Evita Leskovšek se sprašuje, ali bo Cerkev prevzela odgovornost za obolelost in smrt ljudi, ki so poslušali papeža ter opustili varno uporabo kondoma. Foto: RTV SLO
Evita Leskovšek se sprašuje, ali bo Cerkev prevzela odgovornost za obolelost in smrt ljudi, ki so poslušali papeža ter opustili varno uporabo kondoma. Foto: RTV SLO
Ljudi v Afriki, okuženih s HIV-om, je 22 milijonov, ob tem pa Leskovškova opozarja na veliko težavo zaradi pomanjaknja infrastrukture, osebja in ljudi, ki bi ozaveščali. Foto: EPA

S temi sporočili, ko bodo ljudje opuščali varno uporabo kondoma, bo zagotovo nekaj milijonov več okuženih, kajti Cerkev ima vpliv na ljudi.

Evita Leskovšek
Evita Leskovšek za MMC o papeževih izjavah

Papež Benedikt XVI. je prejšnji teden na obisku v Kamerunu dejal, da kondomi dajo le lažni občutek varnosti, tveganje za okužbo z virusom HIV pa prej zvišujejo kot znižujejo. Ustanoviteljica Aids fundacije Robert in sodelavka Inštituta za varovanje zdravja na oddelku za duševno zdravje, varnost in druge ključne težave je v pogovoru za MMC te besede označila za neodgovorne in v nasprotju s strokovnimi prizadevanji. "Ekstremisti bi rekli, da je to genocid proti ljudem," je nadaljevala.

Dejala je, da Cerkev s tem, ko govori, da so kondomi le 70-odstotno zanesljivi, objavlja polresnice, saj je dosledna in pravilna uporaba nepoškodovanega kondoma skoraj popolnoma zanesljiva. Ob tem je pojasnila, da se skoraj vse "nesreče", npr. nosečnost in prenos spolnih bolezni, zgodijo, ko je kondom poškodovan in nepravilno uporabljen.

Pomembna dosledna uporaba kondoma
Leskovškova opozarja na dosledno uporabo kondoma pri vseh spolnih navadah, torej ne le pri vaginalnem, ampak tudi pri analnem in oralnem spolnem odnosu. In prav zato poudarja, da je uporaba kondoma prioriteta pri strategiji zmanjševanja okuženosti s HIV-om.

"Cerkev ima vpliv na ljudi"
A Leskovškova se zaveda moči Cerkve, zato se boji, da bodo take izjave uničile številna prizadevanja stroke, ki se trudi z ozaveščanjem omiliti katastrofalen položaj. " Sprašujem se, ali bo prevzela tudi odgovornost za vse te smrti, za vse te nove okužbe," je bila kritična.

Celoten pogovor z Evito Leskovšek si lahko ogledate v priloženem videu.

Katastrofalne razmere v Afriki
Položaj je še posebej težak v Afriki, kjer je trenutno s HIV-om okuženih okoli 22 milijonov ljudi, velika večina pa nima dostopa do zdravil.

Težava v Afriki je, dodaja Leskovškova, tudi pomanjkanje ustrezne infrastrukture in ljudi, ki bi ozaveščali. In v takih okoliščinah, poudarja, je postavljati vzdržnost pred preventivo dejansko neodgovorno. Vzdržnost in monogamijo sicer priznava kot legitimni, a ta sporočila Cerkve veljajo le, če jih ljudje upoštevajo. "Dejstvo pa je, da je to le idealna situacija, ljudje imajo spolne stike tudi zunaj teh konvencij, in tukaj je kondom edino sredstvo, ki ga imamo," navaja.

Leskovškova je odgovorila tudi na navedbe Cerkve, da je virus HIV 450-krat manjši od moške spolne celice, zato lažje prehaja med vlakni kondoma kot spermiji. Poudarila je, da je virus res manjši, vendar je prehajanje minimalno, za okužbo pa mora biti prisotnih več virusov.

V Sloveniji okuženost narašča
Na koncu je Leskovškova spregovorila še o stanju v Sloveniji, ki je dolgo veljala za neko oazo v tem delu Evrope, v zadnjem času pa so ugotovili več kot 50 novih okužb. Še vedno so najbolj rizična skupina moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, po besedah Leskovškove zato, ker so za preventivna sporočila težko dosegljivi, predvsem zaradi stigme, povezane z okužbo in homofobijo. Vendar je okuženost začela naraščati tudi pri drugih skupinah, zato Leskovškova znova poudarja, da je dosledna uporaba kondoma najzanesljivejša zaščita.

Sabina Zonta
sabina.zonta@rtvslo.si

S temi sporočili, ko bodo ljudje opuščali varno uporabo kondoma, bo zagotovo nekaj milijonov več okuženih, kajti Cerkev ima vpliv na ljudi.

Evita Leskovšek
Evita Leskovšek za MMC o papeževih izjavah