Pouk je prilagojen zdravstvenemu stanju. Foto: Radio Koper
Pouk je prilagojen zdravstvenemu stanju. Foto: Radio Koper
false
Največ otrok na oddelek pride ob ponedeljkih in sredah. Foto: Radio Koper
false
Če je le mogoče, pouk poteka v igralnici. Foto: Radio Koper

Na pediatričnem oddelku Splošne bolnišnice Izola je pouk popolnoma prilagojen zdravstvenemu stanju. Učiteljice in vzgojiteljice so pogosto tudi v vlogah svetovalk, podpornic in motivatork.

Na pediatričnem oddelku Splošne bolnišnice Izola se učiteljica posveča vsakemu učencu posebej. Če je le mogoče, pouk poteka v igralnici, če pa zdravstveno stanje mladega bolnika tega ne dopušča, poteka ob bolnišnični postelji. Mojca Stergar iz Osnovne šole Dekani, ki je nosilka programa tudi v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, pojasni: "Dejavnosti prilagodimo različno starim učencem, tako da spodbujamo sodelovalno učenje. Povezujemo se z lokalno skupnostjo, Društvom prijateljev mladine, s Pedagoško fakulteto, šolami, z vsemi prostovoljci, recimo z rdečimi noski ..."

Največ otrok na oddelek pride ob ponedeljkih in sredah, ko so predvideni sprejemi za operacije žrelnic in mandljev. Med njimi so tudi predšolski otroci, s katerimi je treba stik vzpostaviti na posebej nežen način. Vzgojiteljica Vesna Brkljača, ki se letos vrača na redni oddelek izolskega Vrtca Mavrica, je do zdaj to počela z lutko: "Lutka je otrokova najboljša prijateljica. Otrok pove, kaj mu je všeč, kaj rad počne, in na podlagi tega pripravim dejavnost. Lutka je zelo dober pristop, kajti otrok najprej mogoče misli, da smo medicinsko osebje, in ima malo strahu."

Otroku med hospitalizacijo ogromno pomeni tudi kakovosten čas s starši. Včasih tega ni bilo, tudi strokovno usmerjeno varstvo se je izvajalo le nekaj ur v popoldanskem času, se spominja vzgojiteljica Orjana Rojac, ki se po več letih vrača na pediatrični oddelek: "Če starši pridobijo zaupanje vate, ga pridobi tudi otrok in se sprosti."

Otroci so s svojimi izdelki okrasili že ves oddelek, jeseni jih čaka bazar, v decembru pa že ustaljeno izdelovanje voščilnic. Z izkupičkom želijo igračam, knjigam in družabnim igram dodati tablični računalnik.