Kreditno poslovanje slovenskih bank bodo preverili. Foto: BoBo
Kreditno poslovanje slovenskih bank bodo preverili. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije dejal, da so preiskave domnevno spornega kreditiranja že stekle v primeru NKBM-ja, ter zagotovil, da sta tožilstvo in kriminalistična policija prav tako že pripravljena na preiskavo v NLB-ja.

Posebna skupina pregleduje NKBM
Specializirano državno tožilstvo potrdilo, da so aprila ustanovili specailizirano preiskovalno skupino, ki vodi predkazensko zadevo o sumih kaznivih dejanj v Novi KBM. Na Nacionalnem preiskovalnem uradu pa pravijo, da njihovi preiskovalci preiskujejo več sklopov kaznivih dejanja gospodarske kriminalitete, ki so povezani z nepravilnostmi pri kreditiranju tako domačih kot tudi tujih gospodarskih subjektov s strani različnih bank.

Preiskovalci NPU-ja so tako avgusta izvedli obsežno preiskavo sumov nepravilnosti pri preteklem bančnem poslovanju NKBM-ja. Na domnevno sporne posle banke je opozorila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da sta nekdanji predsednik uprave in nekdanja članica uprave NKBM-ja Matjaž Kovačič ter Manja Skernišak delovala koruptivno.

Janša opozoril na sume nepravilnosti
Nedavno razkritje zaupnega poročila Banke Slovenije, ki vsebuje podatke o slabih kreditih v slovenskih bankah, je namreč razburilo tako politično kot občo javnost. Premier Janez Janša je zaradi sumov nepravilnosti, ki naj bi jih odkrivalo to poročilo, kopijo dokumenta poslal ministru Gorenaku in generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju.

Že takoj so se pojavile neuradne informacije, da naj bi slabe kredite preiskovala posebna komisija, ki jo ustanavljata policija in tožilstvo, vodil pa naj bi jo tožilec Jože Kozina, ki je bil tožilec tudi v primeru Merkur.

Golob v Pogledih Slovenije: Dolge lovke kapitala
Golob v Pogledih Slovenije: Dolge lovke kapitala