"Koalicijska pogodba soglasja socialnih partnerjev in širokega družbenega konsenza v zvezi s ključnimi strukturnimi spremembami ne postavlja kot temelj za legitimnost sprememb, na katerih bo zasnovan razvoj," je opozoril Posedi. Foto: BoBo

Za dosego javnofinančne konsolidacije, temelječe na racionalnem delovanju države in javnega sektorja, bomo takoj pristopili k socialnemu in medgeneracijskemu dialogu. Sprožili bomo oblikovanje novega socialnega sporazuma in medgeneracijskega dogovora ter socialne partnerje povabili k sooblikovanju rešitev, ki bodo povečale blaginjo.

SDS

Na novinarski konferenci je pozval predsednika SDS-a in mandatarja Janeza Janšo, naj se pridruži strankam, ki so 22. decembra podpisale dogovor socialnih partnerjev in parlamentarnih strank.

"Na ta način ne bo mogoče sanirati javnih financ"
"To je temeljni dogovor za socialni dialog v tem mandatu. Dejstvo, da SDS tega ni podpisal, je nesprejemljivo. S podpisom bi dali jasno vedeti, da so zavezani k socialnemu dialogu in da bodo spoštovali socialni dialog in iskali rešitve v socialnem dialogu s socialnimi partnerji in širše," je zatrdil.

Poudaril je, da koalicijska pogodba, ki naj bi predstavljala temeljni dokument za sprejetje ukrepov za izhod iz krize, nima realnih ekonomskih temeljev. "V koalicijski pogodbi ni mogoče zaznati, kako si koalicija predstavlja, da bo uravnotežila javne finance. Težko je slediti navedbam, in ocenjujemo, da na ta način, kot je predstavljen, zelo enostransko, ne bo mogoče sanirati javnih financ," je dejal.

"Zlato pravilo naj si politika zapiše v glavo"
"Ne vemo, kaj bi počeli z zlatim pravilom, ki po naši oceni v zakonodaji ali pa ustavi nima kaj iskati. To pravilo naj si politika zapiše v glavo in ga poskuša realizirati, ne pa zapisati," je pozval in dodal, da iz koalicijske pogodbe ni mogoče razbrati, kako bo koalicija reševala vsebinske težave enotnega plačnega sistema. "Tu pričakujemo nekoliko več in podrobneje," je poudaril.

"Pričakujemo, da bo predsednik vlade ob predstavitvi ekipe in podrobnejšega programa poglobljeno in vsebinsko podal tiste ključne poudarke in smer, v katero bo vodil našo državo, in to na takšen način, da ne bo kontradiktornosti in nejasnih zapisov," je dejal Posedi. Zahteva, naj Janša jasno odgovori na nedoslednosti, ki so trenutno v koalicijski pogodbi.

Koalicijska pogodba daje poudarke v napačno smer
Problem področja trga dela v koalicijski pogodbi je predstavil generalni skretar KSS Pergam Jakob Počivavšek. Dejal je, da je to področje eno izmed tistih, ki sindikat najbolj zanima. "To poglavje je v koalicijski pogodbi zapisano izrazito nejasno in nasprotujoče samo sebi, ker naj bi na eni strani spodbujali fleksibilne oblike dela, pogrešamo pa to, da naj bi na drugi strani krepili tiste oblike dela, ki edine zagotavljajo varnost," je pojasnil.

Poudaril je, da se je treba o vseh rešitvah in spremembah dogovoriti v socialnem dialogu in doseči o tem soglasje. "V temelju vsebine samih sprememb, potrebnih na trgu dela, je ta koalicijska pogodba premalo dorečena in daje trenutno poudarke v napačno smer," je izpostavil.

Za dosego javnofinančne konsolidacije, temelječe na racionalnem delovanju države in javnega sektorja, bomo takoj pristopili k socialnemu in medgeneracijskemu dialogu. Sprožili bomo oblikovanje novega socialnega sporazuma in medgeneracijskega dogovora ter socialne partnerje povabili k sooblikovanju rešitev, ki bodo povečale blaginjo.

SDS