Mihajlović je ostal brez komentarja. Foto: MMC RTV SLO
Mihajlović je ostal brez komentarja. Foto: MMC RTV SLO

»Hvala in lep dan«
» Nimam komentarja, kaj pa naj komentiram,« nam je popoldne na prošnjo za komentar obsodbe odgovoril Ljubiša Mihajlovič. Prijazno se nam je zahvalil za klic in nam zaželel lep dan.

Ponaredba sega v čas njegovega službovanja na piranski občini, kamor se je, po izobrazbi obramboslovec, preselil takoj po zmagi župana Petra Bossmana. To je bila nagrada za dejavno vlogo v županovi volilni kampanji, ki jo je vodil Sebastjan Jeretič. Sprva je bil uradnik, pozneje pa se je prijavil na razpis za direktorja uprave. Ker kot favorit očitno ni izpolnjeval pogojev, so razpis razveljavili in ga postavili za svetovalca, župan pa mu je nato podelil pooblastila direktorja občinske uprave.

Delovne izkušnje le na (ponarejenem) papirju
Mihajlovič si je zdrs čez rob zakona privoščil ob prijavi na razpis za direktorja piranske občinske uprave, kjer je bilo treba predložiti tudi potrdilo o delovnih izkušnjah na enakem ali podobnem delovnem mestu. Mihajlovič jih kot receptor v enem od obalnih hotelskih kompleksov seveda ni imel. Po anonimni prijavi, da je razpisu predložil ponarejen dokument o delovnih izkušnjah, so ga na občini branili, dokler nezakonitega dejanja ni odkril tudi nadzor ministrstva za javno upravo, ki je Mihajlovičevo početje prijavilo tudi organom pregona. Kmalu zatem ga je župan Bossman odslovil. Predtem je Bossmana zapustil Jeretič. Zakaj, uradno ni znano, slišati pa je, da Bossman ni hotel več sklepati kompromisov, ki so mu jih vsiljevali.

V naročje župana Popoviča
Mihajlovič po odhodu z občine Piran ni bil dolgo brezposeln. Zatočišče mu je ponudil koprski župan Boris Popovič, ki ga očitno ni motilo, da je Mihajlovič v kazenskem pregonu. Naprej je bil le županov svetovalec, skoraj sočasno z njegovo obsodbo pa je Popovič odslovil dolgoletnega šefa občinskega inšpektorata Jovana Kmekiča in na njegovo mesto imenoval Mihajloviča, ki župana zvesto spremlja tudi na sojenjih, kjer skrbi za njegovo zdravje, da ima vedno pri roki merilnik tlaka.

Zbiralec prebežnikov
Popovič očitno okoli sebe zbira sodelavce, ki so jih drugi že odpisali in jim tudi zaradi spornih referenc odpovedali sodelovanje. Sem, poleg Mihajloviča, lahko prištejemo, denimo, nekdanjega poslanca Luko Jurija, ki ga je Popovič ustoličil na položaju direktorja koprskega Pokrajinskega muzeja, potem ko ga SD zaradi nekoliko spornih dejanj ni želel več na listi za poslance. Ali pa nekdanjega svetovalca Boruta Pahorja in Petra Bossmana, Sebastjana Jeretiča, ki je v županov kabinet prišel, da bi poskrbel za izboljšanje županove javne podobe, do zdaj pa se je izkazal z bolj ali manj ponesrečenimi poskusi diskreditacije drugače mislečih.

Izvolitev GGM-ja mu je prinesla nove moči
Popovičeva podoba v javnosti je bolj ali manj strmoglavila ob dogodkih, povezanih z dvema sodnima postopkoma. Enega od njih, v katerem so mu želeli soditi zaradi domnevne zlorabe položaja pri organizaciji prireditve Rumena noč, ne bo mogoče izpeljati, saj župan na spomladi razpisane obravnave ni prihajal, zato se sojenje ni moglo začeti. Odsotnost je opravičeval z boleznijo, sledila so izvedenska mnenja zdravnikov, župan pa je bil medtem na bolniškem dopustu. Prekinil jo je le nekaj dni zatem, ko so se začele sodne počitnice.

V zadnjih dneh je videti, da se je Popoviču zdravje izboljšalo, saj se je dejavno vključil v najnovejša dogajanja v Luki, kar bi bil lahko še dokaz več, da je moral ležati le v času postopka, ko se je verjetno bal, da bi mu sojenje prineslo še kakšno obsodilno sodbo. Zdaj je Popovič očitno toliko pri močeh, da pripravlja protestne shode za obrambo Gašparja Gašparja Mišiča na položaju Luke Koper. Z njim bi seveda lahko izpeljal svoje načrte, ki jih že dolgo ima z Luko Koper, vendar je bil doslej bolj ali manj neuspešen, saj do zdaj ne leva ne desna politična opcija v to ni privolila. S pomočjo Zorana Jankoviča mu je to za zdaj uspelo.