Ramšakova Klemenčiču očita nepozavanje področne zakonodaje. Foto: STA
Ramšakova Klemenčiču očita nepozavanje področne zakonodaje. Foto: STA

A gospod Kontič je seveda član Socialnih demokratov, Sonja Ramšak pa Slovenske demokratske stranke.

Ramšakova o tem, da je na enak način o članih KPK-ja poizvedoval že njen predhodnik, Bojan Kontič
Goran Klemenčič
Klemenčič ne nasprotuje nadzoru DZ-ja nad njegovim premoženjem. Želi le, da bo ta izveden povsem zakonito, je dejal. Foto: BoBo

Klemenčič Ramšakovi očita, da je dokumentacijo pridobivala kot predsednica Mandatno-volilne komisije (MVK), a še preden je MVK nadzor nad njegovim premoženjem dejansko odredil. To je MVK storil 4. aprila.
Ob tem je bilo v razpravi članov MVK-ja največ govora o vprašanju pristojnosti MVK-ja za nadzor nad premoženjem članov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Iz koalicijskih vrst pa je bilo slišati tudi očitke na račun vodenja komisije v času, ko ji je predsedovala Ramšakova.
DZ ima pristojnost nadzora nad premoženjem
Klemenčič je v odzivu na odločitev Komisije zapisal, da KPK nikakor ne nasprotuje izvajanju nadzornih pristojnosti DZ-ja, vključno s področjem nadzora nad premoženjskim stanjem članov komisije. Je pa izrazil pričakovanje, da bo nadzor izvršen zakonito in korektno.
Opozoril je namreč, da je izvedel za sporna ravnanja nekdanje predsednice MVK-ja Ramšakove. Po Klemenčičevih navedbah je Ramšakova še pred sklepom Komisije brez pravne podlage oz. nezakonito pridobivala osebne in bančne listine o njem in njegovih družinskih članih za obdobje pred njegovim nastopom funkcije predsednika KPK-ja.

Ramšakova je takšne navedbe zanikala. "V času, ko sem vodila MVK, so bili postopki vodeni korektno in z enim samim ciljem: da se ugotovi, ali so navedbe iz dopisa glede premoženjskega stanja predsednika KPK-ja Gorana Klemenčiča, ki smo ga vsi poslanke in poslanci prejeli na elektronske naslove, resnične ali gre zgolj za nepreverjene in neresnične navedbe," je zapisala Ramšakova.

Odlok DZ-ja pristojnost za nadzor dodeli MVK-ju
Ob tem je Ramšakova znova opozorila na 21. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki po njenih besedah jasno določa pristojnost DZ-ja pri nadzoru KPK-ja. Po odloku DZ-ja je, tako Ramšakova, pristojnost za nadzor nad delom KPK-ja in premoženjskim stanjem predsednika in obeh podpredsednikov KPK-ja dodeljena MVK-ju.

Klemenčiču očita nepoznavanje zakonodaje
"Trditev, da naj bi MVK nezakonito pridobival dokumentacijo še pred začetkom postopka, je torej nekorektno zavajanje ali pa nepoznavanje področja zakonodaje," Klemenčičeve očitke zavrača Ramšakova.

Brez sklepa poizvedoval že Kontič (SD)
Po njenih navedbah je že Bojan Kontič v času, ko je predsedoval MVK-ju, brez sklepa MVK-ja na geodetsko in davčno upravo naslovil zahtevo za posredovanje podatkov o lastništvu nepremičnin in premoženjskem stanju tako Klemenčiča kot obeh njegovih namestnikov: Roka Praprotnika in Liljane Selinšek. "A gospod Kontič je seveda član Socialnih demokratov, Sonja Ramšak pa Slovenske demokratske stranke," je še zapisala Ramšakova.

A gospod Kontič je seveda član Socialnih demokratov, Sonja Ramšak pa Slovenske demokratske stranke.

Ramšakova o tem, da je na enak način o članih KPK-ja poizvedoval že njen predhodnik, Bojan Kontič