Novembrsko redno zasedanje DZ-ja se je začelo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Borutu Pahorju in ministrom. Foto: EPA
Novembrsko redno zasedanje DZ-ja se je začelo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Borutu Pahorju in ministrom. Foto: EPA
Na vrhovnem sodišču mora biti nekaj gnilega, če je Masleša zaradi zadovoljive prijave primeren za predsednika vrhovnega sodišča," trdi Vinko Gorenak (SDS). Foto: MMC RTV SLO
Pahor odgovarjal na vprašanja poslancev

Vinka Gorenaka (SDS) je zanimalo, kakšne so bile zakonska ureditev in sankcije za nezakonite prehode državne meje nekdanje Jugoslavije v obdobju od leta 1945 do osamosvojitve Slovenije.

Vprašanje je povezano s polemikami glede kandidata za predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, zato je želel od Pahorja izvedeti, "na podlagi katerih predpisov je bilo vojakom nekdanje jugoslovanske armade dovoljeno ubijati ljudi vse do osamosvojitve Slovenije in kakšno vlogo ter pooblastila so imeli pri tem vojaški sodni organi in kakšno civilni sodni organi".

Pahor: Masleši zaupam
"Nikoli nisem odobraval tega in nikoli ne bom," je Pahor odgovoril Gorenaku in dodal, da ga je minister za pravosodje Aleš Zalar vprašal za mnenje o imenovanju Masleše. "Jaz Maslešo podpiram, saj so se o njem vsi, ki jih njegovo imenovanje zadeva, izrekli pozitivno in so ga podprli. Podpiram tudi ministra Zalarja in mu zaupam, prav tako pa zaupam Masleši zaradi objektivnih razlogov," je pojasnil Pahor.

Gorenak je nato podal proceduralni predlog, saj želi, da se opravi širša razprava o imenovanju Masleše, "saj gre pri tem tudi za našo prihodnost, da bodo tej državi zavladale neke vrednote". "Slovensko sodstvo potrebuje velike ustavne reforme. Na vrhovnem sodišču mora biti nekaj gnilega, če je Masleša zaradi zadovoljive prijave primeren za predsednika vrhovnega sodišča."

"Naredili smo mnogo, na kar smo lahko ponosni"
Vodjo poslanske skupine SD-ja Bojana Kontiča je zanimalo, kako premier ocenjuje delovanje ministrske ekipe v prvi polovici mandata.

Pahor je kot velik uspeh vlade izpostavil predvsem ureditev odnosov s hrvaško, čeprav se zaveda, da se vsi s tem ne strinjajo. "Naredili smo mnogo, na kar smo lahko ponosni, in če bi moral ponovno izbrati smer delovanja vlade, je ne bi zastavil dosti drugače. Če sprejmemo nekaj nepopularnih, a neizogibnih in prepotrebnih ukrepov, lahko vstopimo na francosko-nemški voz, sicer ne s hitrim, vendar pa s stabilnim okrevanjem naše države," mu je še odgovoril.

Poslanca SLS-a Franca Pukšiča skrbi črpanje evropskih sredstev. Glede na to, da je vlada na začetku mandata spremenila operativne programe, je želel odgovor, ali je za te spremembe pridobila soglasje Evropske komisije. Pahor mu je zatrdil, da je črpanje denarja iz skladov EU-ja dobro in da je Slovenija pri tem uspešna, da pa si še vedno prizadeva povečati prilive evropskega denarja.

Jelinčiča zanima dogajanje v Kopru
Zmago Jelinčič
(SNS) je Pahorja povprašal, kako namerava vlada ukrepati zaradi, po njegovih besedah, vse številnejših namigov o vpletenosti Policijske uprave Koper, Okrožnega državnega tožilstva v Kopru ter Okrožnega sodišča v Kopru v kriminalna dejanja in korupcijo.

Pahor je pojasnil, da morajo, če Jelinčičeve navedbe držijo, ukrepati tisti, ki te organe nadzorujejo, saj vlada po njegovem mnenju pri tem ne more posredovati. "Po zagotovilih ministrstva za notranje zadeve kriminalistična policija deluje zakonito in strokovno, kar so ugotovili tudi nadzorni organi, ki niso ugotovili nobenih nepravilnosti," dodaja.

Pahor odgovarjal na vprašanja poslancev