Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Gibanju Svoboda si bodo glede kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije in predsednika Računskega sodišča vzeli čas še do četrtka. "Do takrat bomo opravili dodatna posvetovanja," je po pogovorih s predsednikom republike Borutom Pahorjem na to temo povedal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. "V tem času bi iz predlogov, ki so bili dani za Računsko sodišče, v poslanski skupini pa smo tudi opravili pogovore s kandidati, podprli eno od imen, pri viceguvernerju pa bo tudi potreben še kakšen dan ali dva usklajevanj, da pridemo do prave rešitve," je izjavil. Kot je pojasnil, so "zadeve širšega konteksta" in radi bi vsaj v enem primeru poiskali ime z veliko podporo.

Neuradno: Kdo ima podporo največjih?

Zadnje dni se je špekuliralo, da v Gibanju Svoboda ne bodo podprli nobenega od prijavljenih kandidatov za predsednika Računskega sodišča, da imajo svojega kandidata, je za TV Slovenija komentirala Tanja Gobec. A stvar ni popolnoma preprosta. Predsednik republike namreč kandidata, ki se ni prijavil za to mesto, ne more predložiti državnemu zboru. Tako se mora postopek končati v parlamentu z glasovanjem, če ni večine, se ponovi razpis. Toda predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu je mandat potekel konec maja. Zatrdil je, da tam ne bo niti dneva dlje, kot je potrebno. V sredo se zagotovo poslavlja. Tudi zato, da ta institucija ne bi bila predolgo brez vodje, se je po informacijah TV Slovenija Gibanje Svoboda odločilo podpreti Jano Ahčin. Bila je že direktorica Fursa. Ime naj bi bilo tudi koalicijsko usklajeno.


Pri viceguvernerju, kot zdaj kaže neuradno, večinske podpore nima nobeden od štirih kandidatov. Vendar pa ima tukaj predsednik po zakonu možnost, da predlaga kandidata, ki se ni prijavil. Neuradno naj bi koalicija iskala podporo za Milana M. Cvikla, ki je bil že v igri za ministra v Golobovi vladi, a to na koncu ni postal. Tako stranka kot Milan M. Cvikl informacij ne komentirata, dokler postopki potekajo.

Pahor, ki se je tokrat srečal z vodjema poslanske skupine SDS-a Jelko Godec in NSi-ja Janezom Ciglerjem Kraljem, se bo v sredo sešel še z vodji poslanskih skupin SD-ja Janijem Prednikom, Levice Matejem Tašnerjem Vatovcem ter poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom. Nato se obeta še en krog neuradnih pogovorov, je bilo slišati tokrat.

V SDU-u po besedah Godčeve o imenih ne bodo govorili. "O obeh se bomo odločili tik pred glasovanjem v DZ-ju," je povedala po pogovoru s Pahorjem.

V NSi-ju pa so po besedah Ciglerja Kralja po opravljenih pogovorih s kandidati oblikovali ožji izbor. Vsi kandidati so dobri; med kandidati za predsednika Računskega sodišča se jim zdi najboljši Aleksej Šinigoj, za viceguvernerja pa Miha Mihič, je povedal.

Na javni poziv za predsednika Računskega sodišča, ki ga je še pred aprilskimi državnozborskimi volitvami podpisal Pahor, so prispele štiri kandidature. Te so poslali Jana Ahčin, Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj.

Dozdajšnjemu predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu se je mandat iztekel s koncem maja, a ga je, ker DZ še ni imenoval njegovega naslednika, malo podaljšal. Dokončno s funkcije odhaja v sredo, vodenje Računskega sodišča pa bo do imenovanja novega predsednika prevzela njegova dozdajšnja prva namestnica Maja Bilbija.

Za mesto viceguvernerja so na vnovični javni poziv predsednika republike kandidature oddali Primož Dolenc, ki je viceguvernersko funkcijo opravljal do začetka aprila, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan.

V primeru viceguvernerja lahko stranke predsedniku republike predlagajo kandidata, ki se ni prijavil na razpis, predsednika Računskega sodišča pa morajo izbrati med prijavljenimi kandidati.

Predsednik republike DZ-ju v vsakem primeru predlaga kandidata. DZ o kandidatu odloča na tajnem glasovanju, kandidat mora za izvolitev prejeti absolutno večino ali 46 poslanskih glasov. Če jih ne, mora predsednik republike postopek ponoviti.

Vesel se bo poslovil od računskega sodišča