Foto:
Foto:
Janez Šušteršič
Šušteršič je izpostavil, da je vlada pripravila predlog zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank. Foto: BoBo

Pred sprejetjem zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank si želijo v sindikatu državnih organov videti zaupno poročilo o stanju v bankah. "To je nujno, moralno in odgovorno, da se preneha s skrivanjem podatkov o stanju, ker se bo vse breme odgovornosti za sanacijo bank prej ali slej zvalilo na breme državljanov, delavcev, davkoplačevalcev," je v dopisu guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu in finančnemu ministru Janezu Šušteršiču zapisal sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič.

Vinko Gorenak
Minister je spomnil, da že obstaja primer plačevanja policiji. Konec leta 2008 je bil namreč podpisan sporazum med Združenjem zavarovalnic in policijo, po katerem imajo zavarovalnice možnost vpogleda v policijske evidence o prometnih nezgodah in je to plačljivo. Dodal je, da do njegovega prihoda na ministrstvu nihče ni izdal nobenega računa in so ga hoteli celo prepričati, da za to ni pravnih podlag. Danes pa se računi plačujejo. Foto: MMC RTV SLO
Poslanska vprašanja vladi

V državnem zboru se je s poslanskimi vprašanji ministrom, ministrici in generalnemu sekretarju vlade začela šesta redna seja državnega zbora.

Minister za finance Janez Šušteršič je sprva odgovarjal glede načrtovane združitve carinske in davčne uprave ter glede davčne obravnave premij za razrez in spremembo namembnosti ribolovnih plovil. "Odločili smo se, da kot nekako ciljni datum, ko to združitev dejansko izvedemo operativno, postavimo 1. 7. 2013. To je pričakovani datum vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, za katerega je bila sicer tudi že načrtovana večja reorganizacija carinske uprave, tako da ta dva procesa združujemo," je povedal.

Dodal je, da je v pripravi funkcionalna struktura prihodnjega združenega organa, ki se v delovni različici imenuje Finančna uprava Republike Slovenije (FURS). Novi organ naj bi imel tudi manjše število zaposlenih, kot jih je zdaj v obeh omenjenih upravah, nekateri zaposleni pa naj bi bili premeščeni v druge inšpektorate.

Preiskovanje spornih bančnih poslov
Poslanca Pozitivne liste Gašparja Gašparja Mišiča je zanimalo, ali bo vlada zaradi slabega poslovanja bank v večinski državni lasti, NLB-ja in NKBM-ja, ugotavljala odgovornost organov nadzora in upravljanja v obeh bankah. Finančni minister mu je razložil, da sta finančno in notranje ministrstvo ustanovila delovno skupino, ki ugotavlja, kje bi lahko nastajale kršitve, in o tem obvešča organe pregona.

"Ne želimo ugotavljati odgovornosti tam, kjer je šlo za neka normalna poslovna tveganja, za stvari, ki se v normalnem poslovanju zgodijo. Gotovo pa takšnega stanja, kot je danes, ne bi bilo, če ne bi bilo tudi nekaj ne le malomarnosti, ampak tudi namernih oškodovanj, lahko tudi kakšnih drugih kršitev, predpisov, ki jih je mogoče kvalificirati kot kazniva dejanja," je povedal Šušteršič. O tem, koliko je bilo kršitev, pa ni želel špekulirati.

Varčevanje v visokem šolstvu
Največ poslanskih vprašanj je bilo namenjenih ministru za izobraževanje Žigi Turku in ministru za delo Andreju Vizjaku.

Poslanka SD-ja Majda Potrata je na ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka naslovila vprašanje, kako bo njegovo ministrstvo preprečilo programsko osiromašenje javnih visokošolskih zavodov in zmanjševanje dostopnosti študija.

Minister Turk ji je pojasnil, da je zakon za uravnoteženje javnih financ zagotovil določene varčevalne ukrepe, znižanje plač in upokojitve zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoje, vendar tega visokošolski zavodi niso v celoti izkoristili in imajo zato na razpolago kar nekaj resursov in presežkov iz preteklih let ter tako možnosti za neokrnjeno oziroma minimalno zmanjšano pestrost programov. Turk je izrazil mnenje, da bi lahko denimo združili podobne predmete ali predmete, ki so na razpolago na različnih smereh.

Selitev NPU-ja na Litostrojsko
Potrato je tudi zanimalo, kaj se dogaja s selitvijo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v stavbo na Litostrojski. Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je pojasnil, da se bo selitev MNZ-ja in policije v prostore na Litostrojski začela med 15. in 20. oktobrom, če bodo do tedaj končana vsa gradbena in adaptacijska dela.

Skupno bodo na Litostrojsko selili 639 delovnih mest. Najprej je predvidena selitev NPU-ja, nato pa selitev 68 uslužbencev kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, ki so zdaj v najetih prostorih v BTC-ju. Selitve se bodo nadaljevale s 167 uslužbenci s Štefanove 2 in 129 uslužbenci z različnih drugih lokacij po Ljubljani. V stavbi na Štefanovi 2 bosta še naprej ostala operativno-komunikacijski center in računalniški oz. informacijski center MNZ-ja.

Policija bi zaračunala nekatere svoje storitve
Na ministrstvu za notranje zadeve prav tako pripravljajo predpise, ki bodo policiji dali podlago, da bo lahko začela zaračunavati svoje storitve na prireditvah, tudi športnih, je na vprašanje poslanke PS-ja Alenke Bikar odgovoril notranji minister Gorenak. Dodal je, da bodo plačljive le nadstandardne storitve, ki, če bi organizator uvedel vse ukrepe za to, da se vzpostavita in vzdržujeta javni red in mir, ne bi bile potrebne. Kaj natančno bo sodilo v okvir nadstandardnih storitev, pa bo dorekel pravilnik. Prav tako bo to veljalo za tiste športne in druge javne prireditve, kjer se plačuje vstopnina, zato da imajo organizatorji dobiček.

Kdaj bodo odgovarjali za milijardne izgube?
Poslanca SLS Franca Pukšiča pa je zanimalo, kdaj in kako bosta ministra ukrepala, da bodo "posamezniki, ki so odgovorni za večmilijardne izgube, za to tudi odgovarjali". Minister za pravosodje Senko Pličanič je pojasnil, da morata glavno nalogo opraviti tožilstvo in policija, ki morata delati bolj hitro kot do zdaj, in sodstvo, ki bo prav tako moralo "hitreje in bolj učinkovito" soditi zlasti v takih primerih.

Tudi Gorenak je dejal, da je njegova naloga, da od vseh, ki preiskujejo ta dejanja, zahteva hitrejše, boljše in učinkovitejše delo. Opozoril je, da pa je vloga ministra v skladu z zakonodajo omejena, saj sta policija in tožilstvo samostojna. "Nekaj ste že videli. Začelo se je v Mariboru. Obljubljam vam, da se bo nadaljevalo. Bliža se čas resnice, vsaj za tiste, ki bodo prvi na vrsti. Vrsta pa bo dolga," je še bil oster Gorenak.

Janša je v New Yorku
Na poslanska vprašanja pa tokrat ne odgovarja predsednik vlade Janez Janša, saj je odpotoval na večdnevni obisk v ZDA, kjer bo prisostvoval zasedanju Generalne skupščine ZN-a v New Yorku.

Pred sprejetjem zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank si želijo v sindikatu državnih organov videti zaupno poročilo o stanju v bankah. "To je nujno, moralno in odgovorno, da se preneha s skrivanjem podatkov o stanju, ker se bo vse breme odgovornosti za sanacijo bank prej ali slej zvalilo na breme državljanov, delavcev, davkoplačevalcev," je v dopisu guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu in finančnemu ministru Janezu Šušteršiču zapisal sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič.

Poslanska vprašanja vladi