Wolfgan Riedel zahteva izpolnitev pogodbe, ki jo v poslu o slovenskih oklepnikih sklenil s Patrio. To pa pomeni 10,6 milijona evrov še neizplačane provizije. Foto: MMC RTV SLO
Wolfgan Riedel zahteva izpolnitev pogodbe, ki jo v poslu o slovenskih oklepnikih sklenil s Patrio. To pa pomeni 10,6 milijona evrov še neizplačane provizije. Foto: MMC RTV SLO
Walter Wolf
Ne vem, zakaj zaslišanja, če pa ima "lažnivec Cvikl" dokaze, pravi Wolf. Foto: MMC RTV SLO
Wolf spet zaslišan v zadevi Patria

Riedel, ki je tožbo proti finski Patrii po poročanju finske televizije Channel 4 vložil na sodišču v Helsinkih, naj bi namesto obljubljenih 17 milijonov evrov provizije za posredovanje pri poslu prejel le nekaj več kot tri milijone evrov.

Riedel je v tožbenem zahtevku navedel, da bi moral prejeti provizijo iz 232 milijonov evrov vrednega posla. Cena, ki naj bi jo za posel plačala Slovenija, sicer znaša 278 milijonov evrov, kar najverjetneje pomeni, da gre razliko pripisati plačilu oborožitvenih sistemov, cena, ki jo je navedel Riedel, pa predstavlja le vrednost nakupa platform - oklepnikov 8 x 8.

Interpol: Nakazila potovala k Wolfu in Cekuti
Iz depeš dunajskega Interpola sicer izhaja, da naj bi Patria Riedlu nakazala 2,3 milijona evrov, ta pa naj bi denar takoj nakazal na račun Walterja Wolfa. Po tem nakazilu je zadevo začel preiskovati avstrijski urad za preprečevanje pranja denarja, iz depeš pa izhaja, da je Wolfu uspelo dvigniti 300 tisoč evrov gotovine, piše časopis Dnevnik.

Riedel naj bi 300 tisoč evrov nakazal tudi celjskemu slikarju Juretu Cekuti. Medtem ko je znano, da je imel Riedel s Patrio sklenjeno posredniško pogodbo, pa vlogi Cekute in Wolfa ostajata neznanka, piše Dnevnik.

Ovadbe v Sloveniji do konca leta?
Ridla in Wolfa naj bi v preteklih dneh zasliševali finski in slovenski preiskovalci, ki želijo, kot piše Dnevnik, preiskavo končati sočasno, zato naj bi slovenska policija morebitne ovadbe vložila do konca letošnjega leta.

Walter Wolf je potrdil, da je bil v sredo na Dunaju petič zaslišan v zvezi z dogajanjem v zadevi Patria. Sprašuje se, zakaj so zaslišanja sploh potrebna, saj bi po njegovem Milan M. Cvikl lahko predložil dokaze, če bi jih seveda imel. Pred sredinim zaslišanjem na Dunaju je bil Wolf že dvakrat zaslišan v Sloveniji, enkrat v Liechtensteinu in še enkrat v Avstriji.

Cvikl: Prej je bilo treba zagotoviti, da bo posel dobil posrednik za Patrio
Na Wolfove besede pa se je odzval tudi generalni sekretar vlade in nekdanji predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Cvikl, ki je glede navedb Jožeta Zagožna, Wolfganga Riedla, Jureta Cekute in Walterja Wolfa dejal, da "samo potrjujejo, da je bilo veliko pred sklenitvijo tega posla treba zagotoviti, da bo ta posel v Sloveniji dobil posrednik za Patrio".

Posel je po njegovih besedah dobil Rotis - posrednik za Patrio, čeprav po posrednikih ni bilo potrebe in je bil "zaradi tega posel netransparenten in negospodaren". "Verjamem, da bodo nekateri, med njimi Zagožen, znali pojasniti svoje izjave pod prisego na komisiji in svoje sedanje izjave," je še dejal Cvikl in dodal, da so za preiskovanje zdaj pristojni drugi organi.

Wolf pojasnjuje transakcije
Glede sodelovanja z Riedlom je povedal, da z njim kot prijatelj sodeluje že 30 let. Vnovič je pojasnil, da mu je Riedl nakazal 2,3 milijona evrov, ki so šli nazaj na Riedlov račun. Glede 300.000 evrov, za katere se govori, da naj bi jih Wolf dvignil, pa je pojasnil, da je denar dvignil Riedl in mu posodil 100.000 evrov v gotovini, ki pa s poslom Patrie v Sloveniji niso imeli nobene povezave. Wolf jih je namreč potreboval za plačilo delavcev, ki so delali na njegovi posesti v Avstriji.

Podjetje ICB, v katerem je Wolf večinski lastnik, je nato Riedlovemu podjetju RHG ta denar vrnilo. Ker pa Wolf kot lastnik (in ne direktor) podjetja nima pravice dvigati denarja z računa, je moral podjetju ICB za znesek vračila izstaviti račun, je še povedal Wolf.

Wolf spet zaslišan v zadevi Patria