Poslanca Vogrina preiskujejo zaradi sumov kaznivih dejanj poslovne goljufije in oškodovanja tujih pravic. Foto: BoBo
Poslanca Vogrina preiskujejo zaradi sumov kaznivih dejanj poslovne goljufije in oškodovanja tujih pravic. Foto: BoBo

Preiskovalni oddelek mariborskega okrožnega sodišča je državni zbor za dovoljenje za začetek kazenskega postopka zoper Vogrina zaprosil 7. marca. Mandatno-volilna komisija je na nujni seji predlagala, da se dovoli vodenje kazenskega postopka. Končno odločitev imajo poslanci.

Državni zbor je že večkrat odločal o podelitvi imunitete Vogrinu in vsakokrat sodišču dovolil nadaljevanje kazenskega postopka, nazadnje 24. oktobra lani. Gre za kazenske postopke zaradi domnevne poslovne goljufije, proti poslancu pa je bila uvedena tudi preiskava zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Vogrin je v izjavi za STA vnovič poudaril, da se sam nikoli ni skliceval na poslansko imuniteto in se tudi ne namerava. Zato težko razume "potek odvzema poslanske imunitete poslancu, ki se nanjo sploh ni skliceval". Celoten postopek podeljevanja imunitete se mu zdi nelogičen, med drugim se sprašuje, ali bi se lahko zgodilo tudi to, da bi DZ poslancu imuniteto podelil celo proti njegovi volji.