Je z vladno odločitvijo zaplet s Patrio v mirovanju? Foto: EPA
Je z vladno odločitvijo zaplet s Patrio v mirovanju? Foto: EPA

Da ne bi kdo menil, da je vlada s svojimi odločitvami kakor koli podprla pričakovanja Sistemske tehnike glede njenih pričakovanj proti državi.

Borut Pahor o odločitvi proti tožbi in za možnost modalitete pogodbe s Patrio
Vlada o patriah

Če bi vlada vložila svojo tožbo, obstaja velika verjetnost, da bi bila ta zavrnjena, ker na sodišču ne moreta potekati dva postopka o isti stvari, je dejal Zalar in dodal, da je vlada sprejela tudi sklep, da se lahko ministrstvo za obrambo kot ena izmed pogodbenih strank z drugo stranjo pogaja o morebitnih spremembah obstoječe pogodbe.

"Za ves razvit in pameten svet je običajno, da se mednarodne pogodbe ne razdirajo kar tako, brez dokazov za kar koli slabega," je v odzivu na odločitev vlade, da ne gre v tožbo za ničnost pogodbe o nakupu patrij, povedal direktor Rotisa Ivan Črnkovič.
Sklep, s katerim vlada nalaga Morsu preučitev možnosti za reprogram pogodbe, je označil za normalnega. Po njegovem prepričanju je edino prav, da se "ljudje trudijo pogodbe, ki so jih podpisali, tudi nadaljevati, izvajati in uspešno končati". Kot je še pojasnil Črnkovič, so odločitev o reprogramiranju pogodbe sicer podpisali že pred letom in pol, vendar je takrat gospodarstvo zabredlo v recesijo in ni bilo mogoče izvesti tako velikega naročila, zato so bili v Rotisu na pogajanja pripravljeni.

Dokler sodišče ne odloči drugače, pogodba velja in se lahko izvaja, kar pomeni, da se lahko uveljavljajo tudi morebitne med pogodbenima strankama sprejete spremembe. V kolikšni meri in kakšne naj bi bile, Zalar ni povedal, saj vlada o tem ni govorila.

Pahor: V tem trenutku s tožbo ne bi pridobili ničesar
Premier Borut Pahor je dejal, da vlada, tudi če bi šla v tožbo za ničnost pogodbe, s tem ne bi ničesar pridobila, saj bi morala v celoti izpolnjevati pogodbene obveznosti. Le ob pravnomočni sodbi, v kateri bi dokazali korupcijo, bi ta postala nična.

Izjava Gregorja Golobiča, da bo vlada vložila tožbo za ničnost pogodbe s Patrio, ki jo je objavil STA, ne drži, ampak se nanaša na drugo pogodbo, so za MMC povedali v Zaresu, kjer pravijo, da so Golobiča narobe razumeli.

.

Kaj je rekel Gregor Golobič?

.

Gregor Golobič je na vprašanje, ali se je vlada odločila za ničnost pogodbe za nakup patrij, odgovoril, da v zvezi s pogodbo "potekajo kazenski postopki, ki mečejo slabo luč na pogoje, pod katerimi je bila sklenjena, in na način sklenitve, to pa narekuje neko dolžno ravnanje". "Gre za nedvoumno odločitev vlade, da ni nobenega popuščanja in dileme, ko gre za sankcioniranje suma koruptivnih dejanj."

Pozornost na morebitno ničnost uradna dolžnost sodišča
"Sodišče mora na morebitno ničnost pogodbe paziti po uradni dolžnosti," tudi če se stranke v postopku nanjo ne sklicujejo, je še dejal pravosodni minister. Državno pravobranilstvo je dobilo jasna navodila, kako ravnati, nova tožba o morebitni ničnosti pa bi bil smiselna le, če bi sledila ovržba tiste, ki poteka, je pojasnil in med pomembnimi sklepi izpostavil tudi sklep o ničelni toleranci korupcije.

Dva scenarija - ena odločitev
Vlada se je torej med dvema scenarijema, ki ju je imela na voljo, tožbo in reprogramom, za zdaj odločila za slednjega. Tožbi, ki naj bi jo država utemeljevala s protikorupcijsko klavzulo, so bili sicer naklonjeni predvsem v LDS-u in Zaresu, medtem ko naj bi se za reprogram zavzemala obrambna ministrica Ljubica Jelušič in SD.

Vendar pa so, kot je pred odločitvijo vlade poročal Radio Slovenija, s pravne strani že prihajala opozorila, da nedavna oprostilna sodba zoper Karla Erjavca in Albina Gutmana v ničemer ne spreminja pravne podlage in presoje okoliščin, na katerih bi vladna tožba temeljila, saj naj bi ta (če ali ko bi ta sledila) izhajala iz vložene obtožnice proti Janši, Zagožnu, Črnkoviču, Krkoviču in Wolfu, ki jih obtožnica bremeni prejemanja podkupnine.

Kako tožiti, če ni korupcije?
Podkrepili pa bi jo še z utemeljevanjem, da je pogodba nična, če nasprotuje moralnim načelom. Toda dejstvo je, da se sodni postopek zoper peterico sploh še ni začel, protikorupcijska klavzula pa zahteva dokazano koruptivno dejanje.

Da ne bi kdo menil, da je vlada s svojimi odločitvami kakor koli podprla pričakovanja Sistemske tehnike glede njenih pričakovanj proti državi.

Borut Pahor o odločitvi proti tožbi in za možnost modalitete pogodbe s Patrio
Vlada o patriah