Gospodarstvo
Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovoru gostil predstavnike Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), namen srečanja pa je bila podrobnejša predstavitev odprtega pisma gospodarstvenikov, ki so ga ti pretekli teden naslovili na visoke predstavnike države. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Tamino Petelinšek/STA
       Negotovost podjetnikov je rezultirala v njihovem logičnem in samozaščitnem ravnanju, saj so odgovorni za številna delovna mesta, številne družine, razvoj in s tem za dobrobit družbe in države.       
 Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat o odzivu podjetnikov na koalicijsko pogodbo.
false
Vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič je poudaril, da "strah gospodarstvenikov ni upravičen, je pa prav, da so na to opozorili". Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Odzivi podjetnikov na koa...

Dodaj v

"Država nas mora obravnavati kot čvrsto vejo, ki podpira socialo, zdravstvo in javno upravo"

Obisk gospodarstvenikov pri predsedniku Pahorju
12. september 2018 ob 18:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predstavnike Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), namen srečanja pa je bila podrobnejša predstavitev odprtega pisma gospodarstvenikov, ki so ga ti pretekli teden naslovili na visoke predstavnike države.

Srečanja pri predsedniku Borutu Pahorju so se udeležili predsednik SBC-ja Marjan Batagelj, izvršni direktor Goran Novkovič ter člani upravnega odbora Jure Knez, Marko Lotrič in Ema Pogačnik. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je ta na predvečer oblikovanja nove vlade poudaril, da v zdajšnjih razmerah potrebujemo povrnitev zaupanja in sodelovanja v politiki ter povrnitev zaupanja in sodelovanja politike s socialnimi partnerji.

Po njegovem mnenju bo moralo med vsemi deležniki priti do več argumentiranega in spoštljivega dialoga, saj le taka diskusija vodi k napredku in relativno zadovoljivemu izpolnjevanju različnih pričakovanj.

Za oblikovanje politične stabilnosti bo v prihodnje odločilna zmožnost političnega dialoga, je dejal Pahor in ob tem spomnil, da je januarja letos prav na odprtju foruma SBC-ja v Postojni dejal, da se mu zdi pomembno, da bo nov socialni dogovor sklenjen v času, ko so razmere za to ugodne.

Batagelj je srečanje pri Pahorju označil za zelo koristno: "Predsednik nas je opozoril, da mora biti v družbi veliko strpnosti na vseh straneh, da ne sme prevladovati sovražni govor, ki se je nekako navlekel. S tem nam je dal tudi neko upanje, da bi nova vlada lahko sledila temu, da bi dobili stabilno gospodarsko okolje."

Ključno pri tem bo po njegovih besedah to, da bodo pogovori potekali spoštljivo, "ne pa da se bomo obtoževali in stigmatizirali". "Država nas mora obravnavati kot tisto zelo čvrsto vejo, ki podpira socialo, zdravstvo in odlično javno upravo," je dodal.

V pogovoru so tudi soglašali, da je podjetništvo v družbi še cenjeno, tako pa mora tudi ostati, da bo država uspešna tudi v prihodnje. "Težava je nastala, ko smo podjetniki postali stigmatizirani. Ko se je začelo govoriti o nacionalizaciji naših podjetij, ko nismo več vedeli, ali smo sploh zaželeni," je opozoril Batagelj.

Predstavniki SBC-ja predstavili tudi peticijo Za podjetno Slovenijo, ki jo je podpisalo že več kot tisoč podjetij. "Take enotnosti slovensko podjetništvo v svoji zgodovini še ni imelo, zato je to resno opozorilo za resne pogovore," je o uspehu peticije dejal Batagelj.

Politiki vabijo gospodarstvenike k pogovorom
Opozorila gospodarstvenikov so po srečanju vodij poslanskih skupin komentirali tudi vodje poslanskih skupin SMC-ja, LMŠ-ja in SD-ja. Vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič je poudaril, da je prav, da gospodarstveniki na to opozarjajo. "Mislim, da strah gospodarstvenikov ni upravičen, je pa prav, da so na to opozorili. Moramo pa biti toliko previdni, da jim ne dovolimo, da bi kreirali politiko," je povedal.

Vodji poslanskih skupin LMŠ-ja Brane Golubović in SD-ja Matjaž Han pa sta poudarila, da je treba počakati, da se vlada potrdi in da ministri začnejo delati. "Nato bo čas za pogovor," je dejal Golubović, Han ga je dopolnil, da bi bilo prav, da se gospodarstveniki "vključijo, ko se bomo res pogovarjali o spremembah zakonodaje".

Poudarila sta tudi, da se bo treba o vseh predlogih dogovoriti z vsemi socialnimi partnerji. "Mislim, da je treba vse zadeve, ki jih bomo sprejemali, spreminjati v dogovoru s socialnimi partnerji," je povedal Han, medtem ko je Golubović izrazil pričakovanje, da bodo pogovore o tej temi izvedli z vsemi socialnimi partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu.

NSi-jevi predlogi zakonov
V NSi-ju pričakujejo, da bo nova vladna koalicija podprla njihove predloge štirih zakonov, ki so jih vložili v DZ. "Te rešitve so bile v času pogajanj naše zahteve za vstop v koalicijo. Zdaj pa naj naši nesojeni partnerji pokažejo, ali so s podporo rešitvam takrat mislili resno," je dejal poslanec Jernej Vrtovec.

NSi je v skladu z napovedmi v parlamentarno proceduro vložil predloge štirih zakonov. Med drugim želi stranka spremeniti dohodninsko lestvico z odpravo 50-odstotne davčne stopnje in uvedbo 43-odstotne. Predlagajo tudi dvig splošne olajšave na 7.000 evrov, je pojasnil vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat.

Predlagajo tudi uvedbo dvojnega statusa, torej da bi lahko upokojenci po doseženi pokojninski dobi delali še naprej, obenem pa prejemali polno pokojnino. Razbremenili bi tudi delodajalce v primeru nadomestila za odsotnost zaradi bolniške odsotnosti. Tako bi delodajalec namesto prvih 30 dni bolniške odsotnosti kril le 15 dni.

Spodbuda Levice
Horvat je povedal, da so jih k vložitvi štirih predlogov zakonov spodbudili na eni strani hujskaštvo Levice, uperjeno proti gospodarstvu, na drugi pa pozitivni odzivi, ki so jih zaznali pri nekaterih kandidatih za ministre, predvsem ministru za finance Andreju Bertonclju in ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku.

"Naša dolžnost je, da te rešitve damo na mizo in odpremo demokratično razpravo," je menil Horvat. Zdaj pa pričakujejo, da bo nova vladna koalicija pokazala, ali so bili pogovori z NSi-jem o morebitnem oblikovanju skupne vlade vsebinski.

Novo vlado premierja Marjana Šarca pa v NSi-ju pozivajo, naj "nemudoma vzpostavi dialog s predstavniki slovenskega gospodarstva z namenom, da se skupaj dogovorijo vsaj osnovne elemente ekonomske politike v Sloveniji v smeri boljšega, konkurenčnejšega, bolj predvidljivega, privlačnejšega poslovnega okolja". Z vloženimi štirimi zakonskimi predlogi želi NSi tudi "pomiriti finančne trge", ki po besedah Horvata spremljajo besede poslancev.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
milko54
# 12.09.2018 ob 18:57
Zdaj bi bilo pa prav, da gospod predsednik sprejme tudi delegacijo delvcev, ki živijo, oziroma umirajo na obroke na minimalcu. Si bo upal?
rudes
# 12.09.2018 ob 19:19
Milko@, mislim da ne.
Je pa nekaj drugega. Tile "hot shot" podjetniki, predstavljajo svojo plat zgodbe, ko pa človek prebira recimo Simiča, ki se na davke spozna in tudi zna nabrati relevantne podatke, hitro uvidi, da ni vse čisto tako kot predstavljajo. Razlika med prejetimi subvencijami in plačanimi davki kaže kar precejšen preseg na strani prejetih subvencij. Ne zanikam pomembnosti in uspešnosti podjetnikov, ki se v tej zadevi izpostavljajo, a.... Verjetno se nihče od njih ne vpraša, o pomembnosti nas, malih s.p.-jev posameznikov, ki nas je v Sloveniji mislim okoli 70 000. Mi vsi trdo delamo, ustvarjamo presežno vrednost, prav tako plačujemo davke, prispevke, socialo itd., a s pomembno razliko. Zelo redki med nami so prejeli ali prejemajo subvencije od države, zato bi bil zanimiv tudi ta izračun, oziroma primerjava. Mislim, da tudi mi nismo tako nepomemben #len v verigi, smo pa dosti nepomembni, da bi nas kdo upošteval, ali pa povprašal za mnenje.
AlBundy
# 12.09.2018 ob 19:40
Goran Novković pa podjetništvo ... LOL.
svabo
# 12.09.2018 ob 19:34
Gospoda na predsedstvu naj sprejem delavce, ki delajo po 15 ur na dan ali več. Brez plačila nadur. Kjer delo končajo napr. ob 3h zjutraj ko ne dela javni promet in si morajo pot domov plačati sami. Podjetje v katerem se to dogaja (seveda ni edino) je vzor urejenega in poštenega podjetja v svoji branži. To isto podjetje kot mnogo drugih ima milijonske dobičke. Ti dobički so ustvarjeni tudi na kršenju zakona o delu torej so posledica čistega sužnjelastništva. Toliko gospoda na predsedstvu preden si dovolite imeti kakršnokoli stališče......bog vam pomagaj.
ni maitre
# 12.09.2018 ob 19:45
"Naša dolžnost je, da te rešitve damo na mizo in odpremo demokratično razpravo," je menil Horvat. Zdaj pa pričakujejo, da bo nova vladna koalicija pokazala, ali so bili pogovori z NSi-jem o morebitnem oblikovanju skupne vlade vsebinski.
Zakaj pa ni Nsi potem vstopil v koalicijo?
Alchemist
# 12.09.2018 ob 19:43
"Država nas mora obravnavati kot čvrsto vejo, ki podpira socialo, zdravstvo in javno upravo"

To, da država na drugi strani podpira njih, pa pozabijo.

Ker:
-stabilen in urejen pravni okvir
-izobražen kader
-zdrav kader
-javna infrastruktura
-finančne in razvojne subvencije
-podpora diplomacije pri širjenju v tujino

vse te zadeve so za njih samoumevne in dane od boga in ne od države ter javnega sektorja, je tako?

To, da gospodarstvo ustvarja in država troši je pač enostavno populistično nabijanje. Vsi (tudi gospodarstvo) plačujemo davke in istočasno dobivamo nazaj od države storitve, ki jih s skupnim imenom označujemo "civilizacija". Isto velja za gospodarstvo, ki plačuje davke in ima od njih tudi velike koristi v zgoraj naštetih postavkah (prepričan sem, da sem še kako pozabil).

Tu se gre samo za vprašanje razmerja oz. stališča o tem razmerju. Kakšno je razmerje med tem kar gospodarstvo da in kar dobi nazaj? Nekateri stojimo na stališču da je to razmerje nefer do javnega sektorja in da bi gospodarstvo lahko dalo več, glede na to kaj dobi v zameno. Nekateri mislijo drugače. O tem se gre vsa debata.

To vedo tudi gospodarstveniki. Samo pač manipulirajo z javnim mnenjem za doseganje lastne koristi in se tako poslužujejo populističnih floskul, ki so žal precej sklade z zdravorazumskim dojemanjem sveta.

Ampak veste, če bi bil zdravi razum merilo za vse, danes nebi imeli marsikerega dosežka sodobnega časa. Včasih je zdravi razum popolna varka, resnica pa je z njim čisto skregana. Mi ne verjamete? Primer: teorija relativnosti. Sem povedal vse.
Joker
# 12.09.2018 ob 19:33
grozijo s selitvami firm
v tujino, kjer bodo dobili delavce za
mezdo enega evra na dan


Ja, če bodo šli v Venezuelo. V Avstrijo pa nočejo, ker je tam strošek dela vsaj dvakrat višji kot pri nas.
Joker
# 12.09.2018 ob 19:18
Pobrat je treba tistim, ki najbolj jamrajo. To pravilo drži brez izjeme.
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 19:56
Je pa zanimivo, da NSi kot katoliška stranka v niti eni javni izjavi ne omenja revščine, samomorov, brezposelnosti - samo pimplanje 'privatnega' sektorja - v narekovajih zato, ker se za mojega soseda, ki ima zaposlene štiri mizarje, ki jih tudi pošteno plača, ne zavzema nihče. Osebno avdienco pri vladi imata samo Boscarol in Akrapovič (poleg ostalih dvornih 'biznismenov' alla Batagelj).
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 19:35
Nikec3
Emm, vodja sindikatov javnega sektorja je celo član parlamentarne stranke, kaj bi še radi?

Plače v javnem sektorju so višje od plač v privatnem sektorju - zakaj torej domnevaš, da so lačni delavci del javnega sektorja?
pstwjnc
# 12.09.2018 ob 19:23
Jaki biznismeni, ki imajo folk na minimalcu, firma pa milijonske dobičke.
Joker
# 12.09.2018 ob 19:31
Nikec,

koliko javnih uslužbencev, pa je zaposlenih pri zasebnih delodajalcih?
božo1
# 12.09.2018 ob 20:09
da so jih k vložitvi štirih predlogov zakonov spodbudili na eni strani hujskaštvo Levice,

Lepo in prav, kar pove Horvat, toda vendarle z nekaj rezerve o "hujkaštvu", če že ta besednjak. NSi in Levica sta opozicijski stranki s tem, da si je Levica v takem položaja zagotovila nek na pol pozicijski vpliv. Če napeljuje(hujska) NSi v smeri razbremenitve gospodarstva ali davkov in s tem siromaši proračun, ki je itak "glih za glih" bolj v minusu kot ne, potem opozicijska Levica napeljuje(hujska) k bolj pravični delitvi dobička iz gospodarstva in za bolj spodoben javni servis, tako v izobraževanju, zdravju, znanosti in še kaj, razen pa, da nasprotuje izdatkom za vojsko.

Ni levica proti gospodarstvu ampak za družbeno odgovornost z boljšimi temelji za danes in za prihodnost. Mislim, da je uporabljen žargon NSi-ja in tako še dela gospodarstvenikov napačen in populistično diskriminatoren do določene legitimne politične opredelitve.
svabo
# 12.09.2018 ob 19:44
xes
Ne ne bodo. Bodo pa izenačile vse pred zakonom. Torej ali vsi plačujmo 50% davkov na dohodek ali pač vsi plačujmo 25% kot njih 1022. Ko pa v davčno reformo dodamo še davek na premoženje, pa se lahko privoščimo dejansko znižati davek na plače na znosnih 30%. Pa lep pozdrav.
ps: pa seveda morajo delodajalci začeti plačevati pravilno obračunane stroške prevoza, plačati vsako opravljeno uro, ki jo opravi delavec.
darkwader
# 12.09.2018 ob 20:20
Tile podjetniki bolj ščitijo svoj tošl, kot pa imajo v mislih raven blaginje v državi.
lojal
# 12.09.2018 ob 20:15
Borči je najbolj pameten, ker je predsednik in lovec na funkcije, koristi pa nobene. Živi na račun drugih, odkar je živ.
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 19:43
Če še kdo išče razlog, zakaj se v Evropi vzpenja skrajna desnica, naj si pogleda tale članek.
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 19:42
Predlagajo tudi uvedbo dvojnega statusa, torej da bi lahko upokojenci po doseženi pokojninski dobi delali še naprej, obenem pa prejemali polno pokojnino.

LOOOOOL, bravo NSi. O tem je govoril tudi Jezus.

"Resnično, resnično vam povem, bil sem žejen in dali ste mi piti, bil sem lačen in dali ste mi jesti, sedaj pa sp...... delat."
Januss
# 12.09.2018 ob 21:23
Dajte že enkrat nehat s temi frazami in raje že enkrat ustvarite normalno finančno vzdržno državo s poštenim sodstvom.
firtoh
# 12.09.2018 ob 21:07
Kam bo pa Batagelj odpeljal Postojnsko jamo?
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 19:37
"Država nas mora obravnavati kot čvrsto vejo, ki podpira socialo, zdravstvo in javno upravo"

LOL, končno smo z nekaj letno zamudo dobili ameriško liberatrno greznico tudi k nam - v ZDA je že povsem passe. Seveda, ukinimo javno upravo. Naj ljudje zidajo, kjer jim paše (gradbeno dovoljenje, zemljiška knjiga itd so v domeni javne uprave), ceste naj zidajo privatniki, vodovode takisto - skratka, libertarni raj.
pepis
# 12.09.2018 ob 22:41
Breznik55
Res mi gre na bruhanje ko berem kako se pljuva po podjetnikih. Mogoče so rez zagnali preveliko preplaho, ampak ljubi ljudje, se sploh zavedate od kot prihaja denar? Vsak ki pljuva po njih počne to iz dveh razlogov. 1. Je nezadovoljen s sabo in s svojimi dosežki v življenju, vseeno pa si ne upa potrudit in kaj spremenit, saj bi to lahko potrdilo njegovo nesposobnost. 2. V življenju še nikoli zares ni kaj delal in ne zna cenit predsnost, trud in znanje ki ga je treba vložit kot uspešen podjetnik. Če bi v Sloveniji bilo 20 procentov ljudi tako podjetnih kot so Akrapovič ali Boscarol bi živeli v raju, z ogromnim bdp-jem in dovolj denarja v javni blagajni...

To je to, si povedal vse...živimo v svobodni državi in svetovni trg je ogromen, tako da izgovorov da ne greš za podjetnika ni, je pa res da večina ljudi je lenih, nesposobni ali pa rajši živijo v svojem dolgočasnem vsakdanjem življenju ker jih je strah, kot pa di bi šli v kak nov izziv.
xes
# 12.09.2018 ob 19:48
red_fever: Noup, bomo pa končno lahko financirali zdravstvo, za katerega namenimo manjši delež BDP-ja od drugih držav

V tole bi celo verjel, če ne bi ravno v zdravstvu poniknile stotine miljonov letno za dvorne dobavitelje ipd ... tudi če podvojimo, potrojimo ali podeseterimo vložek v zdravstvo, se razmere v zdravstvu ne bodo izboljšale za milimeter, samo elite, ki se bogatijo zadnjih 20 let, bodo še bolj nesramno bogate in to je tudi cilj, folk pa žejn čez vodo ... še bodoči minister Fakin je pred časom govoril, da je denarja dovolj, ampak da je potrebno urediti odtekanje denarja ven iz zdravstva... bo prav zanimivo gledati, če bo zdaj zamenjal ploščo.
xes
# 12.09.2018 ob 19:40
Višji davki na dobiček ne bodo višali plač delavcem, če na to računate.
KovacevaKobila
# 12.09.2018 ob 21:49
Črne ovce je treba onemogočiti, poštenim pa omogočiti mirno ustvatjanje dodane vrednosti. Ker od tega vsi živimo ... Če si nekdo s svojobglavo in rokami pošteno naredi milijone, naj jih ima. Brez zavisti, dragi sodržavljani.

Omejitev apetitov je stvar preživetja, ne pa zavisti.

Ravno to takoimenovano 'ustvarjanje dodane vrednosti', od katerega 'vsi živimo', je največji problem, s katerim se trenutno sooča človeštvo. Smo talci sistema, ki realno vrednost, tj. planet (neobnovljivi viri, vodni viri, gozdovi, oceani, biotska raznovrstnost itn.) uničuje in spreminja v imaginarno vrednost (denar, borza). Po poti pa proizvaja neskončne gore smeti.

Nenehno stremenje h gospodarski rasti, potrošništvo, načrtna zastarelost in vsi ostali koncepti, na katerih temelji sodobna ekonomija, porivajo človeštvo - počasi a zanesljivo - proti robu prepada. Posledice te samomorilske ureditve so že lep čas očitne: klimatske spremembe, kopnenje pragozdov, neskončne zaplate plastike v oceanih, ekspresno izumiranje živalskih vrst itn.

Dokler se ne bomo začeli spraševat, kako drago nas stane denar, ki ga ustvarja gospodarstvo, se nam ne piše nič dobrega.
KovacevaKobila
# 12.09.2018 ob 20:41
"Težava je nastala, ko smo podjetniki postali stigmatizirani. Ko se je začelo govoriti o nacionalizaciji naših podjetij, ko nismo več vedeli, ali smo sploh zaželeni," je opozoril Batagelj.

Ah, ubogi Marjan. Stigmatiziran, nezaželen in preobremenjen.

In kot da to ne bi bilo dovolj, mu levičarska svojat hoče še nacionalizirat njegovo jamo, ki jo je zgradil z lastnimi rokami! Ta država je jamskim ljudem neprijazna!

Ne se hecat, folk. Če se ne bomo lepše obnašali do njega, bo spravil svoje stalagmite v kuferček in se preselil v bolj razumevajoče kraje.
Joker
# 12.09.2018 ob 20:11
Je pa zanimivo, da NSi kot katoliška stranka v niti eni javni izjavi ne omenja revščine,

Kristus je že davno tega postavil standarde glede prehranskih potreb svojih podanikov (štruca kruha za 1000 moških in še več žensk in otrok). Te standardade pri nas trenuitno še dosegamo, bi jih pa podjetniki radi še malo znižali.
Radoveden
# 13.09.2018 ob 01:55
"Kam bo pa Batagelj odpeljal Postojnsko jamo?"

Na občino. Tam bodo vedeli kako se iz jame naredi "biser" kot je pred Batageljem bil.
mmeeddoo
# 12.09.2018 ob 20:37
V čem je smisel države? Vzajemno skrbeti za tiste, ki so pomoči potrebni, ker si tako ali drugače sami ne morejo, ali za tiste, ki jim ni nič hudega v življenju?

Smešen se mi zdi Batagelj, ko se enkrat treplja na vse pretege, kako je on uspešen in potem drugič, ko cmera kot 5-leten otrok, da bo kar propadel, ker mora državi nekaj plačat.

Mislim pa, da jih podpira 4.000 posameznikov, pove vse. Ostali smo pa tisti, ki delamo za minimalce in plačujemo davke za njihove subvencije.
HOR
# 12.09.2018 ob 20:10
@xes
# 12.09.2018 ob 19:40
"... Višji davki na dobiček ne bodo višali plač delavcem, če na to računate..."


Kako, da ne...!?
Seveda bo raje dal višje plače delavcem in imel manj dobička, kot pa plačal državi več davka na dobiček in ji podaril ta denar, dobri delavci pa bi mu odšli k pametnejšemu...
To je direkten ukrep za višje plače delavcev... !
Ceriš
# 12.09.2018 ob 19:23
Panika, ki je zajela gospodarstvenike,
je neizpodbiten dokaz, da sedijo na
kupih nepošteno pridobljenega denarja,
zaradi katerega grozijo s selitvami firm
v tujino, kjer bodo dobili delavce za
mezdo enega evra na dan.
sinclair
# 13.09.2018 ob 08:34
@božo1
Ne govorim o tem, kako nastane dobiček.
Tu govorim o načinu izplačevanja plač tako, da bo imel vsak vpogled koliko stane država in koliko stanejo napačne odločitve na volitvah.
Sarkastično je to povzel @navigator, za kar sem mu dal plus.
navigator007
# 12.09.2018 ob 23:16
@twwwter
Pri nas je iz leta v leto vse več družbeno odgovornih podjetnikov. V gospodarstvu je tudi vse več zaposlenih, ki razumejo, kako posel sploh funkcionira in koliko dela je treba vložiti za vsak nov sklenjen posel. V podjetjih, ki so uspešna, služba ne predstavlja zgolj štempla ob prihodu in odhodu. Neko ponavljanje floskul in puhlic javnemu sektorju pač ne bo prineslo dodatnega denarja, kot morda naivno mislite. Vmešavanje države v podjetništvo in neko napihnjeno laganje o tem, kako naša podjetja delujejo samo na subvencije pač ne bo prineslo nič dobrega. Razen če kdo res misli, da denar pade kar tako z neba in si vsak sam odmeri, koliko odstotkov si bo vzel v svoj žep.
Pistorius
# 12.09.2018 ob 23:14
skipppy: Zdaj bi bilo pa prav, da gospod predsednik sprejme tudi delegacijo delvcev, ki živijo, oziroma umirajo na obroke na minimalcu.

Kje jih vidiš?


Slepec.
Breznik55
# 12.09.2018 ob 22:02
Res mi gre na bruhanje ko berem kako se pljuva po podjetnikih. Mogoče so rez zagnali preveliko preplaho, ampak ljubi ljudje, se sploh zavedate od kot prihaja denar? Vsak ki pljuva po njih počne to iz dveh razlogov. 1. Je nezadovoljen s sabo in s svojimi dosežki v življenju, vseeno pa si ne upa potrudit in kaj spremenit, saj bi to lahko potrdilo njegovo nesposobnost. 2. V življenju še nikoli zares ni kaj delal in ne zna cenit predsnost, trud in znanje ki ga je treba vložit kot uspešen podjetnik. Če bi v Sloveniji bilo 20 procentov ljudi tako podjetnih kot so Akrapovič ali Boscarol bi živeli v raju, z ogromnim bdp-jem in dovolj denarja v javni blagajni...
ni maitre
# 12.09.2018 ob 21:21
Uf, SBC-jevce bi kap, če bi mi imel hujskača Bernija...
https://www.washingtonpost.com/business/
2018/09/05/bernie-sanders-introduces-stop-bezos-act-senate/?utm_term=.d5757e6bd6d9
Ples
# 12.09.2018 ob 19:47
Če bodo nadaljevali s tole histerijo, se znajo mnogim ljudem zameriti ...
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 19:43
xes
Višji davki na dobiček ne bodo višali plač delavcem, če na to računate.

Noup, bomo pa končno lahko financirali zdravstvo, za katerega namenimo manjši delež BDP-ja od drugih držav.
sinclair
# 13.09.2018 ob 06:56
Še en predlog. Vse prispevke naj plača prejemnik plače in ne delodajalec.
Tako bodo videli po čem je naša država. Minilo jih bo do navijaštva in obkroževanja levih strank.
gesan
# 13.09.2018 ob 06:33
milko54
# 12.09.2018 ob 18:57
Zdaj bi bilo pa prav, da gospod predsednik sprejme tudi delegacijo delvcev, ki živijo, oziroma umirajo na obroke na minimalcu. Si bo upal?
--------------------------------------------
Še prej pa bo sprejel tiste iz javnega sektorja, predvsem tiste iz pisarn..., ki so spravili državo v kanto z smeti, vrednostne predmete pa sebi v žep.

Potem pa mu bo zmanjkalo časa, ker je full zaseden.
Z lišpanjem in selfičkanjem.

Baje, da se to dobro prodaja.
gesan
# 13.09.2018 ob 06:31
in to gredo razlagat nekomu, ki je zrel samo za v cirkus...
In zdaj se bo delal, da razume...kakopak.
:)
Radoveden
# 13.09.2018 ob 02:11
"Tudi naši vrli podjetniki, ki so se sestali s predsednikom države, so razvili podjetja s pomočjo znanja visoko izobraženega kadra, ki se je izšolal v naših javnih univerzah. Če v njihovih podjetjih ni delavcev na "minimalcu" je to ok, če pa so, potem zganjajo demagogijo."

Na krato: Praktično podjetnikov ne rabimo, ker denar pride tako od drugod, vse ostalo pa naredijo delavci. Še posebej jih pa ne rabimo takrat ko ima podjetje dobiček. Tega bomo že znali razdeliti medse. Nauk: začnite vsi na svoje, ker so podjetja samoumevne tvorbe, ki tam so, ker vi ste.
kamut
# 12.09.2018 ob 23:17
Noben, še tako vztrajen, potrpežljiv, zagnan, inovativen in iznajdljiv podjetnik ne more razširiti svojega posla in "uresničiti" svojih sanj brez denarja (odvisen od posojilodajalcev in/ali države) in brez (so)delavcev, ki imajo ustrezno znanje in usposobljenost. Tudi naši vrli podjetniki, ki so se sestali s predsednikom države, so razvili podjetja s pomočjo znanja visoko izobraženega kadra, ki se je izšolal v naših javnih univerzah. Če v njihovih podjetjih ni delavcev na "minimalcu" je to ok, če pa so, potem zganjajo demagogijo.
Hrk hrk
# 12.09.2018 ob 21:28
K Pahorju so prišli.
Hahahaha...
Aja,saj je bil izvoljen od njihovih.Razumem.
hexen
# 12.09.2018 ob 20:45
Podjetnikom ni problem plačati sredstva in storitve po višji ceni za pravne osebe kot veljajo za fizične osebe: telekomunikacije, električna energija, kotizacije, izobraževanja, naročnine, bančne storitve itd.... Ko pa se gre za plačevanje državi, pa kar naenkrat velja pravilo, da morajo biti zanje obremenitve nižje kot za fizične osebe pa še država jim mora kot socialnim primerom dajat neko pomoč v subvencijah, kot da mi državljani smo pa rockfellerji, ki se kopamo v denarju...
svabo
# 12.09.2018 ob 20:10
xes
mogoče te pa tole preseneti. Jaz pa mislim, da se bo vsaj v delu, ki se nanaša na zakon o delu in njegovem kršenju dogajajo resni tektonski premiki. Že za nekaj branž, za dve poznam že konkretno, da so se delavci združili in to v velikem številu najeli odvetnike in tožijo delodajalce. Tako, da dobra praksa se širi in vsaj v tem delu bo po mojem prepričanju v nekaj letih Slovenski delodajalec primoran to plačevati. Ker do dandanašnjega so se ravno v tej zbornici, ki je bila danes na obisku pri posvečenem dogovarjali, kako obiti zakonodajo in se dogovarjali za enotni način "plačevanja". Kar se pa davkov tiče pa če ne prej bo za to poskrbela OECD, ki že sedaj opozarja v zadnjih 5 letih, da Slovenija nima urejene davčne strukture. Torej prehod iz socialističnega pojmovanja davčne politike na kapitalističnega......manjka temeljni davek. To je davek na premoženje......toliko o zahtevah levice...
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 20:07
SKing

In?
SKing
# 12.09.2018 ob 20:06
Eni ne vedo, kaj subvencije za podjetja pomenijo.

To v 90% NE pomeni, da dobiš denar, s katerim delaš kar hočeš, ampak moraš po koncu subvencije povečati prihodke za XY%. In če to ne uresničiš, vračaš denar z obrestmi.

Krediti, ki jih dobiš preko Podjetniškega sklada, pa niso subvencija, ker jih moraš tako ali tako vrniti.

Ni se slabo pozanimat o podrobnostih subvencij.
lingam
# 13.09.2018 ob 13:21
Kekec035 12.09.2018 ob 21:17
"Če si nekdo s svojobglavo in rokami pošteno naredi milijone, naj jih ima. Brez zavisti, dragi sodržavljani. "

NIHČE ne "naredi" milijonov zgolj s svojo glavo in rokami!
Če miljone zasluži pošteno IN moralno, delavce plača kot se spodobi in plača vse davke mu pa noben normalen človek ne bo zavidal.
sinclair
# 13.09.2018 ob 06:58
Delodajalec izplača vedno bruto plačo, da ne bo pomote. prispevke odvede prejemnik.
Kazalo