Protest ali le
Protest ali le "iskanje odgovorov" v Dobruški vasi. Foto: MMC RTV SLO
Dobruška vas
Policisti so pogreb opazovali s ceste, incidentov pa ni bilo. Foto: MMC RTV SLO

Tožilec je ugotovil, da je bil Jerak v času dogodka skupaj z drugimi krajani pred gasilskim domom, zato očitanega kaznivega dejanja ni mogel storiti. Pri pogrebu naj bi zamujali, ker je bil tudi škocjanski koncesionar za opravljanje pokopališke dejavnosti Peter Blatnik takrat, ko je bil pogreb napovedan, s krajani pred gasilskim domom.

"Ne vem, kako naj bi Jerak oviral pogreb na Otoku, če pa je bil pred gasilskim domom, ki je več kot 500 metrov stran," je za časnik Dnevnik povedal Bojan Avbar.

"Zbiranje in izražanje mnenj ni kaznivo"
Kaznivega dejanja so Jeraka osumili šentjernejski policisti, ki so v ovadbi zapisali, da je Jerak 2. januarja 2010 oviral oziroma skušal preprečiti pokop Rominje Marije Brajdič iz Dobruške vasi na pokopališču Otoka pri Dobravi. A tožilec ugotavlja, da samega pogreba ni oviral nihče, in dodaja, da zbiranje in izražanje mnenj krajanov (ti so se zbrali pred gasilskim domom 500 metrov oddaljenem od pokopališča) pa ni kaznivo dejanje.

Tožilec je zavrnil tudi drugi očitek, ki je bremenil Jeraka, in sicer da naj bi Blatniku (pogrebnemu koncesionarju) po telefonu dejal, naj Rominje ne pokoplje na Otoku. Avbelj je dejal, da je Blatnik, ki je potrdil, da je govoril z Jerakom, zagotovil, da mu nihče ni prepovedal opravljanja pogreba. "Če je pri tem povedal svoje mnenje, pa ga za to res ne morem tožiti," je po pisanju Dnevnika še dejal okrožni državni tožilec.

Policisti opazovali pogreb
Kot je znano, so želeli svojci pokojne Marije Brajdič iz Dobruške vasi, ki sicer imajo grobno polje na škocjanskem pokopališču, pokojnico zaradi družinskih sporov pokopati drugje, na pokopališču na Otoku. Temu naj bi se uprli krajani, ki so se zbrali pred gasilskim domom in želeli pojasnila, zakaj bi nekoga, ki ni iz njihovega kraja, pokopali na vaškem pokopališču, ki ga urejajo sami. Pričakovali so, da jim bo zadeve pojasnil župan Anton Zupet, ki pa ga niso dočakali in so se nato razšli. Svojci Brajdičeve so pokojnico pokopali z enourno zamudo, dogodek pa je opazovalo nekaj policistov.