Policisti bodo hitrost merili tudi z nadvozov avtocest. Foto: MMC RTV SLO
Policisti bodo hitrost merili tudi z nadvozov avtocest. Foto: MMC RTV SLO
Hitrost je še vedno glavni povzročitelj prometnih nesreč na slovenskih cestah. Foto: BoBo
Izboljšanje prometne varnosti?

Predstavnik Generalne policijske uprave Robert Vehovec je ob predstavitvi dodatnega načina merjenja hitrosti povedal, da večina voznikov na avtocestah vozi skladno s predpisi in ne prekoračuje dovoljene hitrosti.

Do zdaj so policisti hitrost na avtocestah merili s stacionarnimi merilnimi sistemi, sistemom Provida in z merilniki, ki so vgrajeni v policijska vozila. "Zdaj pa uvajamo sistem laserskih merilnikov, ki so podprti z videosistemom, kar pomeni, da imamo za vsako prekoračitev hitrosti fotografijo. Laserski merilniki nam omogočajo, da hitrost na avtocestah merimo z nadvozov. Policisti na nadvozu lahko že s prostim očesom vidijo, da je nekdo v prometnem toku znatno hitrejši," pojasnjuje Vehovec.

Prehitrega voznika bodo kaznovali policisti na motorjih
Voznikom, ki bodo vozili prehitro, bodo policisti z nadvozov izmerili hitrost in to sporočili policistom na motorjih, ki nadzirajo promet na avtocestah. Ti bodo potem ustavili prehitrega voznika in ga kaznovali. Z laserskim sistemom meritve hitrosti sicer ni mogoče izvajati masovnih meritev.

Ta sistem so do zdaj policisti uporabljali na regionalnih in lokalnih cestah, v Sloveniji pa imamo šest laserskih merilnikov in 18 stacionarnih merilnikov hitrosti.

Hitrost še vedno poglavitni vzrok prometnih nesreč
Vehovec je opozoril, da neprilagojena hitrost še vedno ostaja poglavitni vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Letos je tako zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 26 udeležencev v prometu, lani pa je zaradi prevelike hitrosti na slovenskih avtocestah umrlo 45 ljudi, kar predstavlja 33 odstotkov vseh, ki so lani umrli na slovenskih cestah.

Pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Boštjan Cugmas je poudaril, da je letos na avtocestnem omrežju, ki ga nadzirajo policisti Policijske uprave Celje, nekoliko manj prometnih nesreč. Letos tako na tem omrežju niso zaznali nobene prometne nesreče s smrtnim izidom. Neprilagojena in neprimerna hitrost, premik vozil z leve na desno stran vozišča in nespoštovanje razdalje so še vedno glavni vzroki prometnih nesreč na avtocestah, je še dejal Cugmas.

Izboljšanje prometne varnosti?