Gneči na (avto)cestah se je poleti skoraj nemogoče izogniti. Bodite strpni, opozarja policija. Foto: BoBo
Gneči na (avto)cestah se je poleti skoraj nemogoče izogniti. Bodite strpni, opozarja policija. Foto: BoBo

Zgoščen promet proti slovenskim in tujim turističnim krajem je med poletno sezono stalnica, skoraj nemogoče pa se je izogniti tudi zastojem na mejnih prehodih in (avto)cestnih odsekih, kjer potekajo vzdrževalna dela. Policisti zato voznike že zdaj opozarjajo, naj bodo na cesti strpni, naj upoštevajo prometno signalizacijo in omejitve hitrosti ter ves čas upoštevajo varnostno razdaljo.

Odveč pa ne bo niti redno spremljanje prometnih informacij, npr. na spletni strani prometnoinformacijskega centra, na številki 1970 in na strani 171 na teletekstu.

Mejo prestopite na manj obiskanih prehodih
Policija še svetuje, da se vsaj zastojem na cestah, ki vodijo do prehodov, in gneči na njih izognete tako, da izberete katero izmed manj obremenjenih točk za prehod meje. Največje gneče so navadno na prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga in Dragonja ter na kontrolni točki Sečovlje.

Ob tem policija poudarja, da so še posebno poleti pogosti primeri, ko turisti na meji izvedo, da jim je potekel potovalni dokument. "Vsem, ki potujete v tujino, zato ponovno svetujemo: Pred odhodom na dopust pravočasno preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov!" so zapisali v priložnostnem sporočilu za javnost.

Ob tem na policiji posebej opozarjajo:
- Kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanite strpni in upoštevajte cestnoprometne predpise! Do cilja vas lahko varno pripelje samo defenzivna vožnja. Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!

- Spremljajte prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja prometnoinformacijski center oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518.

- Če je le mogoče, se na pot odpravite takrat, ko na cestah ni zastojev, oz. za pot izberite lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave. Pri daljših potovanjih je priporočljivo načrtovati več postankov. Pri tem vozilo dobro prezračite, naredite nekaj razgibalnih vaj ter uživajte osvežilne brezalkoholne pijače. To še zlasti velja, če vozilo ni opremljeno s klimatsko napravo.

- Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. Utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo. Najpogosteje se utrujenost pojavi med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne. Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni, pa se čim prej ustavite in si odpočijte.

- Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s sabo. Upoštevajte tudi, da je lahko vožnja pod vplivom psihoaktivnih zdravil zelo nevarna.

- Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. Vseh "sedem smrtnih grehov" na avtocesti je izjemno nevarnih za vse udeležence v cestnem prometu!

- Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Zato vozite trezni!

- Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste. Pri vožnji poskušajte predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih, da se lahko nanje pravočasno pripravite. Posebej izpostavljamo pomen zadostne varnostne razdalje, na katero smo vozniki žal vse premalo pozorni.

- Med samo vožnjo bodite popolnoma zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti. Vse nepotrebne opravke v vozilu odložite na čas, ko boste vozilo ustavili. Kadar voziš, ne uporabljaj telefona! Zavedajte se tudi, da na cesti niste sami! Od vašega ravnanja ni odvisna zgolj vaša lastna varnost, temveč tudi varnost vseh ostalih udeležencev v prometu.

- Za poletje so značilna tudi pogosta neurja s točo. Žal nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč.

- Pokličite policijo na intervencijsko telefonsko številko 113, če v prometu opazite alkoholiziranega ali utrujenega voznika ali voznika, ki s svojim ravnanjem na drug način ogroža varen potek prometa. Policisti bomo zoper takšnega voznika ustrezno ukrepali in s tem zagotovili varnost drugih udeležencev in njega samega.