Petro Porošenko se je Pahorju zahvalil za
Petro Porošenko se je Pahorju zahvalil za "trdno" podporo ukrajinski suverenosti. Foto: Twitter Petra Porošenka

Tako smo hkrati na več naslovov dali več sporočil, zaradi česar so bili vsi trije obiski, tudi obisk in podpis sporazumov v Ruski federaciji, sprejeti brez velikih problemov.

Borut Pahor o "taktičnem" trojnem obisku
false
Glavni del Pahorjeve turneje Nemčija-Rusija-Ukrajina je bil obisk Moskve in podpis pogodb slovenskih in ruskih podjetij v vrednosti več kot pol milijarde evrov. Foto: EPA
false
Borut Pahor je turnejo začel v Nemčiji, kjer ga je sprejela kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je med drugim Borutu Pahorju zahvalil za njegovo "trdno in zanesljivo podporo" ukrajinski suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti. Izrazil je tudi hvaležnost za Pahorjevo stališče glede ohranjanja evropske enotnosti, poleg tega pa se mu je zahvalil tudi za trdno stališče glede Krimskega polotoka, da Slovenija ne priznava nezakonite priključitve polotoka. Pahor je ukrajinskemu predsedniku v odgovor pojasnil sporočila, ki jih posredoval ruski strani med obiskom v Moskvi glede izvajanja dogovorov iz Minska.

Porošenko je dejal, da je hvaležen tudi za Pahorjev prispevek h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Zanimanje slovenskih podjetij za ukrajinski trg se je namreč povečalo, kar je spodbuden podatek. Poleg tega sodelovanje med Ukrajino in Slovenijo poteka tudi na kulturnem in humanitarnem področju, namen današnjega srečanja pa je po Porošenkovih besedah dati dodaten zagon omenjenemu sodelovanju.

Pahor in Porošenko sta se zadnjič srečala 8. novembra lani, ko je bil ukrajinski predsednik na uradnem obisku v Sloveniji. Tedaj je bila v ospredju predvsem krepitev gospodarskega sodelovanja, tokrat pa sta se predsednika posvetila predvsem aktualnim razmeram na vzhodu Ukrajine.
.

Pahor: "Rusi si obetajo otoplitev odnosov z ZDA"
"Ruska stran si ta hip preveč obeta od možnosti otoplitve odnosov z ZDA in od prvega srečanja s predsednikom Donaldom Trumpom, da bi bila nekoliko bolj dovzetna za nekaj sugestij," je po obisku tako Moskve kot Kijeva za TV Slovenija ocenil Pahor.
.
"A je tudi današnji obisk pri Porošenku pokazal, da utegnejo razmere v prihodnje še vedno zahtevati veliko mero politične volje, pripravljenosti za iskanje konkretnih rešitev in Slovenija kot prijateljica Rusije in Ukrajine si bo še naprej prizadevala, da bi prišlo do takega razvoja, ki bi v doglednem času prinesel izboljšanje odnosov med Evropo in Rusijo, hkrati pa tudi mir, varnost in blaginjo prijateljske Ukrajine," je še pojasnil.

.
V Rusiji za pol milijarde poslov
Spomnimo, da je Pahor v Kijev pripotoval iz Rusije, kjer sta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom govorila tudi o razmerah na nemirnem vzhodu ruske sosede. Putin je povedal, da je Pahorja seznanil z dogajanjem na vzhodu Ukrajine ter poudaril nujnost spoštovanja dogovora iz Minska. Pahor pa je izrazil mnenje, da bi umiritev razmer na vzhodu Ukrajine prispevala k izboljšanju odnosov med EU-jem in Rusijo ter h krepitvi sodelovanja. Kot smo že poročali, so slovenska in ruska podjetja ob obisku podpisala skupno 14 pogodb v vrednosti več kot pol milijarde evrov.

Začetek turneje v Berlinu
Pahor je turnejo treh držav začel v Berlinu, kjer se je sestal z zdaj že bivšim nemškim predsednikom Joachimom Gauckom in nemško kanclerko Angelo Merkel. Osrednji del turneje je bil po Pahorjevih besedah sicer obisk Rusije, a da je bil kontekst turneje z začetkom obiska v Nemčiji in s koncem v Ukrajini "zelo pametna odločitev", je pojasnil Pahor.

"Tako smo hkrati na več naslovov dali več sporočil, zaradi česar so bili vsi trije obiski, tudi obisk in podpis sporazumov v Ruski federaciji, sprejeti brez velikih problemov," je še ocenil.

Tako smo hkrati na več naslovov dali več sporočil, zaradi česar so bili vsi trije obiski, tudi obisk in podpis sporazumov v Ruski federaciji, sprejeti brez velikih problemov.

Borut Pahor o "taktičnem" trojnem obisku
Pahor z obiskom Ukrajine sklenil turnejo
Pahor z obiskom Ukrajine sklenil turnejo