Pfeifer bi lahko vrgel slabo luč na SMC in Cerarja. Foto: BoBo
Pfeifer bi lahko vrgel slabo luč na SMC in Cerarja. Foto: BoBo
Opozicija opozarja na težave pri sestavljanju vlade
Gašperšič se bo moral že takoj na začetku soočiti z jeznimi župani
Pfeifer naj bi se že poslovil od Cerarjeve ekipe

Sprememba kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo se je zgodila zadnji hip, saj je premier Miro Cerar kandidatno listo vložil danes. Petrovič je univerzitetni diplomirani ekonomist in je na zadnjih državnozborskih volitvah v Krškem kandidiral za poslanca SMC. Po lastnih navedbah je za njim 30 let aktivnega dela v gospodarstvu. Med drugim je bil izvršni direktor veleprodaje v Petrolu in predsednik uprave družbe Delo prodaja. Trenutno je direktor družbe Unichem.


Sporni posli v Sarajevu
Po poročanju Radia Slovenija pa naj bi imenovanje Pfeiferja utegnilo vreči senco na celotno vlado. Ta je bil namreč v NLB-ju do leta 2010 kot direktor centra za ekonomiko in razvoj organizacije, zadolžen je bil za gradnjo nove poslovne stavbe banke v središču Sarajeva. NLB je po poročanju radia takrat dal posojila bosanski družbi, zadolženi za projekt, a je naložbo zmanjšal zaradi krize in domnevnih zapletov z bosanskimi partnerji.

V poslu, ki je začel teči leta 2007 in za katerega je NLB že plačal 22 milijonov evrov, se omenja Pfeiferjevo ime. Proti njemu v zadevi ni bilo vloženih ovadb, vendar naj bi bil ta primer eden izmed razlogov za odločitev takratne agencije za upravljanje kapitalskih naložb, da ustavi njegovo imenovanje na čelo Slovenskih železnic, katerih nadzorni svet je Pfeiferja leta 2011 s tesno večino imenoval za generalnega direktorja.
Sporne bi lahko bile tudi njegove domnevne povezave z gradbenimi krogi, ki naj bi pri njem lobirali za posle pri gradnji drugega tira v vrednosti 1,4 milijarde evrov.

Poslovil se je že pred kandidaturo
Da bo imel Pfeifer kot morebitni minister "kratko kariero", je v MMC-jevem članku napovedal Andraž Zorko iz Valicoma. Za MMC je namreč dejal, da bo kandidat za gospodarskega ministra najbolj na "udaru" in da se mu zdi tudi, da je prvi kandidat za tistega med ministri, ki ne bo dočakal konca mandata na tem položaju. Zdaj je že jasno, da do njegove kandidature sploh ne bo prišlo.

Opozicija opozarja na težave pri sestavljanju vlade
Gašperšič se bo moral že takoj na začetku soočiti z jeznimi župani
Pfeifer naj bi se že poslovil od Cerarjeve ekipe