Seje, ki je bila vnovič prekinjena, se je udeležil tudi Klemenčič, podpredsednica MVK-ja Katarina Hočevar pa meni, da razprava o nadzoru nad Klemenčičevim premoženjskim stanjem predolgo poteka, ob čemer ocenjuje, da so pridobili vse podatke, ki jih potrebujejo za sklepe. Foto: BoBo
Seje, ki je bila vnovič prekinjena, se je udeležil tudi Klemenčič, podpredsednica MVK-ja Katarina Hočevar pa meni, da razprava o nadzoru nad Klemenčičevim premoženjskim stanjem predolgo poteka, ob čemer ocenjuje, da so pridobili vse podatke, ki jih potrebujejo za sklepe. Foto: BoBo

Seje, ki je bila vnovič prekinjena, se je udeležil tudi Klemenčič, podpredsednica MVK-ja Katarina Hočevar pa meni, da razprava o nadzoru nad Klemenčičevim premoženjskim stanjem predolgo poteka, ob čemer meni, da so pridobili vse podatke, ki jih potrebujejo za sklepe.

"Z razpravo glede tega od zdaj naprej zapravljamo čas, ki bi ga poslanci lahko koristneje namenili za reševanje bistveno pomembnejših zadev za Slovenijo," meni Hočevarjeva.

MVK je nadzor nad Klemenčičevim premoženjskim stanjem uvedel aprila lani - povod za nadzor je bil anonimni dopis o netransparentnostih v povezavi z njegovim premoženjem, ki so ga prejeli poslanci.

Tanko želi dostopnost magnetogramov
Medtem pa je vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko na informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar naslovil pritožbo v povezavi z dostopom do informacij javnega značaja.

Tanko je spomnil, da je že 23. decembra lani na predsednico MVK-ja naslovil zahtevo, da članom komisije omogoči javni dostop do magnetogramov zaprtih sej komisije, ki se nanašajo na nadzor nad Klemenčičevim premoženjskim stanjem v tistih delih, za katere ni razlogov ali pravnih podlag, da so označeni s stopnjo zaupnosti ali so zaprti zaradi varovanja osebnih podatkov.

A je Melita Župevc po Tankovem mnenju brez ustrezne obrazložitve zavrnila zahtevo in tako kršila zakon o dostopu do informacij javnega značaja. Kot pojasnjuje vodja poslancev SDS-a, Župevčeva namreč ni izdala odločbe, "prav tako zavrnitve dostopa ni ustrezno obrazložila", kar pa je eden izmed pritožbenih razlogov po splošnem upravnem postopku. Tanko informacijski pooblaščenki tako predlaga, da ugodi zahtevi do delnega dostopa omenjenih magnetogramov.

"Seja komisije za javnost zaprta z nekim namenom"
Župevčeva pa je v svojem odzivu poudarila, da postopek nadzora nad Klemenčičevim premoženjskim stanjem še ni končan. Ko so sejo začeli in jo zaprli za javnost, je komisiji predsedovala poslanka Sonja Ramšak, je pojasnila Župevčeva in dodala, da sama sejo le nadaljuje. Zato je po njenih besedah zanimivo, da odprtje dela magnetogramov zahteva prav SDS.

Prav tako je predsednica MVK-ja poudarila, da je ta seja komisije za javnost zaprta z nekim namenom, zato, ker na njej obravnavajo varovane podatke. "Do konca postopka me bo vodila le zakonitost in nič drugega," je še zatrdila Župevčeva.