"Če nočemo, da se vse prelije v dolg, ki ga bodo plačevali naši otroci, bo potrebnih nekaj sprememb," je poudaril premier. Foto: MMC RTV SLO

"Če nočemo, da se vse prelije v dolg, ki ga bodo plačevali naši otroci, bo potrebnih nekaj sprememb," je na začetku javne tribune poudaril premier.

Z argumenti sta sodelujoče poskušali prepričati tudi predsednica zveze upokojenskih društev Mateja Kožuh Novak in državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak.

Kožuh Novakova je izpostavila predvsem dejstvo, da že deset let pada razmerje med plačami in pokojninami. "Zdaj pa je tik pred upokojitvami 'baby boom' generacija, ki je vedno bolj zdrava, zato denarja za njihove pokojnine ne bo dovolj," je dejala predsednica združenja upokojenskih društev.

Čakajo nas nujne spremembe, je še poudarila Kožuh Novakova, vendar obenem tudi okrcala predsednika vlade, da je vlada izgubila celo leto v pričakovanju referenduma, ki bi ga lahko namenila za pogajanja s sindikati. Ob tem ga je pozvala, naj ne glede na izid referenduma o pokojninski reformi že zdaj razmišlja, kako naprej v pogovoru s sindikati. Ob tem je poudarila, da je pred vlado še več nujno potrebnih reform.

Kopač Mrakova je poudarila, da je imela vlada tri možnosti za zagotovitev dovolj finančnih sredstev v pokojninski blagajni, med katerimi je izbrala najmanj radikalno. "Ostali dve sta predvidevali ali znižanje sedanjih pokojnin ali povišanje prispevnih stopenj za pokojninsko zavarovanje," je dejala državna sekretarka, ki je v svojem nagovoru večkrat poudarila medgeneracijsko solidarnost.

Cilj reforme je, da se dvigne povprečna starost za upokojence z zdajšnjih 59 na 62 let, kar pa bi dosegli postopno do leta 2020. Obenem naj bi se ustavilo padanje višine pokojnin, zdajšnjim upokojencem naj bi se v prihodnje celo nekoliko povečale.

Vsi trije govorniki so večkrat izpostavili nepopustljivost sindikalnih vodstev pri pogajanjih, zato naj ne bi bil dosežen širši konsenz v državi. Med vprašanji in komentarji navzočih v dvorani je bilo zato tudi slišati, da bi morala vlada delovati tako populistično, kot delujejo nekateri nasprotniki nove pokojninske reforme, jasneje o reformi pa naj se izrazi tudi predsednik države.