Računsko sodišče je v svojem revizijskem poročilu ugotovilo številne nepravilnosti tako glede same vzpostavitve Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot tudi o njenem delovanju v prvem letu, torej leta 2013. Foto: BoBo
Računsko sodišče je v svojem revizijskem poročilu ugotovilo številne nepravilnosti tako glede same vzpostavitve Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot tudi o njenem delovanju v prvem letu, torej leta 2013. Foto: BoBo
Andrej Šircelj
Andrej Šircelj (SDS), ki je bil neizvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank, je opozoril, da je teba ustanovitev družbe postaviti v kontekst časa, v katerem je nastajala. Foto: BoBo
Politika: čim prej popraviti napake v DUTB
Lahovnik: Slaba banka slabo dela
Nepravilnosti v slabi banki
Bo Petrič kljub preiskavam direktor DUTB?
Politika pričakuje ukrepanje vlade v DUTB

V večini strank, ki so sodelovale tudi v prejšnjih dveh vladah, do neke mere priznavajo svoj del odgovornosti za nepravilnosti, ki so jih ugotovili revizorji. Andrej Šircelj (SDS), ki je tudi nekdanji neizvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank, je opozoril, da je treba ustanovitev družbe postaviti v kontekst časa, v katerem je nastajala - ko banke slabih terjatev niso urejale same in jih je bilo treba reševati.

Zatrdil je, da DUTB ni bil izvzet iz obstoječih pravil, ampak je bil v DZ-ju glede tega sprejet poseben zakon, ki je določal posebna pravila. V smislu sprejemanja te zakonodaje Šircelj sicer prevzema svoj del odgovornosti. Poudarja pa, da je DUTB kljub težkim začetkom v tem obdobju, zlasti v zadnjem času, opravil tudi marsikaj dobrega.

Glede predvidenih vladnih ukrepov, ki vključujejo tudi znižanje prihodkov vodilnih v DUTB-ju, pa je Šircelj dejal, da je zdajšnje dohodke neizvršnih direktorjev predpisala vlada Alenke Bratušek. Ta sicer trdi nasprotno in je s prstom bolj pokazala na Janševo vlado, ki je tudi sprejela zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Trdijo, da so že tedaj opozarjali na vprašljivo primernost mehanizma t. i. slabe banke za sanacijo bančnega sistema v naši državi, njena vlada pa ni imela časa izbirati drugačne poti, je še dejala Bratuškova.

V četrtek bodo znani ukrepi vlade za izboljšanje delovanja slabe banke. Bo z njimi izboljšala gospodarnost, preglednost delovanja in učinkovitost Družbe za upravljanje terjatev bank? In predvsem: bi s tem hitreje našli prave lastnike za problematična podjetja? Se s to težavo spopadajo tako v slabi banki kot v podržavljenih bankah? O vsem tem v jutrišnji oddaji Studio ob 17h na 1. programu Radia Slovenija. Z vodilnima v DUTB in NLB, Tjorbornom Manssonom in Jankom Medjo ter ekonomistom Markom Jakličem. Oddajo bo vodila Urška Jereb Brankovič.



"Morda smo kaj nenamerno izpustili"

Prepričana pa je, da so zadeve v DUTB-ju nadzirali v skladu z zakonom. Po njenih besedah so skušali zadeve čim bolj popraviti, a Bratuškova priznava, da so lahko "kakšno stvar tudi nenamerno izpustili". Če so uredbe, ki jih je sprejela njena vlada, potrebne popravkov, zdajšnjo vlado k temu tudi poziva. Za to ima namreč po njenem mnenju vlada podlago, ki je njena vlada ni imela. To je poročilo Računskega sodišča.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han se strinja, da je poročilo skrb vzbujajoče, zato od finančnega ministra pričakuje, da bo sprejel ukrepe, ki bodo zagotovili bolj transparentno delovanje DUTB-ja. Država mora po njegovih besedah "najmanj zamenjati izvršne direktorje, neizvršne direktorje, znižati plače in, kar je najpomembneje, še enkrat opraviti vrednotenje vsega premoženja, ki smo ga prenesli na slabo banko". Vlada Bratuškove je sicer po njegovi oceni lahko odgovorna zgolj za dogajanje, povezano z vrednotenjem, za kar v SD-ju prevzemajo svoj del odgovornosti. Ob tem pa Han poudarja, da so v SD-ju na pomanjkanje nadzora nad izvajanjem nalog DUTB opozarjali, a so bili včasih tudi preslišani.

DeSUS: Znižati plače vodilnim
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je poudaril, da so znotraj slabe banke ljudje, ki so bili plačani in odgovorni za izvajanje predvidenih ukrepov. Napake, ki jih očita Računsko sodišče, po njegovem prepričanju terjajo kadrovske zamenjave pri tistih, ki svojih obveznosti niso izpolnili, ne glede na to, ali gre za domačega ali tujega menedžerja. Svoj del odgovornosti bo morala po njegovih besedah prevzeti tudi vlada, ki je v funkciji skupščine. Jurša je še izpostavil, da so nekateri v DUTB-ju imeli "astronomske plače", zato meni, da jih je treba znižati.

"DUTB posloval povsem po domače"
Matej Tonin (NSi) pa je prepričan, da ugotovitve sodišča potrjujejo, da se je sanacija bančnega sistema v Sloveniji začela prepozno. Za očitek glede prehitre priprave pravne podlage za sanacijo bančnega sistema pa v NSi-ju prevzemajo svoj del odgovornosti. Tonin sicer opozarja, da je DUTB posloval povsem "po domače", saj pri prenosih slabih terjatev niso bili upoštevani sklepi vlade. "To nas lahko napeljuje k raznim teorijam zarote, da je očitno obstajala neka nevidna roka iz ozadja, ki je stvari delala nekoliko po svoje," meni Tonin in dodaja, da bi moral upravni odbor družbe oditi sam, organi pregona raziskati kazensko odgovornost, politično pa morda parlamentarna preiskovalna komisija.

Vlada bo ugotavljala vse vrste odgovornosti
Tudi v strankah, ki v času, o katerem govori revizija, še nista bili v parlamentu, so zaradi ugotovljenih nepravilnosti zaskrbljeni. V SMC-ju položaj ocenjujejo kot resen. Kot je pojasnila poslanka Urška Ban, bo vlada ugotavljala osebno, politično ali kazensko odgovornost za očitane kršitve. V poročilu pa so tudi indici kaznivih dejanj, priznava Banova. Za obravnavo poročila Računskega sodišča in odzivnega poročila vlade bodo po njenih besedah uporabili vse vzvode v parlamentu in po potrebi sprejeli dodatne sklepe, medtem ko še ni jasno, ali se bodo v SMC-ju zavzeli za obravnavo te teme na preiskovalni komisiji.

Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec pravi, da je poročilo Računskega sodišča pričakovano, saj na DUTB-ju "vlada velika zmeda, velika kuhinja". Po njegovih besedah je treba pograjati ministrstvo za finance. "Očitno so stavili na to, da bodo Skandinavci, ki naj bi bili pošteni ljudje, tudi pošteno upravljali to institucijo. A izkazalo se je, da niso nič boljši od slovenskih menedžerjev," je oster Mesec.

Politika: čim prej popraviti napake v DUTB
Lahovnik: Slaba banka slabo dela
Nepravilnosti v slabi banki
Bo Petrič kljub preiskavam direktor DUTB?
Politika pričakuje ukrepanje vlade v DUTB