Slovenija
Borut Pahor
Borut Pahor po izvolitvi prejema čestitke, a tudi kritike. Foto: BoBo
Marjan Šarec in Borut Pahor
Rokovanje tekmecev - Marjan Šarec in Borut Pahor. Foto: BoBo

Dodaj v

Po izvolitvi: Želje po povezovanju, neizključevanju, a tudi kritike "desne" politike

Stranke čestitale Pahorju ob vnovični izvolitvi
12. november 2017 ob 22:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"V njegovem drugem mandatu mu želim veliko poguma in vladarske modrosti ter skupnega dela z vsemi, v korist vseh nas - državljanov in državljank Slovenije," je v čestitki ob izvolitvi Boruta Pahorja za predsednika države v še enem mandatu zapisal Milan Brglez, predsednik državnega zbora.

Dodal je, da je šlo za "dostojno predvolilno tekmo", tako Pahorju kot njegovemu protikandidatu Marjanu Šarcu pa je čestital za pogum, da sta se v volilno tekmo sploh podala.

Janša: Vsaj protikandidat ni v zaporu
Nekoliko drugače pa je Pahorju čestital predsednik SDS-a Janez Janša, ki se je tudi tokrat oglasil po Twitterju. "Čestitke za izvolitev. Udeležba je sicer pod mejo legitimnosti, ki jo je sam postavil, a vsaj protikandidat ni bil v zaporu," je zapisal Janša.

NSi: Združevalni predsednik
Bolj pozitiven je bil odziv NSi-ja. V stranki so - prav tako na Twitterju - zapisali: "V NSi želimo, da bo predsednik Slovenijo združeval, jo dostojno predstavljal doma in v svetu ter se zavedal svojega velikega poslanstva in odgovornosti do vseh državljanov Slovenije." Pahor se je za glas zahvalil tudi predsednici NSi-ja Ljudmili Novak, javno pa ga je podprl tudi NSi-jev poslanec Jožef Horvat.

Levica: Zmagal kandidat desnice
Mlačnejši odziv je prišel iz stranke Levica. Luka Mesec je dejal, da se je Pahor "na teh volitvah dokončno profiliral kot kandidat desnice", stranko pa tudi skrbi, da bo nadaljeval "svojo desno politiko", saj je v prejšnjem mandatu "zagovarjal privatizacijo in blagoslavljanje šol". Predsedniške volitve v Levici razumejo tudi kot "neko lekcijo za državnozborske volitve", saj v strankah, ki se javno predstavljata kot levi stranki, SD-ju in DeSUS-u, ki sta Pahorja podprli, niso oporekali njegovi politiki.

Kumer: Vprašanja o 15 let stari politiki
Vodja Pahorjevega volilnega štaba Dušan Kumer je kampanjo označil za naporno, saj je bilo v njej treba odgovarjati na vprašanja o politiki Boruta Pahorja za 15 let nazaj. Po Kumrovi oceni v volilni kampanji ni šlo za klasično volilno kampanjo za izvolitev predsednika, "ampak je šlo za referendum o predsedniku republike".

Židan: Zmagal je naš kandidat
Dejan Židan, predsednik SD-ja, je izrazil zadovoljstvo, da je zmagal kandidat, ki so ga podrli v stranki. Znova je dejal, da ni šlo za tekmo med dvema kandidatoma, ampak se je v kampanji ocenjevalo dozdajšnje delo predsednika republike. Židan je Pahorjevo politiko pohvalil in dejal, da ta vključuje in ne izključuje.

Škofje: Za mir in skupno dobro
Pahorju so ob izvolitvi čestitali tudi slovenski škofje. Ljubljanski metropoliti in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore je dejal, da novoizvoljenemu predsedniku želijo, da bi vedno delal za mir in skupno dobro ter se zavzemal za vse državljane, še posebej za uboge in izključene.

Kučan: Nizka udeležba - nauk za parlamentarne volitve
Za Radio Slovenija je izid volitev komentiral tudi prvi slovenski predsednik Milan Kučan, ki je čestital Pahorju za izvolitev, obema pa "za dostojno držo v kampanji znotraj vsebine in okvirov, ki sta jih sama postavljala."

Poudaril je, da je treba posebno pozornost in hkrati skrb nameniti nizki udeležbi na volitvah, ki jo sam razume kot nezaupnico politiki in institucijam ter "najbrž kaže na premajhno odprtost politike in esteblišmenta za novo, za spremembe in premalo vsebinske komunikacije z ljudmi". To je najbrž nauk za skorajšnje parlamentarne volitve, je še dejal Kučan.

V povezavi z razumevanjem predsedniške funkcije je Kučan dejal, da je nizka udeležba tudi odraz dejstva, kako ljudje vrednotijo to funkcijo, kako so jo doživljali v zadnjih petih letih. "Zdaj je priložnost v novem mandatu, da se ji, ob upoštevanju tudi kritičnih pripomb, vrne avtoriteto in vpliv, kar je v sedanjih razmerah tako rekoč nujno. In s tem pričakovanje gledam na ta rezultat."

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 12.11.2017 ob 23:29
s koncem volitev lahko tudi to nepregledno stran ukinete in se vrnete k stari, upam da to ni model za naprej
umetnik123
# 12.11.2017 ob 23:35
Na bruhanje mi gre, ko slišim samohvalo, poveličevanje samega sebe, sam je oh in sploh, nenadomestljiv.........Kompleks večvrednosti je posledica prazne glave.
Ori
# 12.11.2017 ob 23:26
Glede na rezultate si zaslužimo skorumpirano elitistično stanje v državi. Ko nas bodo ujeli dolgovi se spomnite, koga ste volili in to kar naprej, kljub očitni nesposobnosti.
Olorin
# 13.11.2017 ob 06:05
"Čestitke za izvolitev. Udeležba je sicer pod mejo legitimnosti, ki jo je sam postavil, a vsaj protikandidat ni bil v zaporu," je zapisal Janša."

Janko, takle cinizem je bil vcasih moderen, danes pa prav pateticen.
zigag
# 12.11.2017 ob 23:37
Šel sem na volitve in dal glas Šarcu.

Nisem zadovoljen z izidom, ampak Šarec je dobil kar 47% kar bi Pahorja moralo zaskrbeti nad svojim vodenjem.

Vsaj za trenutek se je najbrz zbal za svoj stolcek in upam, da bo Šarcu uspelo premešati štrene na DZ volitvah.

Predstave je konec, barbika se vrača pred ogledalo popravljati svoj makeup in iskati primerno osvetlitev za svoj naslednji popolni selfie.
Owl
# 13.11.2017 ob 10:56
Mene bolj skrbi to, da je včeraj (verjetno) več slovencev bolj zanimalo kod bo zmagal debilni show od avdića, kot to kdo bo novi predsednik ...
IndyBob
# 13.11.2017 ob 10:03
Na volitvah sem dal glas Pahorju. V preteklih petih letih se je izkazal kot predsednik vseh Slovencev, kar bi za prejsnje predsednike tezko rekel. Mogoce Drnovsek. Kot predsednik itak nima vpilva na gospodarsko politiko, kjer pa ga se vedno precej vlece na socialisticno miselnost.
Samo Zakes
# 13.11.2017 ob 06:28
Zdrahar ni mogel iz svoje koži in je malo začivkal.
Kakšne muke mora tak človek vsakodnevno preživljati in kakšen pekel pripravlja vsem okrog sebe.

Kar pa se najlepšega predsedika države na svetu (pa tudi širše) tiče, pa pravim samo to:
Bad officials are elected by good citizens who do not vote.
janezm.74
# 13.11.2017 ob 12:32
Če bi bila na glasovnici dodana tudi možnost, da ne izbereš nobenega kandidata, bi bila volilna udeležba zagotovo višja, politiki pa bi dobili mnogo boljši vpogled v ustreznost kandidatov, ki se prijavljajo na volitve. Zdaj sicer lahko greš in oddaš neveljavno glasovnico, ampak to ni čisto prava pot, se mi zdi.
pobrisan
# 13.11.2017 ob 11:48
zigag

Vsaj za trenutek se je najbrz zbal za svoj stolcek in upam, da bo Šarcu uspelo premešati štrene na DZ volitvah.
--------------

Očitno nekateri še vedno padate na te nove obraze......
Juhu
# 13.11.2017 ob 11:19
Kogar vprašam je volil Šarca, zmagal pa Pahor, ?????????
josh k.
# 13.11.2017 ob 14:59
Samega sebe je najtežje premagat. Janša to dokazuje z tviti.
B in .
# 13.11.2017 ob 11:51
Volitve tokrat ne bodo zamajale delniških trgov, skladov in finančnih špekulantov niti zlata. Rešeni smo.

Gre pa za neveljaven rezultat, ker je bila udeležba manj kot 50% in volitve niso veljavne.

Če zahtevamo takšen rezultat na manj pomembnih stvareh, kot so referendumi o posameznih vprašanjih, morejo biti najmanj enaki pogoji za tiste ....
ki vodijo to državo ali ki bi vodili!
(predsedniške in parlamentarne)
misterij1234
# 13.11.2017 ob 10:59
Zgornji slikci bi dodal samo ,da je 58 % večine ostala tiho, kar je lahko za te smehajoče se za njihovp pirovo zmago lahko samo zatišje pred viharjem.
jureimacure
# 13.11.2017 ob 06:11
Morda je slaba volilna udeležba povezana z dejstvom, da oddani glas ne šteje. Glas ne šteje, ker izvoljen kandidat, ki edini ima mandat za odločanje oz. pooblastila nima popolne avtonomije v odločanju. Oba kandidata sta povezana s centri moči, ki niso voljeni ampak so si te vzvode pridobili na drugačen včasih tudi kriminalen način.
Potrebujemo suverenega kandidata z močnimi stiki v tujini.
A6
# 12.11.2017 ob 23:58
Prvič, da nisem volil... Funkcija predsednika je itak bolj zaradi nje same in Pahor jo je v bistvu še kar dobro opravljal. Ampak to, da že drugič zapored moramo izbirati med dvemi levimi, je zaskrbljujoče.

Desnica bi se morala močno zamisliti. Na državnozborskih volitvah bo 37% podpore SMCja na prodaj, in če tega desnica ne pritegne, bo katastrofa za državo in gospodarstvo, tako kot je bilo do sedaj. Na levici že pripravljajo Dobovška, Šarca... za te glasove, ki so se že v tretje (ali četrto?) zmotili.
Kazalo