od zadnje gospodarske krize in kako je to vplivalo na vse državljane. Še najmanj dobro bi po njegovem mnenju bilo, da bi si novo krizo povzročili sami, zato gospodarstvo od nove vlade pričakuje le, da jim zagotovi spodbudno poslovno okolje.

Letošnja partnerska država je Srbija
Ker je partnerska država letošnjega sejma Srbija, se je odprtja udeležil tudi podpredsednik srbske vlade in minister za trgovino Rasim Ljajić, ki je poudaril odlične politične in gospodarske odnose med državama. Medtem ko pri prvih večjih odprtih vprašanj ni, je gospodarsko sodelovanje naredilo nov velik korak naprej, saj je medsebojna trgovina prvič presegla milijardo evrov.

Kot je dejal, je Slovenija za Srbijo deveto najpomembnejše izvozno tržišče, po številu naložbenih projektov v Srbiji pa je na četrtem mestu, za Nemčijo, Italijo in Avstrijo, ki v 1400 podjetjih zaposluje 25.000 ljudi. Vse možnosti po njegovem mnenju še zdaleč ni izkoriščene, zato bodo skupaj pripravili akcijski načrt, kako te številke še izboljšati.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
miran kač
# 11.09.2018 ob 18:48
Pahor ....politična stabilnost in socialna odgovornost....si se kdaj vprašal kdo v državi je odgovoren za to ? Ne , ker bi moral obrniti prst nase in na tiste , ki so bili izvoljeni v vlado (tudi s tvojo pomočjo). Neizpodbitno dejstvo je da vodstvene strukture skupaj z , pri nas, okostenelo strukturo ministrstev , beri uradnikov, ustvarjajo pogoje za delovanje države. In , če pojavi samo kanček korupcije in podajanja papirjev pod mizo, dobimo katastrofo. Slabo izbrane vlade , ministri, ki ne odgovarjajo za napake in jih niti ne odpravljajo in preštevilni uradniki so odgovorrni za stanje, ki več vzdržno. Ko boš prevzel svoj del krivde in ostale (pri) silili h odgovornosti in delovanju za , v javno dobro , šele potem bomo lahko govorili o politični stabilnosti. Čeprav je njegova funkcija predsednika večji del simbolična , je pa njegova politična moč in moralna avtoriteta tako velika , da lahko ukrepa, seveda ne z instagrami : ..,to mi deli miška..., to je menda popolnoma jasno.
Sonce.sije1
# 11.09.2018 ob 21:02
SD in Levica so poguba za SLO.
presenečen
# 12.09.2018 ob 11:23
Bilo kuda, Pahor svuda.
Samybox5
# 12.09.2018 ob 07:00
Pahor zgini že ker te po 20 letih tvojega zajebavanja v glavo in tvojih butastih podpornikov ne moremo več. Na bruhanje nam gre vsako tvoje dejanje ali govori po tv ali kjerkoli. V svojem življenju nisi nikoli nič naredil vlačil si se po naslovnicah kot poceni striptizeta, ki rabi denar za fiks. Takih ki nikoli nič niso naredili in ne znajo nič razen flancanja po tv o stabilnosti Slovenije je v Sloveniji kot vidiš veliko. Tvoji sledilcev na družbenih omrežjih bo verjetno tvoj odhod šokiral ampak daj nam kisika da se naučimo živeti brez tvojega neumnega ksihta. Kaj misliš si ti dal svojim sledilcem sej ne veš ampak nič jim nisi dal, ker si se promoviral kot Kardashian z ničemer samo z veliko neumnosti si prišel do tega položaja. Sedaj bodi frajer in se umakni in ne misli da te kamera ljubi te ne!!!
sm0ve
# 12.09.2018 ob 11:21
(Socialni) Dogovor pomeni, da bo treba kdaj pa kdaj tudi gospodarstvenike slišati in uslišati. Dvomim, da se bo to zgodilo v tej vladi. Pahor je te besede namenil napačni publiki.
božo1
# 12.09.2018 ob 10:35
B.N.D.
Kako sploh hočejo imeti naložbe iz gnilega zahoda? Ja kaj pa Rusi.....?

Sem malo pomislil na tole vprašanje. Koga ali kaj in zakaj?
Kaj iščejo naložbe na takšnem ali drugačnem prostem trgu?

Ekonomija obsega in cenejša delovna sila
Don don: "Zanje je Srbija zanimiva predvsem zaradi velikega trga, ki zagotavlja domače surovine in osnovno infrastrukturo za delovanje. "Srbija našemu podjetju zagotavlja dobro nadaljnjo razvojno izhodišče in ekonomijo obsega."

In koliko Rusije v Srbiji?
12. jun. 2017 - Rusija je stabilno na tretjem mestu v zunanji trgovini Srbije. V tem času so skupne ruske investicije v Srbiji nad 4 mlrd USD.
Pri tem je pomembno rusko tržišče za srbske proizvode, torej izvoz.

Če pa že govorimo od kod so katere naložbe bolj ali manj zanimive (ne gre za "gnilo" ali "zdravo"), je seveda vprašanje interesa in potreb.
B.N.D.
# 12.09.2018 ob 07:20
Po številu naložbenih projektov v Srbiji je Slovenija na 4. mestu, za Nemčijo, Italijo in Avstrijo. Ja kaj pa Rusi, srbski prijatli. Kako sploh hočejo imeti naložbe iz gnilega zahoda?
božo1
# 12.09.2018 ob 05:29
Branko Meh je bil bolj kritičen do prihajajoče vladne garniture in je znova poudaril, da so apetiti po težko zasluženih dobičkih v podjetjih veliki.

Branko Meh je tipičen negativist že na prvi pogled, po vsebini njegovega pogleda(besed), pa očitno sploh ne razume potrebnih družbenih pogojev za uspešno družbo. Ne razume, da je potrebno olajšati "težko" zaslužene dobičke z nujnim vlaganjem iz tistih dobičkov v razvoj, znanje, zdravje in celovito družbeno in poslovno okolje v katerem bo lahko človek bolj srečen in ustvarjalen.
STRD
# 11.09.2018 ob 19:49
Biti Predsednik je pa res lepa funkcija...kot glavni dobitek na Lootu...
Wasabi
# 11.09.2018 ob 19:00
Vrhovnega kotalkarja je ponovno sama modrost obsedla.
rtvjevc_ki_ni_40
# 11.09.2018 ob 20:25
Predsednik Pahor ima prav. Seveda primitvni komentatorji bojo rekli, da je on vsega kriv.
Resnica je da dokler bomo imeli socialistične vlade z marjonetami stranke SD ne bo dobrega in pravičnega socialnega dogovora.
Kako se lahko sploh gospodarstevnki in zasebniki pogovarjajo z strankami, ki ne samo kradejo masivno iz zdravstvenega sistema, vendar tudi iz šolskega.
Javno zdravstvo in šolanje je najboljši sistem, vendar ko je ta sistem v trdih rokah bogatih starih članov KP in zdaj SD se jaz osebno rajši obrnem k zasebnemu.

Slovenija ne more več živeti v deljenju na komuniste in ne-komuniste.
Čas je da se Slovenija zbudi in začne novo politično pomlad. V vsakem primeru ne podpirati SD in "sredinjsko moderno moralno stranko", vendar vse druge alternative.
Kazalo