Nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji generalni sekretar vlade se je udeležil pogovora na oddelku za gospodarsko kriminaliteto Policijske uprave Ljubljana. Kot je zapisano na spletni strani SDS-a, je Predalič kriminalistom pojasnil okoliščine predaje vladnih arhivov.

Ob tem je opozoril na po njegovem mnenju sporno sestavo t. i. Cviklove komisije in "na dejstvo, da vse do danes ni bil predstavljen niti en konkreten dokaz, da je resnično prišlo do nezakonitega fotokopiranja več kot 37.000 dokumentov", je zapisano na spletni strani SDS-a.

Hkrati je Predalič policistu predal dokument, v katerem strokovni sodelavec oddelka za arhiviranje generalnega sekretariata Marko Jurečič kabinetu generalnega sekretarja vlade pojasnjuje razloge, zaradi katerih je bilo v oddelku za arhiviranje in reprodukcijo narejeno 39.167 fotokopij.

Ob tem v SDS-u opozarjajo, da je bil ravno Jurečič pozneje član t. i. Cviklove komisije, ki je ugotovila, da je bilo do konca leta 2008 na fotokopirnem stroju v arhivu narejeno več kot 37.000 fotokopij. To poročilo je bilo izdano na zahtevo kabineta generalnega sekretarja Predaliča, ki je želel pojasnilo za veliko porabo pisarniškega papirja, še piše na spletni strani SDS-a.

Nekdanji generalni sekretar vlade je policista na današnjem pogovoru tudi opozoril, da bi bilo treba sprožiti kazenski pregon proti osebam, ki so z opustitvijo dolžnega ravnanja neposredno odgovorne, da arhivi z Župančičeve 3 in generalnega sekretariata vlade niso bili v zakonitem roku urejeni ter predani Arhivu Republike Slovenije.

Kot je znano, je zdajšnji generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl na začetku februarja izrazil sum, da so v obdobju vlade Janeza Janše kopirali več kot 30.000 dokumentov, magnetogramov in osebnih map, kar naj bi se dogajalo pod Predaličevim nadzorom.

Z oddelka za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so nato poslali Predaliču "vabilo osebi, ki bi lahko dala koristna obvestila", nekdanji generalni sekretar vlade pa je na pogovor odšel danes.